entrevistes

Guiem Soldevila: «La poesia m'inspira a donar forma a nous paisatges musicals»

El cantautor menorquí Guiem Soldevila publica avui el nou treball 'Intimari'

| 31/03/2023 a les 10:00h

Guiem Soldevila
Guiem Soldevila | Arxiu
El cantautor menorquí Guiem Soldevila publica el cinquè àlbum, Intimari (Satélite K, 2023), un títol que respon a la idea que cada poema o cançó és un diari íntim del seu creador. En aquest treball, s'hi troben nou cançons que doten de vida textos de poetes, tant contemporanis com del segle XV, com és el cas d'Ausiàs March i "La gran dolor que llengua no pot dir". En parlem amb el músic.



Per què anomenes el teu cinquè disc ‘Intimari’?
“Intimari” és una paraula que em va regalar el meu amic i poeta Ponç Pons. Expressa la idea d’un recull de sensacions que sorgeixen de dintre de forma propera, sincera i transparent. Al cap i a la fi, cada poema, cada cançó, és com un diari d’intimitat de qui la crea.
 
Amb què connecta i què canvia respecte als anteriors —‘Nura’ (2011), ‘Amoramort’ (2014), ‘Fins demà o la propera metamorfosi’ (2018) i ‘Metaphora’ (2021)—?
Cada disc que faig sintonitza amb la inquietud creativa del moment present. El que connecta tots els meus discs és el fet d’autoproduir-me, de fer la música que sincerament em surt de dins, i rodejar-me de músics amb qui m’encanta treballar.
 

Musiques de nou Ponç Pons ("Els dies antics") i també Ausiàs March ("La gran dolor que llengua no pot dir").
El primer avançament del disc, “La gran dolor que llengua no pot dir”, va ser un repte: donar vida a una cançó en català antic, d’un poema del segle XV d’Ausiàs March, amb un estil rítmic i contemporani. Amb la pronunciació em va ajudar l’estimat filòleg i poeta Joan F. López Casasnovas, que malauradament ens ha deixat aquest estiu.“Els dies antics” de Ponç Pons és un cant d’amor a Menorca, però també un toc d’alerta sobre el perill de la pressió urbanitzadora dels especuladors. De Ponç Pons també hi ha un poema inèdit sobre els refugiats titulat “Pastera” i “Isam Yasin”, un poema d’amor que trenca el cor.
 
També has inclòs poemes de Sònia Moll (“Abans de tu") Màrius Torres ("El collar de caragoles") i Joan Alcover ("La sirena").  Com ha anat el procés de cadascun dels nou poemes musicats?
“Abans de tu” de Sònia Moll és un poema també inèdit que ella mateixa em va cedir. Una joia de poema i un privilegi musicar-lo. D’ella també hi ha “Reservat el dret d’admissió”. Després de llegir les “Cartes a Mahalta” de Màrius Torres i Mercè Figueres, he musicat “El collar de caragoles”. La història del collar és real, va ser un regal que va fer-li Màrius a Mercè al sanatori de Puig d’Olena l’any 1937. De tant llegir-los, em sembla conèixer-los i em va ser del tot fàcil musicar aquest poema. Al disc també hi ha “Ritual de pluja”, un poema africà traduït al català, amb una tornada potent que desitjo ja tocar en directe. Al disc l’he gravat amb més de vint veus i diferents percussions. Per acabar hi ha el primer poema que vaig musicar: “La sirena” de Joan Alcover: una faula entre un pescador i una sirena. Amb arpa inclosa. La vaig musicar amb setze anys a partir d’un treball que ens van demanar a l’institut, i fins ara no l’havia gravada ni publicada. A vegades les coses necessiten el seu temps...
 

Què significa per tu la poesia?
M’inspira a donar forma a nous paisatges musicals i a explorar camins creatius de connexió amb els diferents autors. En el terreny de la composició, tot i que m’agrada escriure les meves lletres -Fins demà o la propera metamorfosi i Metaphora són discs amb lletres pròpies-, gaudeixo molt de situar-me a dins del poema i deixar-me portar. És un exercici profundament enriquidor per jo, com a compositor i també com a cantant.
 
Com prepares el directe de presentació a la sala Luz de Gas (20 d'abril)? 
Amb quins músics? Hi haurà col·laboracions o com es diu 'Intimari' serà més aviat íntim, tu sol?
Amb molta il·lusió, la veritat. Hi aniré acompanyat de Lluís Gener al baix i Pere Moll a la bateria i amb col·laboracions tan especials com les de Sònia Moll o Gemma Humet. A part d’aquest primer concert a Barcelona, el 27 d’abril aniré a la Universitat de Granada a oferir un recital al pati de la facultat i un taller de poesia musicada. Durant els mesos d’abril i maig, amb Pau Cardona al cello, presentaré Intimari a Tarragona, València, Mallorca, Eivissa, Formentera i Menorca. La veritat és que tenc moltes ganes de compartir totes les noves cançons en directe.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Guiem Soldevila, entrevistes, edrbalears

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.