actualitat

Bruce Springsteen sota la mirada de Francesc Fàbregas

Els jardins del Palau Robert de Barcelona acullen una exposició del fotògraf Francesc Fàbregas sobre el primer concert de Bruce Springsteen a Catalunya

Fàbregas va ser l'únic fotògraf oficial del concert al Palau d'Esports de Barcelona, el 21 d'abril de 1981

| 21/04/2023 a les 11:15h

El fotògraf Francesc Fàbregas, a l'exposició 'Bruce Springsteen. Barcelona 1981'
El fotògraf Francesc Fàbregas, a l'exposició 'Bruce Springsteen. Barcelona 1981' | F. Jordi Novell
Hi ha alguns dies icònics de la història del rock internacional al nostre país. Els concerts de la plaça de toros de la Monumental a Barcelona dels Beatles (1965) i els Stones (1976), King Crimson a Granollers (1972), Frank Zappa al Pavelló del Joventut de Badalona (1974) i, és clar, Bruce Springsteen al Palau d'Esports de Barcelona el 21 d'abril de 1981.
 
La llegenda urbana explica que al primer concert dels Sex Pistols, al Lesser Free Trade Hall de Manchester, no van anar-hi més de cinquanta persones; però totes elles van acabar formant una banda de rock. El públic d'aquell primer concert de Springsteen als Països Catalans, ben segur que no va muntar cap grup musical, però es va quedar amb una empremta inesborrable a la seva vida.
 

Bruce Springsteens, entre Max Weinberg i Garry Tallent. Foto: Francesc Fàbregas


Un dels assistents va ser el fotògraf Francesc Fàbregas, a qui la discogràfica del Boss, Columbia –ara Sony– va acreditar com a únic fotògraf oficial del concert de presentació del doble disc The River (Columbia, 1980) a Barcelona. Fàbregas era un reconegut fotògraf de directe, col·laborador a l'època de la revista Vibraciones –després transformada en Rockdelux– i mestre de fotògrafs de directe, com sempre va reconèixer l'enyorat Xavier Mercadé. Anys després, Fàbregas va acabar treballant a Televisió de Catalunya dirigint programes musicals tan populars com Sputnik. Però mai ha arribat a aparcar la càmera.
 
Quaranta-dos anys després d'aquell concert, i pocs dies abans que Springsteen aterri de nou a Barcelona per fer dos concerts a l'Estadi Olímpic, el Palau Robert de Barcelona ha volgut acollir una exposició amb les fotografies que Fàbregas va fer el 1981, i que es complementen amb textos que han escrit alguns dels assistents.
 

Bruce Springsteen al Palau d'Esports de Barcelona, el 21 d'abril de 1981 Foto: Francesc Fàbregas


Entre els autors hi trobem Gay Mercader, responsable d'aquell primer concert del Boss a l'Estat espanyol a través de la seva empresa Gay & Co. Mercader va ser qui va explicar-li l'existència d'altres llengües a l'Estat, i és sens dubte l'instigador de l'emfàtic "Bona nit, Barcelona!" amb què Springsteen obre sempre els concerts a la capital. També hi ha deixat testimoni el realitzador audiovisual Manuel Huerga, que es va endur la càmera per filmar d'amagatotis algunes imatges del concert, com podem descobrir aquí. L'escriptor Jordi Sierra i Fabra destaca en el seu relat la importància històrica d'aquell concert i la significació que va tenir dos mesos després del cop d'estat del 23-F; Loquillo recorda que va arribar tard al concert, i la morfopsicòloga Marta Nadal ha interpretat l'expressió facial del músic a les fotografies. L'exposició també recull textos dels periodistes Jordi Bertran, Marc Mateu, Juan Cervera, Gabriel Jaraba i del responsable del fanweb 'Point Blank', Salva Trepat.
 

Imatges de l'exposició 'Bruce Springsteen. Barcelona 1981'. Foto: Jordi Novell


La mostra Bruce Springsteen. Barcelona 1981 és gratuïta, i pot visitar-se als jardins del Palau Robert de Barcelona fins el proper 14 de maig de 2023.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Vibraciones, Fotografía, Palau Robert, exposició, bruce springsteen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.