Crònica

Lal'Ba i The Tyets omplen La Mirona a cop de senzill

El festival Strenes esgota les entrades de la cita de pop urbà

La sala saltenca aconsegueix congregar un públic majoritàriament jove

| 22/04/2023 a les 14:45h

The Tyets a La Mirona de Salt (Strenes, 21/04/2023)
The Tyets a La Mirona de Salt (Strenes, 21/04/2023) | F. Gaspar Morer
En el seu segon cap de setmana del gironí festival Strenes va programar a La Mirona un programa doble amb les propostes de dos duos; l'un provinent d'Olesa de Montserrat –Lal'Ba–, i l'altre de Mataró –The Tyets–. La mateixa nit, a Girona també actuaven a Girona Sílvia Pérez Cruz al Teatre Municipal, presentant el disc publicat ahir mateix Toda la vida, un día (Sony Music, 2023), i el nou espectacle de la penedesenca Anna Roig a la sala de cambra de l'Auditori de Girona.
 
Va trencar el gel Lal'Ba, que va presentar el seu recent treball No hi ha dies dolents (Promo Arts Music Records, 2023); un disc que vol introduir la proposta d'Alba Soler i Ferran López en la nova escena de pop ballable en català. Per a la posada en escena el duet es va complementar amb l'habitual Lluís Alcón a la bateria, i la novetat de la teclista Eli Pons, component dels semifinalistes del Sona9 –com Lal'BaBigwé.
 

Lal'Ba a La Mirona de Salt (Strenes, 21/04/2023). Foto: Gaspar Morer
 

Els del Baix Llobregat s'han pres molt seriosament el projecte, i la proposta escènica es va veure molt ben treballada. El reforç dels teclats i un joc de llums majestuós van sumar valor a la proposta de Lal'Ba, que cada vegada es mostra més equilibrada en directe. El grup va desplegar el seu repertori en un concert on no hi va haver lloc per les pauses; i on els temes més recents com "No hi ha dies dolents", "Estic per tu" –amb el sàmpler de "Músic de carrer" de Txarango, la sardana-batxata "Parella imperfecta", "Abella reina" o "Quan arribi Lal'Ba" van funcionar millor que cançons més antigues com "Vaig x tu".
 
Ritmes llatins, tecnopop i synthwave es van donar la mà en un concert que constantment apel·la al ball, i que ha d'anar trobant espai per a que els músics, a més de donar-ho tot, puguin transmetre que realment estan gaudint dalt de l'escenari, tal i com es va evidenciar en la gran abraçada del quartet en acabar el concert. Va ser el primer concert de la gira; donem-li cert temps.
 
Ja amb la sala de gom a gom, el públic estava ja entregat abans que The Tyets iniciés el seu espectacle. El duo mataroní va presentar el seu darrer àlbum, Èpic solete (Luup Records, 2023), una recopilació de senzills guanyadors que és un vertiable catàleg de ritmes, estils i variants d'allò que sovint es defineix com a 'música urbana', però que no deixa de ser el pop nostre de cada dia amb pinzellades d'autotune.
 
Avui, el duo de Xavier Coca i Oriol de Ramon és una aposta d'èxit per a qualsevol programació musical. Els senzills que van sonar anit a La Mirona com "Bailoteo", "De l'1 al què", "Amics, tiets i coneguts", "Txarango al Canet Rock", "Hamaking" o "RRHH (Tinc una casa)" ja formen part per mèrits propis de la història de la música popular moderna del nostre país i, per descomptat, de la memòria emocional dels prop de 1.800 asssistents –majoritàriament molt joves– que van omplir la sala saltenca. Sens dubte, com va dir el responsable de l'equipament, Quim Marcé: "el futur de les sales és aquí".
 

The Tyets a La Mirona de Salt (Strenes, 21/04/2023). Foto: Gaspar Morer


El d'ahir va ser el tercer concert de la gira de presentació d'Èpic solete, després dels concerts de Barcelona (sala Apolo) i Lleida (Freedom Fest). I amb un bolo curt, intens i sense bisos, van tenir temps per a tot. Per a reivindicar un 'Maresme lliure i tropical' a "La dels Manolos",
 convidar a la mataronina La Yuma a cantar la ja llunyana "Tanqueray" i a la cantant Julieta la recent "Clar que t’he trobat a faltar", fer cantar al públic la història d'"El ratolí" o acabar de manera èpica convidant a ballar la sardana-reggaeton "Coti x coti".
 
Ben arropats per 'la banda dels Paus' Pau Sàmper (bateria), Pau Ruz (guitarra) i Pau Calero (teclats), The Tyets van proposar un joc d'estils que sap connectar amb els hàbits musicals de les noves generacions de manera fàcil. Bregats –com van reconèixer– en festes majors, barraques i festes alternatives–, els mataronins saben distribuir el ritme del concert a cop de cançó.
 
Avui en dia, ja són el segon artista que habitualment canta en català amb més oients a Spotify, i els seus concerts pengen el cartell d'entrades esgotades. Però el millor de tot plegat és la sensació que això només acaba de començar.
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, The Tyets, Lal'Ba, strenes, pop urbà, la mirona

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.