Actualitat

'Romeu i Julieta' de Gounod obre la temporada Òpera a Catalunya

L’estrena del Romeu i Julieta amb direcció escènica de Pau Monterde té lloc aquest vespre al Teatre La Faràndula de Sabadell i es repetirà funció el dia 20 i 22

L'òpera de Gounod viatjarà també en aquesta temporada 2023-2024 d’Òpera a Catalunya a Reus, Tarragona, Granollers, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Figueres i Lleida

Albert Casals hi interpreta el rol de Roméo i la soprano Marga Cloquell fa el paper de Julieta

| 18/10/2023 a les 13:30h

Romeu i Julieta
Romeu i Julieta | David Ruano
Avui a les vuit del vespre tindrà lloc al Teatre la Faràndula de Sabadell l’òpera inaugural de la temporada 2023-2024 de la Fundació Òpera a CatalunyaRomeu i Julieta de Charles Gounod. Una òpera que ha estat abans representada en tres ocasions dins el circuit i que aquesta vegada, sota el paraigües de la Fundació Òpera a Catalunya (FOC), en serà la quarta. Al mateix teatre se’n representaran dues funcions més aquest divendres 20 d’octubre (20h) i el diumenge 22 d’octubre (18h).

Després de les tres funcions de la capital vallesana, Romeu i Julieta engegarà una gira per Catalunya entre el 24 d’octubre i el 10 de novembre. L'obra viatjarà per les ciutats de Reus, Tarragona, Granollers, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Figueres i Lleida i, en total, es faran deu representacions en vuit ciutats diferents.
 

Marga Cloquell en el rol de Julieta Foto: Antoni Bofill

 

L'ÒPERA, UN ART EN EQUIP 

En tota òpera l'equip complet juga a favor dels cantants que l'encapçalen. En aquest Romeu i Julieta de Gounoud es compta amb el director d’escena Pau Monterde, amb Miquel Gorriz com a assistent a la direcció d’escena i amb escenografia d’Elisabet Castells, mentre que l’equip artístic estarà encapçalat per dos joves cantants ja coneguts que han estat alumnes de l’Escola d’Òpera de Sabadell: el tenor barceloní Albert Casals, que torna de nou en el paper de Roméo, tal i com va fer en la darrera vegada que es va representar Romeu i Julieta dins la temporada 2012, i la soprano mallorquina Marga Cloquell en el rol de Juliette, que va debutar a l’òpera de Sabadell amb Lucia di Lammermoor l’any 2014. Marga Cloquell realitzarà les tres funcions de Sabadell i la de Granollers (29 d’octubre), i per a la resta de representacions serà la soprano ucraïnesa Yulia Merkudinova, guanyadora del 2n Premi del 60è Concurs Tenor Viñas (2023), qui interpretarà el personatge.
 
La producció compta també amb les veus solistes del baix-baríton de Cadis Gonzalo Ruiz, que interpretarà el paper de Frère Laurent; el baríton català Enric Martínez-Castignani en el rol de Le Comte Capulet; les sopranos Rocío Faus, granadina, i Rosa Maria Abella, catalana, que es repartiran el paper de Stéphano; les mezzosopranos Gemma Coma-Alabert, de Girona, i la portuguesa Tamára Abraão Dos Santos, que es repartiran el rol de Gertrude, i el baríton terrassenc Pau Camero com a Mercutio. Completen el repartiment el tenor Marc Sala (Tybalt), el baríton Cristòfol Romaguera (Le Comte Pâris), el tenor Roberto Redondo (Benvolio), els baixos-barítons Lluís Vergés (Grégorio) i Jeroboám Tejera (Le Duc de Vérone), tots ells anteriors participants a l’Escola d’Òpera de Sabadell. Amb la presència de solistes vinculats al cicle, la Fundació Òpera a Catalunya referma el seu compromís amb els artistes del país.
 
Pel que fa a la direcció musical, aquesta producció va a càrrec del director musical de la Fundació Daniel Gil de Tejada, un dels directors més llorejats de la seva generació, guardonat en sis concursos internacionals que l’han portat a dirigir a Itàlia, França, Polònia, Bulgària i Romania. Treballa des de 2003 amb els Amics de l’Òpera de Sabadell, amb qui ha dirigit trenta-set títols. Com en totes les produccions d’Òpera Catalunya, acompanyen els solistes l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell, el director del qual és Daniel Gil de Tejada. La direcció artística de la Temporada és de Mirna Lacambra.
 

Repartiment de Romeu i Julieta Foto: Antoni Bofill

 

L'ESCOLA D'ÒPERA: UN RELLEU NECESSARI

Amb el seu esperit pedagògic i divulgatiu, la FOC, paral·lelament a la producció professional, farà dues funcions més de Romeu i Julieta amb el repartiment de la 27a Escola d’Òpera de Sabadell, el projecte de professionalització que impulsa la Fundació Mirna Lacambra – Xavier Gondolbeu amb l’objectiu de formar i promocionar els joves talents. 

Enguany l’Escola d’Òpera compta amb els cantants Òscar Encinas (Roméo), Laura Gibert (Juliette), Rosa Maria Abella (Stéphano) i Tamára Abraão (Gertrude), guanyadors del 27è Concurs Mirna Lacambra que es va celebrar el passat juliol, a més d’Adrià Mas (Tybalt) i Oriol Luque (Benvolio), també participants en el concurs. Completen el repartiment Lluís Vergés (Frère Laurent), Alejandro Chelet (Le Comte Capulet), Quim Cornet (Mercutio), Jordi Ferrer (Grégorio), Cristòfol Romaguera (Le Comte Pâris) i Jeroboám Tejera (Le Duc de Vérone). Tots ells pujaran a l'escenari per representar l'obra en dues funcions, el 19 i 21 d'octubre a la Faràndula de Sabadell.
 

Albert Casals (Romeu) i Marga Cloquell (Julieta) Foto: Antoni Bofill



Pots trobar tota la informació de la nova temporada de la Fundació Òpera a Catalunya en el número 79 de la revista 440Clàssica&Jazz, dedicada monogràficament a la FOC.
Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Fundació Òpera a Catalunya, Romeu i Juieta, actualitat, òpera, Fundació Òpera Catalunya

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.