Revista

Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha encapçalen la 440Clàssica&Jazz de desembre i gener

El número 80 de la capçalera està dedicat monogràficament al centenari de la soprano i la pianista barcelonines

100 anys del naixement de Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha

| 04/12/2023 a les 11:00h

La revista 440Clàssica&Jazz tanca l'any amb un número monogràfic dedicat a dues de les dones més transcendentals de la història de la música clàssica del país: Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha, de qui enguany se celebra el centenari del naixement. La revista, com sempre, es pot adquirir a quioscos i llibreries, i en format digital a través de la plataforma iQuiosc.cat.

En aquest número 80, es recorda la vida i la trajectòria de les dues músiques a través de diferents autors i músics que han estat marcats per alguna de les dues intèrprets. Per una banda, Pep Gorgori repassa la vida de clarobscurs que va viure Victòria dels Àngels, des de la glòria operística fins als tràngols personals més complicats, i Marc Busquets fa un repàs de la seva discografia. També se la coneix a través dels testimonis del pianista Albert Guinovart, la soprano albanesa Ermonela Jaho, la valenciana Ofèlia Sala i la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles Helena Mora. A més, el director artístic de la Fundació Victoria de los Ángeles i comissari de l'Any Victòria dels Àngels, Marc Busquets, fa una acurada selecció discogràfica, en què s'inclouen gravacions d'òperes com La bohème de Puccini (EMI, 1956) o el Tannhäuser de Wagner (Myto, Bayreuth, 1961).

Per altra banda, Pep Gorgori també rememora la tasca pianística amb vocació internacional que Alícia de Larrocha va dur al llarg de la seva dilatada carrera, i alhora, s'entrevista el pianista andalús Javier Perianes, el rus Denis Kozhukhin, la barcelonina Alba Ventura i la seva filla Alícia Torra, qui també en repassa la seva discografia. Tampoc no hi falta una selecció discogràfica a càrrec de Jordi Martí Fabra, qui destaca treballs com Goyescas d'Enric Granados (Decca, 1955) o Iberia d'Isaac Albéniz (Hispavox, 1958).

Paral·lelament, també s'inclou un capítol central dedicat a la gran amistat que Alícia de Larrocha i Victòria dels Àngels van cultivar al llarg de la seva vida. Des del seu naixement l'any 1923 fins a la seva darrera trobada ja en el segle XXI, totes dues artistes van viure grans moments com, per exemple, el 1947 al Concurs Internacional d'Execució Musical de Ginebra, que va marcar la trajectòria d'ambdues per motius dispars.

Així mateix, tampoc no hi falta un repàs a l'exposició dedicada a totes dues artistes al Palau Robert de Barcelona i la importància de les seves figures en un món altament masculinitzat com el de la música clàssica al segle XX.
 

Portada de la 440Clàssica&Jazz 80 amb Serena Sáenz i Carles Pachón Foto: Fotos: Arxiu Fundació Victoria de los Angeles i Associació Alicia de Larrocha. Disseny: Manuel Cuyàs.

Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, revista, 440Clàssica&Jazz, 440Clàssica&Jazz 80

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.