Actualitat

El Benidorm Fest arrenca amb una gran participació dels Països Catalans

El certamen organitzat per TVE comença avui amb la primera semifinal i acabarà dissabte amb la final

El guanyador del festival es convertirà en el representant de l'Estat espanyol a Eurovisió

El català pot arribar a Eurovisió amb Siderland

| 31/01/2023 a les 17:00h

L'escenari del Benidorm Fest 2023
L'escenari del Benidorm Fest 2023 | Arxiu RTVE
Avui arrenca la segona edició del Benidorm Fest, el certamen que determina el representant de l'Estat Espanyol a Eurovisió. El certamen, hereu de l'històric Festival Internacional de la Cançó de Benidorm, celebrarà avui la primera semifinal i acabarà dissabte amb la gran final. El festival organitzat per Televisió Espanyola comptarà amb un gran nombre de participants dels Països Catalans: set dels divuit concursants. L'any passat, a la final ja van arribar dues catalanes: l'olesana Chanel i la barcelonina Rigoberta Bandini.

A la primera semifinal d'avui hi participaran el ballarí i cantant valencià Aritz Arén amb la cançó "Flamenco", la drag queen sabadellenca Sharonne amb "Aire", i la cantant urban gandiana Fusa Nocta amb el tema "Mi familia". Completen la primera semifinal Sofía Martín, Agoney, Megara, Alice Wonder, Meler i Twin Melody.

La segona semifinal, que tindrà lloc dijous al vespre, comptarà amb quatre participants catalans: el trio barceloní Siderland, que presentarà la cançó en català "Que esclati tot"; l'exconcursant d'Operación Triunfo -i representant espanyol a Eurovisió 2018 amb AmaiaAlfred García amb la cançó "Desde que tú estás"; la jove cantant de Tiana Victoria Riba ‘Vicco' amb "Nochentera" i l'artista d'Elx Blanca Paloma, que repeteix al festival després de participar-hi l'any passat amb "EAEA". La resta d'artistes que també hi participaran són E'FemmeFamousJosé Otero, Karmento i Rakky Ripper.
 

COM FUNCIONA EL SISTEMA DE CLASSIFICACIÓ?

El sistema de classificació preliminar del Benidorm Fest ha canviat respecte a l'any passat. Per un costat, s'ha ampliat el nombre de classificats de catorze a divuit participants. Per l'altre, s'ha canviat la forma d'accés: mentre l'any passat hi havia dues vies classificatòries en què els artistes podien presentar-se mitjançant un formulari o podien rebre una proposta directa del festival, enguany només hi ha hagut la via del formulari.

Els 18 artistes classificats actuaran en les dues semifinals: nou d'ells en una, i nou en l'altra. Les quatre cançons més ben valorades en cadascuna de les semifinals accediran a la final de dissabte 4 de febrer. La valoració de la cançó vindrà determinada per tres votacions diferents: el jurat professional (50%); el vot demoscòpic (25%), que recull l'opinió prèvia de 350 persones; i el televot (25%), a través de les trucades i SMS emesos al llarg de la nit.
 

QUI FORMA EL JURAT PROFESSIONAL?

El jurat professional del Benidorm Fest 2023 està per vuit professionals del sector musical tant espanyol com internacional. L'encapçala la cantant barcelonina i representant espanyola a Eurovisió 1989 Nina, i també compta amb la periodista de Ràdio 3 Irene Valiente i el director d'Espanya de l'organització de fans d'Eurovisió OGAE José Juan Santana.

Pel que fa als membres internacionals, encapçala la comitiva Christer Björkman, representant suec a Eurovisió 1992 i exdirector del Melodifestivalen, el certamen que determina el representant eurovisiu suec. També en formen part el locutor britànic de BBC Radio William Lee Adams; la cantant de Katrina & The Waves Katrina Leskanich (guanyadora d'Eurovisió 1997); l'exdelegat d'Itàlia a Eurovisió, Nicola Caligiore, i el delegat d'Israel a Eurovisió, Tali Eshkoli.
 

QUINES SÓN LES CANÇONS PREFERIDES?

Segons el portal Eurovision World -que genera índexs de probabilitat de victòria a partir de les quotes de diferents portals d'apostes-, la cantant gandiana Fusa Nocta seria la més ben posicionada per guanyar el Benidorm Fest 2023, amb un 21% de possibilitats. Per contrapartida, la cançó en català "Que esclati tot" de Siderland es troba en penúltima posició i amb només 1% de probabilitats de guanyar, mentre que Vicco, Blanca Paloma i Aritz Arén se situen en el cinquè, sisè i setè lloc respectivament. Per altra banda, si es tenen en compte les reproduccions de les cançons a Spotify, Vicco és qui està més ben situada amb un total de 1.435.400 reproduccions.
 

EUROVISIÓ 2023: QUÈ SE'N SAP?

La seixanta-setena edició d'Eurovisió se celebrarà del 9 al 13 de maig de 2023 a Liverpool, Regne Unit. La ciutat britànica serà finalment qui acollirà el certamen per la seva condició de segon classificat l'any passat amb Sam Ryder i la cançó "Space Man". El país guanyador de l’edició de 2022, Ucraïna -per “Stefania” de Kalush Orchestra-, no albergarà el festival a causa del conflicte bèl·lic en què està immers.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Siderland, Blanca Paloma, Vicco, Alfred García, Benidorm Fest 2023, Benidorm Fest, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.