Ara fa un any, la banda menorquina Pèl de Gall va publicar el darrer àlbum, el cinquè d'estudi de la seva trajectòria: Forces d'atracció (RGB Suports, 2023), amb què van guanyar el Premi Enderrock de la Música Balear 2023 per votació popular a la millor cançó per "T'has colat a una festa". Però la capacitat creativa del grup no s'atura, i aquest 2024 ve amb noves cançons. Una d'elles és "Com si fos ahir", un tema amarat de nostàlgia per allò perdut, però que no nega l'optimisme i l'energia característics de la banda. L'estrenem en primícia parlant-ne amb el guitarrista del grup i autor de la lletra del tema, Ernest Martí.
Per la naturalesa del tema, aquesta cançó no és tan festiva com ho és la majoria de la vostra obra, però això no li fa perdre força. Com ho heu plantejat?
És cert que Pèl de Gall es caracteritza per un estil de música animada, festiva, potent i alegre, però també ens agrada, de tant en tant, intercalar alguna cançó més pausada, més tranquil·la. De fet, aquesta cançó estava plantejada per ser encara més tranquil·la, però després li vam trobar aquesta sonoritat amb un punt potent, amb un ritme més marcat, tot i que és a un mig temps, i ens va agradar molt com va quedar.
De fet, hi heu afegit un punt més urbà. A què es deu?
Sí. Tot i que tampoc vam decidir donar-li un punt més urbà per allò que es porta, sinó que realment tot va venir una miqueta de manera indirecta. L'any passat ja havíem tret un tema que fins i tot era més urbà, “Ja no tenim por”, amb JazzWoman. Nosaltres sempre anam buscant sorprendre i també trobar noves sonoritats, sobretot. Mentre ens agradi, estiguem còmodes i ens ho sentim Pèl de Gall, sempre estam oberts a explorar noves coses, i amb aquesta cançó ens vam animar a anar a buscar sons diferents, coses més actuals tal vegada, però sense traspassar certes línies i sempre mantenint la nostra essència de grup de pop-rock.
En el tema es recuperen records de la infància com un “gran tresor”. La distància d’allò perdut ens fa valorar-ho amb més força?
Totalment. Allò que hem perdut sempre ho valoram més. Sobretot, tot allò que forma part del passat i que són coses que ja no tornaran sempre ens creen uns sentiments dins molt potents. I bé, la idea de tota aquesta temàtica va venir d'aquell concepte que, per molt que una experiència o una persona quedi enrere al passat, mentre la recordem, sempre es mantindrà viva. Això té una potència molt gran. És un gran poder tenir records perquè mantenen vives coses importants en la nostra vida.
És la idea que aquella gent que hem estimat i perdut, sempre viu en nosaltres. És una manera maca o agradable de veure la pèrdua: ho viviu així?
Sí, és una manera positiva de viure pèrdues. Tots hem tingut persones a qui hem estimat que ja no hi són i sempre els recordam. I fer-ho a través d'una cançó, i fer-ho a través de records, imatges… És una manera molt positiva i agradable de fer que aquella persona no desaparegui de coses que ens interessa mantenir vives.
Com a anècdota, no sé si sabeu que hi ha una sèrie de TV3 que també es diu ‘Com si fos ahir’. Heu volgut titular la cançó d’aquesta manera per això?
No, no coneixíem aquesta sèrie, o com a mínim no la teníem al cap quan vam triar aquest títol. És una cançó que xerra de coses del passat, experiències viscudes, i de fet és una línia de la lletra. Després, quan ja vam triar aquest títol, perquè em semblava que englobava molt el que significa la cançó, i ja teníem la portada feta i tot supertancat, algú ens va dir que hi havia una sèrie de TV3 que es deia ‘Com si fos ahir’. Però tampoc ens va semblar un motiu per canviar de títol… I bé, és interessant que una sèrie de TV3 també hagi triat aquest títol: significa que és un títol molt bo. I si TV3 s'anima a fer servir aquesta cançó com a sintonia per a la propera temporada seria una gran alegria per a noltros i un honor. [RIU]
Aquest és el segon —precedit per "Tots cap amunt"— de quatre senzills que publicareu enguany. Per què com a senzills, i què ens podeu avançar dels altres dos?
Estem fent servir aquesta estratègia d'anar traient senzills perquè ens sembla que és el més adequat amb el temps que vivim. Realment, la gent consumeix música... La major part de la música es consumeix per streaming, en línia, en plataformes digitals. Creiem que és positiu sempre tenir material nou i anar-los espaiant en el temps, anar traient material i tenir els seguidors entretinguts. Dels nous senzills no podem avançar molta informació, però el proper serà més estiuenc, relacionat amb Menorca. I en tenim un altre guardat per a després de l’estiu.