La final del Benidorm Fest que s’ha celebrat aquest cap de setmana, i d’on n’ha sortit l’artista que representarà Espanya al concurs musical Eurovisió, ha comptat amb un 50% d’artistes dels Països Catalans. La guanyadora ha estat l’olesana d’origen cubà Chanel, amb el seu “SloMo”, que actuarà a Torí (Itàlia) el maig d’aquest mateix any en nom de l’Estat. Van completar el podi a la final -un TOP3 destacadament femení-, la barcelonina Rigoberta Bandini, amb “Ay mamá”, i el trio gallec Tanxugueiras, amb “Terra”.
CHANEL
Nascuda a L’Havana, la cantant Chanel Terrero viu des dels 4 anys a Olesa de Montserrat. Ha estudiat tant teatre i ballet clàssic com cant o gimnàstica rítmica, i ha actuat en diferents musicals, entre els quals, Tarzan, Mamma Mia! o El rei lleó. L’artista, que ha estat finalment la guanyadora del Benidorm Fest gràcies al vot del jurat, va defensar el seu projecte amb el tema “SloMo”.
La victòria de Chanel, però, no ha estat exempt de controvèrsia. El motiu han estat les sospites de nepotisme. Chanel es va endur la victòria gràcies al vot del jurat, que tenia un pes del 50%, envers el 25% del vot demoscòpic i el 25% del vot popular. A la votació del jurat, Chanel va obtenir el primer lloc amb 51 punts, mentre que Rigoberta Bandini va obtenir el segon lloc amb 46 i les gallegues Tanxugueiras el cinquè lloc amb 30 punts. En canvi, la votació popular i la demoscòpica van atorgar menys suport a l’olesana: Tanxugueiras es va fer amb un total de 60 punts, i Bandini i Chanel amb 45.
El fet que guanyés per decisió del grup d’experts, quan Tanxuguerias era la favorita del públic, ha despertat sospites sobre si la seva victòria, en realitat, és gràcies a la seva amistat amb una de les cinc membres de jurat, Myriam Benedited, on va coincidir al programa Tu cara me suena -on Chanel feia de ballarina habitual-. Més enllà d’això, també ha despertat controvèrsia el fet que la de Benidorm va ser la primera actuació de l’olesana, que la cançó no fos composta per ella, sinó per Leroy Sánchez -no és així en el cas de les dues altres favorites del jurat-, que “SloMo” fos, en realitat, la seva primera i única publicació, i que fos l’única artista del podi amb el suport d’una gran companyia discogràfica -BMG-.
El debat ha arribat fins al Congrés dels Diputats, empès per Galícia en Comú i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), i amb les acusacions de Comissions Obreres, que proposen que s'impugnin els resultats del Benidorm Fest. Malgrat tot, tant Bandini com Tanxugueiras han mostrat el seu suport a Chanel.
RIGOBERTA BANDINI
La cantant barcelonina Paula Ribó, que va quedar en segon lloc, ha estat una de les favorites de l’edició. Actriu, dobladora i dramaturga, l'artista va tenir amb The Mamzelles un dels seus primers projectes musicals, que compartia amb Paula Malia (Cites, Benvinguts a la família) i Bàrbara Mestanza (Suc de Síndria o el programa Oh Happy Day). El trio, que va aconseguir el Premi Joventut del Concurs Sona9 2011, combinava l’edició de discos i obres de teatre amb la seva pròpia companyia. Tot i que van publicar dos llargues durades d'estudi -Totem (Discmedi, 2014) i Que se desnude otra (Discmedi, 2012)-, on combinaven l'anglès, el català i el castellà, l'acme de la seva popularitat va arribar el 2012 amb l'espot de la campanya de reciclatge "Envàs, on vas?".
A inicis de 2020 Ribó va engegar el seu projecte en solitari com a Rigoberta Bandini, amb la publicació d'èxits com “Too Many Drugs” o “Perra”. El procés va ser natural: “Vaig arranjar les cançons i vaig buscar un productor... Ho vaig fer amb amor i cura, perquè ho volia treure de la millor manera, sense discogràfica ni pretensions; només perquè ho necessitava”, comentava l'artista en una entrevista el passat mes d'abril. “Tot el que ha de ser és, i arriba quan ha de venir. Amb el meu projecte musical vaig sentir un instint molt fort que m’hi va dur, vaig llançar la llavor i de seguida va germinar. És interessant viure amb un punt de misteri i de màgia, perquè hi ha moltes coses que s’escapen de la percepció; els humans som prepotents però en realitat no sabem res.”
“Ay mamá” ha estat el seu últim llançament, i la cançó amb què es presentava com a candidata a anar a Eurovisió, un himne feminista a les mares i als pits femenins, amb referències a La llibertat guiant el poble d'E. Delacroix. Lluny de sumar-se a les crítiques i la polèmica al voltant de la guanyadora del certamen, Bandini ha mostrat a xarxes el seu suport cap a la cantant olesana: "Vull enviar-li tota la meva força a Chanel, t'agafem del braç tal com fèiem en la nostra cançó, germana. Ho petaràs".
TANXUGUEIRAS
Nascuda l’any 2016, la formació de La Corunya i Pontevedra està integrada per Aida Tarrío i les germanes Olaia i Sabela Maneiro. La seva candidatura a Eurovisió ha estat amb “Terra”, un tema que es basa en l’arrel musical gallega i amb què el trio defensava les llengües cooficials de l’estat: cantada majoritàriament en gallec, la versió en directe de “Terra” també incloïa versos en basc, asturià i català. El trio va demostrar ser el favorit del públic -quedant en la primera posició tant de la votació de la mostra demoscòpica com del vot popular-, tot i que finalment no va ser suficient per guanyar el festival, pels vots que va atorgar el jurat expert (i que significaven un 50% de la puntuació final).
Malgrat la polèmica, el trio també ha volgut mostrar-se al costat de Chanel. “Una abraçada enorme i un petó, i tot el nostre suport a Chanel. (...) Estem a tope amb ella; pel que necessiti, aquí estem. És una artistassa com la copa d’un pi, una gran professional”, comentava Tanxugueiras en un vídeo publicat a xarxes, assegurant que el premi de Chanel era del tot merescut, “perquè el show que va presentar té molt, molt curro darrere”.
LA REPRESENTACIÓ VALENCIANA A LA FINAL
A més de l’olesana Chanel, guanyadora de l’edició del Benidorm Fest, i la barcelonina Bandini, entre els vuit finalistes també hi havia dos projectes alacantins. Un d’ells era Varry Brava, d’Oriola, que s’hi va presentar amb “Raffaella”, en homenatge a la cantant, presentadora i actriu italiana, Raffaella Carrà. L’altra representant alacantina va ser la cantant d’Elx Blanca Paloma amb la balada “Secreto de agua”, que tracta l’assassinat masclista de Lucía Garrido, l’any 2008, sobre el qual gira també el documental Lucía en la telaraña (RTVE, 2021), i en la banda sonora del qual, de fet, s'incloïa la cançó de la il·licitana.
El grup de finalistes es completava amb el raper d’Alcalá de Henares, Rayden (amb “Calle de la llorería”), el madrileny Xeinn (amb “Eco”) i el gadità Gonzalo Hermida (amb “Quién lo diría”, que no va poder defensar en directe a la final, a causa de la covid).