Sona9

Figa Flawas és el guanyador del 22è Sona9

El duet vallenc es converteix en el guanyador del concurs després d'imposar-se a la gran final celebrada a la sala Salamandra

Eloi Sayrach ha guanyat el Premi Joventut i Aina Koda ha guanyat el Premi Cases de la Música

| 10/11/2022 a les 23:00h

Figa Flawas
Figa Flawas | Carles Rodríguez
El duet vallenc Figa Flawas s'ha proclamat guanyador de la 22a edició del Sona9 en la final celebrada a la sala Salamandra de L'Hospitalet de Llobregat, conduïda pel presentador i locutor d'iCat i Catalunya Ràdio Franc Lluís Giró. El barceloní Eloi Sayrach, per la seva banda, ha quedat en segon lloc, guanyant el Premi Joventut, i la rapera de Polinyà de Xúquer Aina Koda ha aconseguit el Premi Cases de la Música.

Figa Flawas s'ha proclamat guanyador de la 22a edició del Sona9 oferint l'actuació més festiva de la nit. La fusió eclèctica de Pep Velasco i Xavier Cartanyà ha destacat des d'un bon principi amb el reggaeton d'"Osset de peluix" o la base house de "Xuculatina" -que han dedicat a Julieta, amb qui van fer un remix i es trobava entre el públic-, que han fet ballar de valent el públic. El final de l'actuació ha mostrat altres direccions de Figa Flawas amb "Tabarra" i "Que no s'acabi", on les palmes flamenques i els ventiladors rumbers s'han barrejat amb el pop i els sons urbans.

Figa Flawas ha rebut el Premi Sona9 ha rebut en mans de la banda guanyadora de l'edició de l'any passat, Dan Peralbo i el Comboi, que li permetrà enregistrar un EP i un videoclip, signar un contracte discogràfic i girar en festivals musicals com la FIM de Vila-seca, l’Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, La Mercè i les Festes de Santa Tecla de Tarragona, entre altres premis. 
 

Figa Flawas a la final del 22sona9 a la sala Salamandra Foto: Carles Rodríguez


El premi Joventut, que obté el segon classificat, ha estat per a Eloi Sayrach. En un to més intimista, el barceloní ha mostrat el seu pop d'autor, amb una forta influència del pop metafísic i l'experimentació. El cantant ha començat la seva actuació amb "Jardí de Flors" i "La nit" -la versió en català que van fer com a prova del concurs de "La nuit" del film Els nens del cor (Christophe Barratier, 2004)-, que han comptat amb un fi coixí d'arpegis de guitarra i sintetitzadors atmosfèrics. El candautor ha continuat interpretant "Origen" -la musicació del poema de Laura López Granell- i "M'he de treure el first", i ha acabat amb una de les seves cançons més conegudes, "Nen Intrèpid". El guardó rebut per Eloi Sayrach consisteix en l'enregistrament als estudis MusicLan i l'edició digital d'un senzill amb dues cançons, la gravació d’un videoclip, material musical per un valor de 600€ i una campanya de promoció als mitjans organitzadors del Sona9. 
 

Eloi Sayrach a la final del #22Sona9 a la Sala Salamandra Foto: Carles Rodríguez


El premi Cases de la Música, que enguany s'atorga al tercer classificat, ha estat per a Aina Koda. La cantant polinyanera ha dut a terme un directe de rap clàssic que ha destacat per les bases prominents d'Adam González i la facilitat de Koda per cantar les barres. Amb temes com "Stress" o "Polinyà de Xúquer", la rapera ha reivindicat el valencià i l'orgull pel seu poble natal. A la recta final de l'actuació, el guitarrista de Sueca Joel Máñez ha pujat a l'escenari per a interpretar "Epicur", el tema més reposat de Koda; "Festa a Casa", de tints funk, i "Passe". Aquest nou tercer premi atorgat a Aina Koda, que substitueix l'extint Premi Èxit, comporta l’accés directe al programa Incubadora Musical, gestionat per Cases de la Música amb una beca d’ajuda a la producció, gravació, gestió, assessorament i suport a la creació; material musical per valor de 600€ i una campanya de promoció als mitjans organitzadors del Sona9. 
 

Aina Koda a la final del 22sona9 a la sala Salamandra Foto: Carles Rodríguez


El premi per Votació Popular Verkami, que rep el grup amb més vots del públic durant la fase preliminar del Sona9, l'ha recollit el raper badaloní Subliminal, i consisteix en 1.000€ en material musical i la gratuïtat dels serveis de Verkami.  
 
La nit, a més, ha estat amenitzada per l'actuació de la banda guanyadora del Premi Sona9 en l'anterior edició del concurs: Dan Peralbo i el Comboi. La banda de Torelló ha ofert un directe enèrgic i contundent en què ha presentat les cançons del seu disc Miris com t'ho miris (Magic Mountain Records / The Yellow Gate, 2022). Temes com "Quin panorama", "Angelina" o "Oda a l'Ada" han desfermat mitja hora de rock enèrgic, contundent i ple de bogeria.
 

Dan Peralbo i el Comboi actuant a la final del 22Sona9 a la sala Salamandra Foto: Carles Rodríguez


Així, Figa Flawas se suma a la llarga llista de guanyadors del Sona9, que en els darrers anys ha premiat grups i artistes com Dan Peralbo (2021), Reïna (2020), Maria Jaume (2019), Sandra Bautista (2018), Senyor Oca (2017), Lakaste (2016), Est Oest (2015), Trau (2014), Copa Lotus (2013), Empty Cage (2012), Nyandú (2011) i La iaia (2010).

El Sona9 està organitzat pel Grup Enderrock, Catalunya Ràdio - iCat, TV3, els departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català d'Empreses Culturals amb la col·laboració de les Cases de la Música i el patrocini d'Estrella Damm. A més, rep el suport de la Fundació SGAE, el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Palma, i la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Cultura.
Especial: Sona9
Arxivat a: Enderrock, Sona9, sona9, Sona9 2022, Figa Flawas, Aina Koda, Eloi Sayrach, Salamandra, cròniques, 22sona9

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.