Premis Enderrock

Celebrem 25 anys dels Premis Enderrock amb Els Pets, FC Barcelona, Kebyart, Manel Fortià o Mariona Escoda

Els Pets reben l’extraordinari Premi Enderrock - 25 anys com a artista més premiat de la història dels guardons amb una estatueta daurada

El FC Barcelona és reconegut amb el Premi Enderrock Estrella pel seu compromís amb la llengua i la música en català

Andrea Motis, el Cor Jove Amics de la Unió i Dagoll Dagom; Dàmaris Gelabert s’emporten els premis populars de jazz, clàssica i familiar

Kebyart, Manel Fortià i De Paper reben els Premis Enderrock a millors discos de clàssica, jazz i públic familiar, segons la crítica

El músic, productor i enginyer de so barceloní Roger Rodés guanya el Premi Joan Trayter com a millor productor i arranjador musical

L’Auditori de Girona i la Fira Mediterrània de Manresa recullen un reconeixement especial amb motiu dels 25 anys de Premis Enderrock

L’acte, celebrat al Mas Marroch de Vilablareix, marca el tret de sortida de l’aniversari dels 30 anys de la revista Enderrock

La cerimònia de lliurament dels Premis Enderrock 2023 - XXV Premis de la Música Catalana se celebrarà el dijous 9 de març a l’Auditori de Girona

25 Anys dels Premis Enderrock al Mas Marroch (Vilablareix-Girona)

| 01/03/2023 a les 14:50h

Imatge il·lustrativa
Pau López
Avui al migdia, s'ha donat el tret de sortida a la 25a edició dels PREMIS ENDERROCK – PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA i als 30 anys de la publicació del primer número de la revista musical ENDERROCK amb un acte institucional al restaurant Mas Marroch de Vilablareix (el Gironès). La iniciativa ha reunit a un centenar de representants del sector musical català, presidits per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. Durant l’acte s’han lliurat tres guardons commemoratius amb motiu dels 25 anys, el Premi Enderrock Estrella i el Premi Joan Trayter, i els premis de jazz, clàssica i públic familiar, atorgats tant pel públic i la crítica. La resta de guardons es lliuraran a la cerimònia oficial de lliurament dels Premis Enderrock 2023, que tindrà lloc el 9 de març a l’Auditori de Girona. 

L’acte de commemoració, presentat per la parella humorística de Carles Xuriguera i Fel Faixedas, s’ha celebrat aquest migdia a Mas Marroch (Vilablareix) i ha arrencat amb l'actuació de Kebyart. El quartet de saxofonistes, autors del disc que la crítica ha considerat el millor treball de clàssica de l'any -Lectures différentes (Linn Records/ Outhere)- ha interpretat en directe el seu "Take This Waltz".

El director de la revista, Lluís Gendrau, ha donat la benvinguda a l'acte, posant en valor la dificultat de fer una revista musical en català durant 30 anys, i una gala de premis anual, i com ha estat possible gràcies a la complicitat dels lectors, el sector i la indústria, i els patrocinadors, companys i col·laboradors.

Coincidit amb el 25è aniversari de la gala, s'han lliurat fins a tres PREMIS ENDERROCK - 25 ANYS. El primer ha estat per a la Fira Mediterrània de Manresa, el mercat estratègic que, al llarg de vint-i-cinc edicions, ha posat en relleu propostes artístiques, musicals i d’arts escèniques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. La revista Enderrock –que va proposar l’actual nom del certamen– i la Fira han fet un camí conjunt al llarg del darrer quart de segle, i han treballat sempre de manera consensuada en la promoció dels artistes emergents i consolidats.
 

Jordi Fosas, de la Fira Mediterrània Foto: Juan Miguel Morales


Per la seva banda, l’Auditori de Girona també ha rebut un reconeixement per haver-se consolidat com un dels espais culturals més rellevants de Catalunya, gràcies a una programació de qualitat que combina propostes d’arts escèniques i musicals internacionals i catalanes. A més, els darrers anys ha acollit la cerimònia dels PREMIS ENDERROCK - PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA, que ha permès que la trobada anual sigui una data clau en l’àmbit musical català, culminada en el marc d’un acord de col·laboració. El Premi l'han rebut el director de l'espai, David Ibáñez, i l'alcadessa de Girona i Presidenta de la Fundació de l'Auditori de Girona, Marta Madrenas que ha agraït el premi emfatitzant que "en els darrers trenta anys hi ha hagut una evolució i un gran increment de propostes musicals en català, fruit del compromís col·lectiu".

Així mateix, ha sortit a l'escenari el Cap del Departament de Màrqueting i Comunicació de BonPreu-Esclat, que ha anunciat una nova iniciativa que, amb la col·laboració d'Enderrock, donarà suport a la música emergent en català des dels seus supermercats: L'Hora Enderrock de BonPreu-Esclat.

S'ha fet aleshores entrega del PREMI JOAN TRAYTER al millor productor i arranjador musical, que ha recollit el barceloní Roger Rodés, responsable de la creació d’un so actual i modern en els treballs que ha signat des de Medusa Studio. El compositor, músic i enginyer de so ha col·laborat amb artistes com Shakira, Nathy Peluso,Rosalia, Judit Neddermann o La Pegatina. El guardó l'ha lliurat el pare del productor que dona nom al guardó i responsable dels estudis MusicLan, Joan Trayter.

Per la seva banda, el Futbol Club Barcelona ha estat reconegut amb el PREMI ENDERROCK ESTRELLA pel seu compromís amb la llengua i la música en català, una contribució que s’estén des de l’elecció de l’himne del “Cant del Barça”, amb lletra de Josep Maria Espinàs, fins a l’actual impuls de la catalanització de la plataforma Spotify, o el suport a la difusió de la música catalana al camp coincidint amb els partits. Han recollit el guardó els vicepresidents del club Juli Guiu i Elena Fort.

En el darrer tram de l'acte, s’han atorgat els guardons als millors àlbums de jazz, clàssica i públic familiar segons el vot popular i la crítica. El Premi Xesco Boix - Millor disc per a Públic Familiar segons la crítica s’ha lliurat a la companyia d’espectacles i projectes multidisciplinaris De Paper pel treball autoeditat Miranius (autoeditat). Pel seu costat, el Bye Bye Monstre (Tot Sona Records) de Dagoll Dagom i Dàmaris Gelabert ha resultat guanyador del premi al millor disc de públic familiar segons el vot popular. Tots dos guardons han estat lliurats per la Directora General de Difusió de la Generalitat, Eva Pomares, que ha reivindicat que "la crònica de la música del país s’explica a través de les planes d’Enderrock" i que "la música és una estructura d’estat". El celebrat cantant de Polinyà Roger Padrós ha aparegut aleshores a l'escenari de Mas Marroch per interpretar en directe "Digue'm", una de les cançons del seu primer disc en català després del seu pas pel concurs televisiu La VozLa vida és millor (U98 Music, 2022).

L'Alcaldessa de Girona, ciutat que des de fa anys acull els Premis Enderrock, Marta Madrenas, ha entregat els següents guardons de la jornada. El Cor Jove Amics de la Unió ha rebut el Premi Enderrock a millor disc de clàssica per vot popular per Lux (Ficta Edicions), mentre que Andrea Motis -que no ha pogut estar present en l'acte-, s'ha endut el guardó a millor disc de jazz, atorgat pel públic, per Loopholes (autoeditat, 2022). 

El guardó al millor disc de jazz per la crítica ha estat per Despertar (Segell Microscopi, 2022) del baixista cassanenc Manel Fortià, que ha conreat una personalitat que va del jazz més ortodoxament anglosaxó a formes més eclèctiques i amarades d’un ambient mediterrani. Li ha lliurat el premi el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.
 

La Consellera de Cultura, Natàlia Garriga a la celebració dels 25 anys dels Premis Enderrock Foto: Pau López


Per la seva banda, el premi de la crítica al millor disc de clàssica s’ha atorgat al quartet de saxos Kebyart pel seu segon àlbum Lectures différentes (Linn Records, 2022), un treball que explora un gran ventall de versions amb un ampli reguitzell de colors tímbrics, textures i dinàmiques. El quartet ha recollit el guardó de mans de la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha destacat que "el Grup Enderrock ha estat una peça imprescindible perquè la indústria musical tingui una bona salut i no pari de créixer". A més, també ha recordat la figura de l'excap de fotografia d'Enderrock, Xavier Mercadé, qui va ser homenatjat al Palau Robert el 2021 amb una exposició que recullia la seva crònica musical fotogràfica de Barcelona.
 

Els Pets Foto: Juan Miguel Morales


Per acabar, el Grup Enderrock ha fet un homenatge a Els Pets amb el PREMI ENDERROCK - 25 ANYS –identificat amb tres ‘e’ daurades–, per ser la banda més premiada de la història dels guardons. El trio de Constantí, referent indiscutible en l’escena del pop-rock català, acumula un total de 20 Premis Enderrock, atorgats pel públic i la crítica. La nota final de l'acte l'ha posat la cantautora vallenca i guanyadora de la primera edició del concurs televisiu EufòriaMariona Escoda. La cantant ens ha brindat la seva particular versió del "T'estimo" de Belén Aguilera.
 

Mariona Escoda Foto: Pau López


D'aquesta manera, s'ha donat fi a una celebració que ha servit, alhora, per donar el tret de sortida a la celebració dels 25 anys dels Premis Enderrock i al trenta aniversari de la revista Enderrock, que coincidirà el mes d’abril amb un número doble especial i l’estrena d’un nou disseny gràfic.
 

LA SETMANA DELS PREMIS ENDERROCK

Amb la jornada d’avui arrenca la Setmana dels Premis Enderrock, que en motiu de la 25a edició dels guardons, omplirà Girona de música amb diverses activitats. A partir de demà, una cinquantena de botigues de la ciutat lluiran un expositor amb els Millors Discos Catalans de l’Any. El divendres 3 de març (18h), la Casa de Cultura de Girona acollirà una taula rodona sobre periodisme musical; el diumenge 5 de març (12h) es farà una presentació-concert dels finalistes del concurs televisiu Objectiu Paki a la Rambla de la Llibertat; el dimarts 7 de març (18h) es farà un episodi en directe del pòdcast Punt Volat amb Sanjosex a la Llibreria 22; i el dimecres 8 de març (20h), al Foment de Girona -i coorganitzat amb La Marfà – Centre de Creació Musical- s’entrevistarà Selma Bruna, membre del grup guanyador del Premi Enderrock 2023 al Millor Disc de l’Any: Marala per Jota de morir (Propaganda pel Fet!). La Setmana dels Premis Enderrock tancarà amb la gala de lliurament de guardons a l’Auditori de Girona.
 
 

LA GALA DELS PREMIS ENDERROCK 2023

La cerimònia de lliurament dels PREMIS ENDERROCK 2023 - XXV PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA se celebrarà el dijous 9 de març a l’Auditori de Girona partir de les 21 h. La celebració del 25è aniversari comportarà un nou format de gala i de presentadors amb dotze actuacions musicals d’estrena d’artistes consolidats i emergents, juntament amb els lliuraments dels guardons corresponents als Premis Enderrock d’Honor i Trajectòria, i de les categories de músiques populars de la crítica i de la votació popular. A més, serà el comiat de Carles Xuriguera i Fel Faixedas, que han estat conductors de l’acte durant darrers deu anys, per donar pas als comunicadors Andreu Juanola i Alba Riera, amb un guió de Jordi Caballé. El contingut de la gala s’ha ajustat de trenta a vint guardons i tindrà una durada prevista de dues hores.

La NIT DELS PREMIS ENDERROCK serà retransmesa a través d’una producció audiovisual conjunta de La Xarxa i TV3, i també per l’emissora musical d’iCat, i es podrà seguir en directe per iCat i La Xarxa de ràdios i televisions locals a partir de les 21.30 h, així com per Enderrock.cat, i per TV3 que, per primera vegada, emetrà la gala completa en diferit a partir de les 23.30 h.
 
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock 2023, Mas Marroch, Premis Enderrock, actualitat, Els Pets

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.