crònica

Reviure l'Acústica

El festival Acústica celebra la segona jornada amb els plats forts de Sopa de Cabra i Els Catarres

Clara Peya, Sexenni i Maria Jaume van ser alguns dels concerts que es van poder veure a Figueres

| 03/09/2022 a les 14:42h

Després de dos anys foscos de restriccions i pandèmia, el festival Acústica de Figueres ha tornat com el fill pròdig per celebrar la 19a edició amb referents com Sopa de Cabra, clàssics com Els Catarres o revelacions com Sexennis i Lal’Ba. I la música es va imposar per gaudir del festival.
 

Maria Jaume a l'Acústica 2022 (02/09/2022) Foto: Gaspar Morer


Després d’una primera nit amb els aperitius dels reveladors La Ludwig Band i Doctor Prats, Maria Jaume va obrir tímidament la programació pop de la segona jornada. La veterania de Sopa de Cabra va agafar les regnes de la segona jornada. Trenta anys després de publicar un doble àlbum tan exitós com Ben endins (Salseta Discos, 1991), les seves cançons continuen igual de vives. Potser algú es podria preguntar com Gerard Quintana pot interpretar himnes com “L’Empordà” o “El sexo” a tocar dels seixanta amb la mateixa passió de quan en tens vint-i-pocs, i la resposta la podem trobar en artistes com Mick Jagger de ses majestats els Stones quan etziba un “Satisfaction” amb la mateixa empatia. El repetori primerenc de Sopa, amb un Josep Thió en plena forma, un Francesc ‘Cuco’ Lisicic sempre posat en la feina o un Pep Bosch impertorbable als plats, pren nous matisos amb la incorporació de la guitarra de Valen Nieto o els teclats de Ricard Sohn (de la banda de Xarim Aresté).
 

Sopa de Cabra a l'Acústica 2022 (02/09/2022) Foto: Arnau Jamira


A primera fila -darrere l’escenari– la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que aquest estiu ha fet un recorregut intensiu arreu del país per donar suport a esdeveniments musicals, teatrals o patrimonials–, ballant i cantant els éxits ‘sopers’ al costat de l’alcaldesa de Figueres, Agnés Lladó. Fins i tot hi va treure el cap l’exconseller de la matèria, Santi Vila, retornat a la seva vila natal. I, entre bambolines, el nou fitxatge del festival per coordinar la producció dels escenaris, Cristina Madrid. Una professional que es va iniciar amb els mataronins Clack, va treballar al Sona9 TV i als Premis Enderrock, i des de fa un parell d’anys s’ha enrolat amb la gira de Clara Peya, ha passat pel Sónar i aquesta tardor ha fitxat per l’Acústica amb un exigent muntatge. Per bé que, enguany, la prudència econòmica i logística hagi vist reduït a tres un mapa d’escenaris que havia estat el quàdruple fa unes quantes edicions. Tot un repte per al director del festival, Xavi Pascual, després de gairebé dues dècades al peu del canó.
 
Sopa de Cabra va deixar un bon sabor de boca. Gens nostàlgic. Mentre ja té en el punt de mira aquesta tardor el seu concert de tancament de gira al Palau Sant Jordi, que esdevindrà una altra fita històrica de la música catalana. Quintana no va oblidar el “War” de Bob Marley per llançar el clam contra les guerres i a favor de les víctimes civils com fa tres dècades va deixar plasmat –gairebé per necessitat– al mític doble àlbum en directe Ben endins. El crit d’una col·lega generacional des de primera fila del públic li deia “No t’hauries de morir mai”, mentre molts joves embadalits que no havien nascut quan van gravar el disc revivien el seu directe. No hi va faltar una dedicatòria a l’escriptor empordanès Vicenç Pagès, mort fa pocs dies, amb els versos de “Seguirem somiant”, ni els mòbils encesos de tota la Rambla amb el “Podré tornar enrera”, fins a un total de 19 cançons plenes de records.
 

Els Catarres a l'Acústica 2022 (02/09/2022) Foto: Arnau Jamira


El relleu el van prendre Els Catarres, una banda autèntica que ha sabut llaurar una sòlida carrera des que ara fa una dècada va presentar la seva popular “Jenifer” al concurs de maquetes Sona9. I encara la toquen en directe, convertida en tot un clàssic. Renovació de públic i primeres grans ‘fideuades’ de braços enlairat i aplaudint de punta a punta de la Rambla. Amb el productor i guitarrista David Rosell com a quart ‘catarra’, i amb el cantant de Brams, Francesc Ribera ‘Titot’, com a espectador d’excepció. Precisament, el berguedà Titot viu ara ben a prop, a Vilajuïga, impulsant un projecte agrícola cooperatiu després de la seva etapa a Portbou regentant un hostal. Uns Brams que, gràcies a l’aposta de BarnaSants, han pogut celebrar la gira dels 30 anys, i encara els queden alguns bolos fins a final d’any, un dels quals a la seva ciutat de Berga. Segur que serà inoblidable.
 

Clara Peya a l'Acústica 2022 (02/09/2022) Foto: Gaspar Morer


Un cartell que també va incloure la compromesa i perifèrica Clara Peya –exSona9 amb la seva primera formació Xazzar– i els recent incorporats a l’escena Lal’Ba, finalistes de la darrera edició del Sona9. Una segona nit de divendres que va servir per descobrir en directe la revelació que arriba des de les Terres de Ponent, anomenada Sexenni. És la primera vegada que veiem un grup de Lleida amb un ascens popular tan imparable, gràcies sobretot a la ballable “De lao”, i amb futur més que prometedor veient la seva descarada joventut. Fins i tot ens atreviríem a dir que amb una producció de bases més potent i un repertori 100% en català són clarament una aposta per situar-se a primera divisió. Talment com la “Crema catalana” i el sàmpler d’un conegut locutor d’iCat que diu que “en la línia de les músiques urbanes a les comarques lleidatanes cal parlar d’un grup que es diu Sexenni, un grup que es va donar a conèixer el 2019…” i que no us hauríeu de deixar perdre.
 

Sexenni a l'Acústica 2022 (02/09/2022) Foto: Gaspar Morer


En definitiva, cal reviure l’Acústica perquè més que ser el darrer gran festival d’estiu ja és també el primer gran festival de la nova temporada que acabem d’encetar, tal com ens demostra igualment el cartell del dissabte amb The Tyets, Ariox, Joan Dausà, Oques Grasses, Mariona Escoda ‘Eufòria’ o Habla de Mí en Presente. La roda va girant.

Contingut relacionat

Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, Festivals, acústica 2022, figueres, acústica

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.