Entrevistes

Ciao Marina: «Mantenim el mínim element possible per ressaltar el missatge de la cançó»

Parlem amb el duet barceloní Ciao Marina sobre el seu últim disc, 'Made in Neverland', i sobre la seva futura gira

| 23/03/2023 a les 18:00h

Ciao Marina
Ciao Marina | Arxiu
Javier Mitjans i Alex Egido són dos cosins germans de Barcelona units des de sempre per un gran vincle musical. Als dotze anys, van fundar la seva primera banda i el 2017, van començar a publicar la seva música sota el nom de Ciao Marina. A finals de l'any passat, el duet va presentar el seu segon disc, Made in Neverland (Acqustic, 2022), que ara presenten en una gira que els portarà a Barcelona, València, Bilbao i Madrid.



D’on ve el nom de Ciao Marina?
Javier Mitjans (veu i guitarra): Vam seguir el consell d'El Niño de la Hipoteca. Ell sempre diu que la va cagar amb el seu nom perquè no era bo a nivell comercial, perquè té molts caràcters i alguns de complicats com la 'h' o la 'ñ'. I, per això, recomana pensar en un nom que recordi a algun moment feliç i que sigui senzill. I ens va venir al cap la relació tòxica que vaig tenir en el passat amb una noia que es deia Marina i com finalment la vaig acabar superant. Tot i això, avui som molts bons amics amb la Marina i tenim molt bona relació.

A finals de l’any passat, vau publicar 'Made in Neverland', on viu el personatge de ficció Peter Pan. Com us va venir el cap lligar el disc a aquest conte?
J.M:
Vam buscar una idea o concepte que lligués amb el procés personal en què ens trobem tant l'Àlex com jo. Tots dos vam començar a fer música junts quan teníem dotze anys i crèiem que Peter Pan era una bona manera de fer referència a aquest passat i mantenir la il·lusió de la infantesa, però havent crescut i après moltes coses. Arran d'aquesta idea, hem anat desenvolupant el concepte del disc. 

A més d'aquesta picada d'ullet, volíeu lligar el nom del disc a la famosa mansió de Michael Jackson?
J.M: No. Quan vam estar fent una petita investigació pel nom del disc vam descobrir que la mansió tenia el mateix nom.


És un disc per retrobar-vos amb el nen que porteu dins com a adults?
J.M: Sí, això es pot veure amb l'estètica que li hem donat al disc: com el dibuix d'un nen fet per un adult. Per a nosaltres, 'Neverland' és el lloc on seguim sent nens i el disc és com un bitllet per retornar aquest món de forma temporal.
Alex Egido (veu i guitarra): El disc es va crear pensant en què les cançons et retornessin la innocència i la mirada infantil d'un nen.

La cançó que obra el disc, "Wendy", n'és un bon exemple?
J.M:
A "Wendy" volíem mostrar com el personatge de Wendy ha crescut. Com ha deixat de ser una nena i ara pren pols de fada en una discoteca o ha oblidat els contes i la vida adulta la castiga. Malgrat això, la cançó també té un punt optimista, perquè al final diu que encara conserva el segell al canell per a tornar a entrar a Neverland.

Dieu que el disc està compost a partir del mètode Hemingway. Què vol dir això?
J.M: Jo era molt fan de l'escriptor estatunidenc Ernest Hemingway durant els meus anys com a universitari. En la seva literatura, ell intentava transmetre el significat més gran amb el menor nombre de paraules. Era un antibarroc, per a entendre'ns. I a l'hora de compondre i produir el disc, vam pensar molt en aquesta idea: mantenir el mínim element possible per a ressaltar el missatge de la cançó. 

Per això, prescindiu de l’electrònica o de molts efectes de postproducció?
J.M:
Sí, hem volgut que el disc fos el més orgànic i simple possible. Al final, Ciao Marina és mantenir l'essència de les cançons en el més simple, ja que la nostra forma de compondre és a la nostra habitació amb tan sols una guitarra. 

Com vau gravar el disc?
J.M: Vam anar a la casa de la nostra àvia i ens hi vam tancar durant dies per treballar-lo i acabar-lo amb calma. És un lloc amb molt bona acústica i ens vam sentir com a casa gravant-lo. Estem molt acostumats a gravar en estudis i sempre hi hem anat amb presses per acabar el disc, perquè teníem unes hores i un pressupost limitats. 


Com serà la gira d'aquest 2023?
A.E: Farem una gira per quatre ciutats diferents. Ens fa il·lusió perquè a Bilbao (Sala Cotton - 21 d'abril) serà el primer cop que hi tocarem. També tornarem a València (La Salà - 27 d'abril) i Madrid (Bardot - 5 de maig) i, per descomptat, acabarem a Barcelona (Sidecar - 18 de maig). 

Com serà el format dels concerts?
A.E:
L'aura íntima de la producció del disc es transformarà en una atmosfera més gran i festiva.
J.M: El so dels directes ens agrada que sigui potent i, per això, formem una banda i incorporem un baixista, un bateria i una corista. Reinventarem les cançons perquè cadascuna sigui diferent i única. Afegim noves intros, outros, ponts, versos...


Hi haurà alguna col·laboració en algun dels concerts?
J.M: Per ara, no ho tenim organitzat, però a Barcelona segur que convidarem a la banda Malmö 040, amb qui hem col·laborat a "La última canción".
A.E: L'altra col·laboració que hi ha al disc és Josearmen ("Todo lo que pido", però viu a Argentina i serà impossible que pugui venir.


Teniu alguna altra novetat pensada per a 2023?
J.M: Estem planejant de col·laborar amb algun artista per a fer una nova cançó i farem un remake d'una de les cançons d'aquest disc.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, Ciao Marina

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.