Actualitat

L'exposició '50 anys de Zeleste’ commemora mig segle de la inauguració de la sala de l’ona laietana

La mostra es podrà visitar a la sala Las Vegas de Sant Feliu de Guíxols del 28 de juliol al 20 d'agost

La banda laietana Barcelona Art Orchestra actuarà el diumenge 30 de juliol en el Festival de la Porta Ferrada amb les col·laboracions de Joan Albert Amargós, Carles Benavent, Toti Soler i Xavier Batllés

L'exposició vol ser també un homenatge a la figura de Víctor Jou, impulsor i director de la sala, que va morir l'11 d’abril passat

La llegenda de Zeleste, la mítica sala que va fundar Víctor Jou

| 27/07/2023 a les 18:00h

Cortina de la Zeleste
Cortina de la Zeleste | Francesc Fàbregas
La sala Zeleste, l'epicentre de l'Ona Laietana, fa 50 anys. Per commemorar-ho, la sala Las Vegas de Sant Feliu de Guíxols acollirà una exposició sobre l'espai barceloní. La inauguració serà el divendres 28 de juliol a les 13 h, i es podrà visitar fins al 20 d'agost amb entrada gratuïta. La mostra, titulada "50 anys de Zeleste: La sala de l'ona laietana’" explica la història de la sala barcelonina des de la seva creació l'any 1973, el seu canvi d'orientació durant la dècada dels 80 i el seu exili l'any 1987.

L'exposició -basada en el reportatge de Ferran Riera 50 anys de l'auge i caiguda de l'Ona Laietana publicat al número 343 d'Enderrock-, comptarà també amb un fil musical amb les cançons més punxades a la sala i temes dels grups que més s'hi van programar. També s'hi podran veure diferents documents audiovisuals, incloent-hi una entrevista amb el director artístic de la sala, Rafael Moll. L'exposició comptarà amb textos de Ferran Riera, fotografies de Francesc Fàbregas i Xavier Mercadé, i un disseny gràfic a càrrec de Manuel Cuyàs.
 

Cartell de l'exposició 'Zeleste. 50 ans de la sala de l'Ona Laietana'


La sala, impulsada per Víctor Jou i dissenyada per Santiago Roqueta, va ser centre neuràlgic del canvi social i polític que es va viure a la Barcelona dels setanta i va acollir l’evolució del rock progressiu que va donar pas a l’ona laietana, vinculada al jazz-rock amb arrels mediterrànies.
 
La llista d’artistes de l’escuderia zelestial que va foguejar-se al mític local del barri de la Ribera va ser extraordinària, i va anar acompanyada d’un segell discogràfic, la promoció de festivals, una escola de música i sobretot una alenada d’aire fresc i de llibertat que va reunir la societat progressista a les acaballes del franquisme. Alguns dels artistes més representatius que van es van donar a conèixer a Zeleste són Blay TritonoCompanyia Elèctrica DharmaEsqueixada SniffFusioonGato PérezIa & BatisteIcebergJordi SabatésLa Rondalla de la CostaMirasol ColoresMúsica UrbanaOriol TramviaOrquestra MirasolOrquestra PlateriaPau RibaSecta SònicaSisaTete Montoliu i Toti Soler.
 
A més, també hi havia altres noms propis –sovint integrats alhora en més d’un d’aquests grups– com Joan-Albert AmargósCarles BenaventSalvador FontEmili BaleriolaXavier BatllésVíctor AmmannDave PybusManel JosephJordi Farràs ‘La Voss del Trópico’Manel CampSanti ArisaAlbert BatisteEduard AltabaMax SunyerJosep Mas ‘Kitflus’... Alguns dels grups esmentats van durar pocs mesos; d’altres, en canvi, han protagonitzat carreres d’èxit i ja fa més de cinquanta anys que pugen als escenaris.
 
La instal·lació, que s’estrena a la llegendària sala Las Vegas de Sant Feliu de Guíxols, inclou una vintena d’espais que expliquen la història de la sala amb textos de Ferran Riera, fotografies de Francesc Fàbregas i Xavier Mercadé, i l’assessorament de Xavier Batllés. La mostra exhibeix també material original de l'època com discos, llibres i revistes especialitzades. El visitant podrà, a més, gaudir d'una banda sonora amb la llista de cançons més punxades a la sala, així com dels discos publicats amb segell Zeleste-Edigsa i, a més, es projectarà una entrevista inèdita amb el programador de la sala i director artístic de la discogràfica, Rafael Moll. La producció ha estat a càrrec del Grup Enderrock amb el suport de The Project i el 61è Festival de la Porta Ferrada, i l'Institut de Cultura de Barcelona.



També en relació amb l'aniversari de la Zeleste, la Barcelona Art Orchestra omplirà la sala Las Vegas el 30 de juliol dins el marc del Festival de Porta Ferrada amb quatre dels músics més destacats que van fer els primers passos en aquella escena: Joan-Albert AmargósCarles BenaventToti Soler i Xavier Batllés. La formació revisitarà i farà homenatge a la música i els artistes que van formar part de l'Ona Laietana, i que van obrir camí a les generacions posteriors.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Zeleste, exposició

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.