Cròniques

Un Sant Jordi de festa i intimitat a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

Triquell, Els Catarres, 31FAM, Pol Batlle i Rita Payés, Socunbohemio i Koers van ser alguns dels artistes que hi van actuar

| 24/04/2023 a les 13:30h

Triquell a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm
Triquell a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm | Gemma Martz
Un any més, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm va tornar a omplir-se de música amb el Sant Jordi Musical. Després de l'edició ampliada de dos dies de l'any passat, la cervesera va repetir la iniciativa amb diversos escenaris i actuacions de vint minuts, i va reduir-ne el format a un sol un dia. El resultat final va ser el d'una jornada intergeneracional on tant hi va cabre la festa com la intimitat.

El festival va començar a mig matí amb un públic molt familiar, on els més petits de la família no es van voler perdre la primera actuació: la de Triquell a l'escenari del Moll d'envasat, situat a l'aire lliure. L'exconcursant d'Eufòria va repassar-hi les cançons del nou disc Entre fluids (Halley Records, 2023), on el pop, el rock i l'electrònica van deixar moments enèrgics i altres de més reposats.
 

Triquell al Sant Jordi Musical d'Estrella Damm 2023 Foto: Gemma Martz


Tot seguit, a l'escenari subterrani de la Sala de cocció, el músic i cantant Pau Brugada va oferir les cançons de pop íntim i fràgil que formen part del seu pròxim disc En blanc (Segell Microscopi, 2023). A través de sonoritats de l'indie i algunes picades d'ullet al rap i el hip-hop, el banyolí va deixar diverses reflexions musicals de gran sinceritat i emocionalitat, mentre Koko Jean & The Tonics actuava a l'escenari de la Sala de Màquines. 

Sense gaire temps per dilacions, la música va retornar a l'escenari del Moll d'envasat amb Els Catarres. El trio d'Aiguafreda va portar bon rotllo i ganes de ballar repassant cançons recents com el mash-up de "Cançons d'amor" (que en la versió d'estudi compta amb La Fúmiga), o altres del seu repertori més icònic com "Jenifer". La calma i el repòs van tornar als escenaris interiors de la mà del trio lleidatà Selva Nua, que va portar el seu pop tranquil a la Sala de Màquines. Els breus vint minuts d'actuació, van fer que la cantant Joana Jové hagués d'interrompre algun dels seus parlaments per a poder acabar tot el repertori previst.
 

Els Catarres al Sant Jordi Musical d'Estrella Damm 2023 Foto: Gemma Martz


A les dues, bona part del públic familiar va començar a marxar i el públic jove i adult va fer-se majoritari per a escoltar les cançons de pop electrònic de Siderland. El trio barceloní, que enguany va participar al Benidorm Fest, va presentar cançons ballables i festives com "Només vull amor" o "Que esclati tot".
 

Siderland al Sant Jordi Musical d'Estrella Damm 2023 Foto: Gemma Martz


La gana va fer que progressivament la gent comencés a apropar-se vora els foodtrucks instal·lats per tot el recinte i això va fer que el públic de les actuacions de The Sick Boys, Grauwi & Marta Cascales i Roba Estesa quedés una mica més buit que les anteriors. La formació tarragonina oferir un directe que combinava les sonoritats més folk dels seus inicis amb l'electrònica i els ritmes llatins que han anat incorporant en els seus darrers discos. 
 

Roba Estesa al Sant Jordi Musical d'Estrella Damm 2023 Foto: Gemma Martz


Després de la parada d'una hora al migdia, la música es va reprendre a dos quarts de cinc amb l'actuació a la Sala de màquines de Pol Batlle i Rita Payés, que van signar una de les actuacions més maques de la jornada. Els jocs vocals i segones veus precioses i el trombó de Rita Payés, que anava apareixent de forma puntual però molt encertada, van engrandir cadascun dels temes que van interpretar. Alhora, també va actuar a la Sala de cocció Júlia Blum i amb les seves tonades impregnades de pop de butxaca.

El reggae va arribar l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de la mà del grup lleidatà Koers, que a ritme de contratemps, van reivindicar la fusió dels sons jamaicans i les seves arrels musicals africanes. Just després, l'energia del reggae es va retransformar en el pop metafísic de Socunbohemio, on el costumisme i les reflexions existencials van prendre força amb el barceloní completament sol sobre l'escenari de la Sala de Màquines. 

Sobre la mitja tarda, una de les bandes més esperades, especialment per al públic més jove, va pujar sobre l'escenari. 31FAM va oferir un breu recital de música urbana on a través de l'autotune i les bases samplejades van ressonar temes del seu nou disc, Bona fe (Delirics, 2023), i altres d'icòniques com "Nens del barri".

La tarda va acabar amb altres concerts com els de Gertrudis, Azul, Maria Florit, Sergi Carbonell, Sara Terraza i Mr. Dynamite & The James Brown Experience, que van ser la viva prova del caràcter heterogeni que es va viure ahir a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm tant dalt com a baix de l'escenari.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, cròniques, Estrella Damm, triquell, els catarres, pau brugada, selva nua, siderland, roba estesa, koers, pol batlle i rita payés, socunbohemio, júlia blum, 31FAM, antiga fàbrica estrella damm

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.