Cançó per cançó

'Un so qui no es gasta' de Pitxorines, cançó per cançó

Repassem amb el grup mallorquí el seu darrer disc

| 22/03/2024 a les 13:30h

Pitxorines
Pitxorines | Miquel Moll
“Pitxorina” és una paraula mallorquina que vol dir “al·lota jove, alegre i falaguera”, però que actualment està en desús. Quan nou noies de Mallorca es van ajuntar per revisitar cançons populars mallorquines amb els seus propis arranjaments, van escollir aquest nom per representar-les com a grup. Avui, Pitxorines debuten amb l'àlbum Un so qui no es gasta (Blau, 2024), que han pogut tirar endavant amb una campanya de micromecenatge amb Verkami. Repassem cada tema del disc amb elles.

1. "Ses veus"
“Aquesta peça és la versió actualitzada d’una sonada d'Andreu “David”, antic xeremier de Santa Maria. Comença amb la introducció de xeremies que tant el caracteritzava, això sí, feta a la nostra manera, en simbiosi amb el flugel. L’arranjadora d’aquesta peça ha estat na Bel Miquel, percussionista del grup.”



2. "Na Dolores és llarga i prima"
“Vet aquí un popurri de cançons ben conegudes. L’interludi, el "Vals des Porquer", és una altra peça d'Andreu “David”. Encara que tengui el nom de “vals”, en realitat no ho és, ni per l’estructura ni pel curs rítmic. Amb aquesta sonada volem reivindicar la necessitat de conèixer aquella música tradicional que sovint es deixa de banda i que aviat s’oblida. L’arranjament és de Maria Antònia Gili.”



3. "Amoretes"
“En aquest arranjament de Carmela Cristos, s'hi poden identificar novament dues cançons molt conegudes a Mallorca, així com una conversa entre el fiscorn i el violí.”



4. "La Dama de Mallorca"
“En aquest romanç, cantam dues tonades. La primera, manco coneguda, la vam aprendre de Cati Eva Canyelles, glosadora de Sóller que, segons conta, li va ensenyar la seva padrina jove. La segona tonada és la que es canta arreu de l’illa. La cantant Aina Tramullas és l’autora d’aquest arranjament.”



5. "Madò Cati Bel"
“Aquesta nova composició de Maria Antònia Gili ajunta tres peces populars: “Es ball de sa cisterna”, “Na Bel des Molinar” i “Na Catalina de plaça”.”



6. "La ciutat de Nàpols"
“És una cançó que no necessita presentació. La contrabaixista i cantant del grup Masé Jara es va engrescar a fer aquest arranjament que ens convida a cantar, a ballar i a gaudir dels solos de fiscorn i de flabiol.”



7. "Vou, veri, vou"
“Malgrat que sigui el nom que popularment es dona a les cançons de bressol, aquest és un “Vou, veri, vou” per ballar i anar de gresca. Torna a ser un arranjament de Masé Jara”.



8. "En Pep no té nas"
“Ha estat el primer senzill d’aquest disc, amb videoclip inclòs. Partim de la cançó “En Pep Gonella”, amb la veu solista acompanyada de percussió, per arribar a “Ton pare no té nas”. Maria Antòni Gili, la impulsora de Pitxorines, n’és l’autora.”


9. "Sor Tomasseta"
“Ens acomiadem d’aquest primer disc amb les nou veus de les Pitxorines, acompanyades per la xeremiera del grup, na Maria Nostra.”

 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, pitxorines, cançó per cançó, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.