estrenes

La vida és allò que passa «Mentre badallem» al costat d'Ana Zomeño

Estrenem el nou clip de l'artista valenciana, una versió del «Two Sleepy People» de Hoagy Carmichael, i en parlem amb ella

| 22/03/2023 a les 12:00h

Ana Zomeño
Ana Zomeño
La cantautora valenciana Ana Zomeño publica demà el seu primer llarga durada, De tierra y decisiones (La Fera CC, 2023). Un treball que compila lletres poètiques amb quotidianes, i pop d’autor amb samba o jazz. Avui n’estrenem el darrer avançament, una de les primeres cançons que l’artista publica en valencià: “Mentre badallem”.
 

“Mentre badallem” és una cançó “molt antiga”, explica Zomeño, de Hoagy Carmichael: “Two Sleepy People" (1938). “És un estàndard de jazz la melodia del qual em té enamorada des de fa anys. Per això vaig voler fer-ne aquesta adaptació al valencià”. Tot i que és cert que és de les primeres cançons en català que treu, ja en va publicar una a l’EP de debut, Cinco desconocidas (autoeditat, 2019): “Hi vaig incloure la cançó de ‘La cantant’, que vaig fer pensant en la meua professora de cant en aquell moment”, recorda. “Pense que l’ús del valencià en les meues composicions ha estat motivat, per suposat per tota la música en valencià que he escoltat al llarg de la meua vida, però també per estes relacions amb les persones amb qui compartisc la llengua i a les quals vull adreçar-me i cantar-los versos.”
 

I és que, de fet, el disc de De tierra y decisiones està amarat d’amor, amb temes com “Samba para Benimaclet”, on l’artista canta sobre la vida nocturna i artística del barri valencià i sobre conèixer-hi nous amors que, “aunque suene extraño, no hacen daño”. També és important a la cançó de “Blau”, on al costat de la veu de Neus Ferri, relaciona l’amor amb la valentia, en un mateix sentit que 50 anys abans cantava Silvio Rodríguez: “Los amores cobardes no llegan a amores ni a historias” ("Óleo de una mujer con sombrero"). “Estic totalment d’acord amb Silvio”, assegura Zomeño, “i pense que Neus Ferri també hi estaria”.
 

Una de les cançons més especials del treball, per això, és un senzill que l’artista ja va publicar el 2020 i que ara ha volgut incloure a De tierra y decisiones: “Cançó de Nadal”. “És un regal que vaig voler fer-li a un amic, per un amic invisible, els nadals del 2019”. La cançó esdevé com una carta de tot de coses que Zomeño volia compartir amb el seu amic, cosa que li confereix una estructura diferent de la resta de les cançons. A més, com admet l’artista, “té molta de la creativitat i originalitat de Paul Candau (Poules Production), que la va produir. La vam crear pràcticament tota al seu estudi, en plena pandèmia, i és la més diferent del disc”.
 

Candau és també el productor d’un altre tema, “Biendito insomnio”, que Zomeño ha compost i interpretat al costat de Lucía Zambudio i Versonautas. En el tema, la cantautora parla d’ella mateixa a través d’una melodia plena de nostàlgia i que no se sent prou bona. “El recurs de la personificació es troba en este tema, en “Tormenta de final de verano”, i també en “Caprichosa”, una cançó en què sembla que parli a algú, però realment parle a la música”. El disc ha estat enregistrat i produït per Blai Antoni Vañó i Hèctor Tirado.

Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, estrenes, entrevistes, edrvalencia, Ana Zomeño

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.