Obituari

Núria Feliu ha mort aquest matí a Barcelona

La cantant va patir un ictus a principis del 2021

Núria Feliu: «La història m’ha castigat per no ser compositora de les meves cançons»

| 22/07/2022 a les 11:13h

Núria Feliu
Núria Feliu | Jordi Fornas
La cantant Núria Feliu (Barcelona, 1941) ha mort aquest matí a Barcelona, amb 80 anys, en no poder superar les complicacions posteriors a l'ictus que va patir a començaments del 2021, segons ha informat la seva família.

De caràcter amable i cordial es va fer estimar arreu del país, però va ser especial la seva relació amb Sants, on fins i tot es va fer una geganta amb el seu rostre i el seu nom. El 2020 va rebre el premi Enderrock d'Honor.


Provinent d’una família treballadora amb inquietuds culturals, des de ben joveneta Núria Feliu va ser partícip de diferents expressions de la cultura popular: teatre, música, ball... La salvaguarda i transmissió d’aquest patrimoni immaterial ha estat una altra de les constants de la seva carrera.

Als seus discos es va caracteritzar per ser pionera en molts àmbits. Va ser la primera veu en català del jazz, va incorporar Tete Montoliu a la Nova Cançó, va versionar Joan Manuel Serrat abans que ningú altre, va cantar les bandes sonores dels films més populars, va recuperar els cuplets, va traduir boleros clàssics i va jugar amb el country i l'electrònica en català; sense oblidar altres vies per on ha transitat la seva discografia, com les cançons tradicionals o la reivindicació dels poetes.



La seva música va interessar fins i tot als Estats Units: “Hi ha una pel·lícula de Woody Allen on surt una botiga de discos i s’hi veu el disc Núria Feliu - Tete Montoliu Trio (Edigsa, 1965)”, explicava orgullosa.

Fa uns anys va decidir no cantar més. Però la seva feina de divulgació cultural va seguir. Va recitar les lletres d’algunes de les sardanes més conegudes i poemes patriòtics. Va recórrer pam a pam els Països Catalans i era habitual veure-la i sentir-la als Casals catalans d’arreu del món.


Núria Feliu ha mort amb la creença de no haver rebut el reconeixement institucional que mereixia: “Que donessin la medalla del Parlament de Catalunya a Els Setze Jutges pels 50 anys i a mi no em diguessin ni piu... Què vols que et digui? Em va saber greu. Hi va haver una mica de sectarisme. Sempre he quedat una mica al marge de la Nova Cançó. Ells eren de Filosofia i Lletres i jo no havia pogut acabar el Batxillerat perquè em vaig haver de posar a treballar al mercat... És igual, cal mirar al futur. Suposo que alguna cosa vam fer bé si ara hi ha tants grups i sobretot tantes veus femenines que canten en català”.
 

COMIATS A LES XARXES

 
 
Especial: Obituari
Arxivat a: Enderrock, actualitat, nuria feliu, núria feliu, obituari

COMENTARIS

Gràcies per tant

Anònimmarta cairol, 22/07/2022 a les 13:38

La teva veu serà eterna🌹🌹

Estimada Núria

Joan Costan, 22/07/2022 a les 14:41

Ha estat una de les darreres representants d'un tipus d:artista que va restar fidel al seu país i que va prestigiar la cultura i la tradició catalana amb les seves cançons.Els catalans no t'oblidarem Núria Feliu.

Irrepetible

Anònim, 22/07/2022 a les 18:20

La teva veu i elegancia saber star i crec que bona persona,per sempre amb nosaltres.segurament ara tindras tots els reconeixements,que n’et vem donar en vida,potser ja no cal,qui sap si a un altre lloc podras rebre mes stima que la que vas tenir. -IRREPETIBLE-

Estimada Nuria

Anònimpilar, 22/07/2022 a les 21:38

Sempre en vas agradar multisim ! Els teus dics m'ha acompanyaran sempre

Santsenca

Anònim, 23/07/2022 a les 08:44

L'àlbum "Viure a Barcelona" immillorable, escrit i musicat per dos mallorquins que li feren les lletres i la música especialment per a ella i per a la seva ciutat i barri estimat.
Estimada Núria que la terra et sigui lleu i ens vèiem totes/tots cap al cel.

Nuria i el Jazz

Sergiz, 23/07/2022 a les 22:45

Si parlem de Ella Fitzgerald, Billie Brooks, Erich Peter, Antoni Ros-Marbà, Peer Wyboris,Francesc Burrull, , Lucky Guri, Lleó Borrell, Ricard Miralles, Duke Ellington,Tete Montoliu, Lou Bennett,; Horacio Fumero, parlem de referents i "bèsties pardes" del JAZZ. I que tenen en comú? Tots ells van actuar i/o col·laborar algun cop mínim amb l'avui malaurada Núria Feliu. Tan sols volia fer un petit referent a aquesta qüestió,,JAZZ, perquè la gran majoria no la coneixia ni recorda en aquest àmbit. A banda de la resta del seu inacabable por foli artístic i diferents gèneres tocats... voldria anomenar-la, malgrat que els puristes em destrossaran , igual que la Ella és la reina del Jazz, Núria, reina del soul i el jazz a Catalunya...malgrat com tu deies: ..jo mai ho he dit, això.. . La primera intèrpret femenina de Jazz d'aquí... El Tete ja està picant el piano del Jamboree. del cel... esperant que arribis per la Jam session d'aquesta nit. @SergiZ Juliol 2022 😘

Jordi v . p , Barcelona

El glamour de una cantant catalana, 16/12/2022 a les 16:31

Recordo al meu pare a la seva botiga del Poble Sec escoltant una cassette de la Nuria Feliu cantant temes de Broadway ; aixi vaig coneixer a una de les més grans cantants ;
Ningú a cantat Alfie com ella , superior a la versió de la Barbara Streisand i no més comparable amb la de Dionne Warwick ;
Mereixia més reconeixement per part de les institucions
La seva elegancia i glamour devant la escena ja es llegendaria

Al cel sigui



FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.