Premis Enderrock

Júlia Colom i Da Souza triomfen als VI Premis Enderrock de la Música Balear

Júlia Colom rep tres guardons com a Millor Artista Revelació i Millor Disc de Cançó per votació popular i Millor Disc de l’Any per la crítica

Da Souza recull dos premis de la votació popular i de la crítica com a Millor Disc de Pop-rock pel seu darrer treball, 'Dies d’attrezzo'.

  Els premis populars també s’han donat a Maria Hein, O-Erra, Pèl de Gall, Rudymentari, Terra i Sal, Wanderlust Menorca, Bernat Xamena, José Manuel Sánchez i Francesc Blanco

Els Valldemossa han estat homenatjats amb el Premi d'Honor de la Música Balear, el director coral Joan Company ha estat reconegut amb el Premi a la Trajectòria i l’empresari Miquel Jaume ha estat distingit amb el Premi a una Personalitat

El palmarès dels VI Premis Enderrock de la Música Balear 2023

| 20/10/2023 a les 23:45h

La foto de família dels VI Premis Enderrock de la Música Balear
La foto de família dels VI Premis Enderrock de la Música Balear | Juan Miguel Morales
La cantautora de Valldemossa Júlia Colom i el quintet palmesà Da Souza han estat els grans guanyadors dels VI Premis Enderrock de la Música Balear, que s'han entregat aquesta nit en la gala celebrada al teatre Principal de Palma. Per una banda, Colom ha aconseguit els premis a millor artista revelació i millor disc de cançó d'autor per votació popular, a més del premi a Millor Disc de l’Any atorgat per la crítica pel seu primer treball, Miramar (La Castanya, 2023). Per altra banda, Da Souza han obtingut un doble reconeixement a millor disc de pop-rock tant de la crítica com el públic per Dies d’attrezzo (BankRobber, 2022), la darrera gravació abans de la seva retirada dels escenaris.
 

Júlia Colom Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín


La gala ha començat puntual a les 21 hores amb la gran guanyadora de la nit, Júlia Colom. En un format de trio, la cantautora de Valldemossa ha donat la benvinguda a la gala amb "Estròfica", una de les cançons del seu disc debut Miramar. En acabar l'actuació, han pujat sobre l'escenari la nova parella de presentadors d'enguany: l'actor i presentador de televisió David Ordinas i l'actriu Agnès Llobet. Plegats han introduït els primers lliuraments de la nit, que ha entregat la presentadora de la gala dels dos darrers anys: Marta Elka (La Nena Samsó).
 

Els Presentadors de la gala, David Ordinas i Agnès Llobet. Foto: Tuco Martín


Elka ha lliurat tres dels guardons que atorga la crítica. El primer d'ells ha estat el Premi Especial de la Crítica, que l'ha rebut Cris Juanico i l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears pel disc Altament sensible (RGB Suports, 2022), que revisita cançons de Juanico en format simfònic. El cantant menorquí ha destacat que és un premi col·lectiu, ja que hi ha hagut moltes persones implicades en la creació del disc. El següent lliurament ha estat el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de folk que s'ha endut el trio Marala per Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022). Malgrat no haver pogut assistir a la gala per un concert a Benicàssim, Marala ha enviat un vídeo d'agraïment pel reconeixement.

L'últim dels reconeixements que ha lliurat Elka ha estat el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de folk per Petit viking d'Amulet (Segell Microscopi, 2023). El cantautor de Santa Maria del Camí ha posat èmfasi en la salut mental i ha recordat que cal cuidar-se sempre a un mateix. Tot seguit, han pujat sobre l'escenari O-Erra per a entonar "Hater", un dels senzills del seu últim disc Focs artificials (Produccions Blau, 2023).
 
O-Erra als Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín

A continuació, s'ha lliurat el primer dels tres Premis Enderrock especials que es lliuraven durant la nit. El president de l'Obra Cultural Balear Joan Miralles ha entregat el Premi Enderrock a la Trajectòria al referent balear del cant coral Joan Company. El fundador i director durant mig segle de la Coral de la Universitat de les Illes Balears i mestre de capella de la Catedral de Palma ha agraït el reconeixement a tant a Enderrock, a la seva família com a la Coral de la Universitat de les Illes Balears.

Just després, el representant de Relacions Eternes i Institucionals d'Estrella Damm a les Illes Balears, Ferran Hidalgo, ha lliurat el Premi Enderrock-Estrella al millor disc revelació balear a Mar Grimalt pel disc Espurnes i Coralls (Segell Microscopi, 2022). La guanyadora del Concurs Sons 2021 ha agraït la distinció recordant com la fàbrica familiar ha inspirat aquest treball, mentre Amulet ja era a punt per a pujar a l'escenari per a interpretar en directe "Espontània honestedat", del disc guardonat Petit viking.
 

Amulet als Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín


Els darrers premis de la crítica han estat per Dies d'atrezzo de Da Souza, que ha rebut el Premi Enderrock de la crítica a millor disc de pop-rock en mans del director General de Música i Arts Escèniques de l'Ajuntament de Palma, Rafel Brunet. El cantant Lluís Cabot ha mostrat solidaritat pel poble palestí i ha criticat la Unió Europea per "la complicitat amb l'estat d'Israel". També ha estat reconegut amb el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de l'any  Miramar de Júlia Colom. La Vicepresidenta primera i Consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca Antònia Roca ha estat l'encarregada de donar-li el premi a la cantautora.

Abans de passar al lliurament dels premis de la votació popular, la gala ha deixat espai per a un guardó i una actuació. En primer lloc, s'ha entregat el Premi Enderrock a una Personalitat al promotor d'espectacle Miquel Jaume per part de Llorenç Perelló, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics. El creador de l'empresa Trui Espectacles ha recordat els diferents artistes que el van empènyer a tirar endavant en l'ofici, com Tete Montoliu o Joan Manuel Serrat. En segon lloc, la felanitxera Maria Hein ha pujat sobre l'escenari per a oferir una versió entrellaçada de dues cançons del seu nou disc Tot allò que no sap ningú (Hidden Track Records, 2023): "Sa pell se torna blanca" i "Mercuri i Mart", que ha tocat a primer asseguda al piano i s'ha alçat dempeus.
 
Maria Hein als Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín

Poc abans de l'equador de la gala, els nervis han anat en augment amb els guardons que encara no tenien un guanyador anunciat: els de la votació popular. De la mà de la dupla d'Adrià Canta i el vocalista de Xanguito Joan Montaner, s'ha lliurat el Premi Enderrock de la Música Balear al millor directe, que ha rebut O-Erra, tal com ja va passar l'any passat. El següent Premi Enderrock de la votació popular en ser desvelat ha estat al de millor cançó, en què finalment s'ha imposat "T'has colat a una festa" de Pèl de Gall -per davant de "Hater" d'O-Erra i "La dama de Mallorca" de Maria Hein.

La nit ha seguit amb el Premi Enderrock de la Música Balear al millor disc en llengua no catalana, que s'ha endut Wanderlust Menorca per Un sofá en las nubes (autoeditat, 2022), i amb el guardó al millor disc de clàssica i contemporània, que Montaner i Adrià Canta han donat al duet de José Manuel Sánchez i Francesc Blanco per Mon cor estima una cançó (Casmusic, 2022). A continuació, la música en directe ha tornat a sonar a l'escenari del teatre Principal amb l'actuació de Negre. L'artista seleccionat pel Sona9 2023 i guanyador del primer Premi i del Premi Enderrock del Concurs de Pop-Rock de Palma ha cantat "Un himne qualsevol".
 
Negre als Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín

Passades les deu de la nit, la gala continuava el seu curs amb una nova parella de lliuradors: Caterina Ross i Umbert. Tots dos han lliurat el Premi Enderrock de la Música Balear a millor disc de jazz, que finalment ha acabat en mans de Bernat Xemena pel disc Somni d'una trompeta (autoeditat, 2022), i el guardó al millor disc de folk, en què Terra i Sal i el seu disc Un crit (Illenca, 2022) s'han imposat a dos discos premiats per la crítica: Espurnes i coralls de Mar GrimaltJota de morir de Marala. També ha tornat a l'escenari Júlia Colom, que ha rebut el seu segon reconeixement de la nit: el Premi de la Música Balear al millor disc de cançó d'autor per la votació popular.
 

Reïna als Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín


La penúltima actuació de la nit ha anat a càrrec del grup guanyador del Sona9 2020, Reïna, que ha tocat la cançó "A prop" del nou disc Retirada a temps (El Jardí Amagat, 2023), publicat fa tan sols dues setmanes. Un cop Reïna havia baixat de l'escenari, el director d'Enderrock Lluís Gendrau s'ha dirigit al faristol per a adreçar-se als assistents i destacar el gran repte de fer una revista cultural de temàtica musical i en català. També ha volgut emfatitzar la gran comesa d'organitzar uns Premis com els de la Música Balear: "Fer una gala de premis musicals dedicats a la música de les Illes Balears i que garanteixi la difusió als principals mitjans de comunicació no és fàcil", ha afirmat mentre ha agraït als assistents la capacitat de superar interessos personals i polítics per a col·laborar i treballar en favor dels artistes.

El mateix Gendrau s'ha encarregat de lliurar el darrer Premi Especial de la Música Balear: el d'Honor, que enguany distingia a la històrica formació Els Valldemossa. El guardó l'han recollit els dos únics integrants vius, Genia Trobin i Miquel Brunet. Tot seguit, s'ha mostrat un petit vídeo d'efemèrides en què s'han recordat els obituaris del darrer any i alguns aniversaris destacats d'enguany.

La recta final de la gala ha deixat els quatre últims premis de la votació popular. En primer lloc, Rudymentari s'ha emportat el Premi Enderrock de la Música Balear a millor disc de músiques urbanes per Rissaga (Guspira Records, 2023); el públic ha coincidit amb la crítica i ha atorgat a Da Souza el Premi de la Música Balear al millor disc de pop-rock per Dies d'atrezzo, i Júlia Colom ha rebut el seu tercer guardó particular com a millor artista revelació per la votació popular. Finalment, Maria Hein s'ha imposat a O-Erra i Pèl de Gall al Premi Enderrock de la Música Balear a millor artista i ha tancat la gala el grup menorquí Pèl de Gall amb l'animada tonada de "T'has colat a una festa", premiada durant la gala amb el Premi Enderrock a millor cançó per la votació popular.
 

Pèl de Gall als Premis Enderrock de la Música Balear 2023 Foto: Tuco Martín


Els VI Premis Enderrock de la Música Balear han estat organitzats pel Grup Enderrock, amb el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear i el patrocini d’Estrella Damm i Baleària.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Premis Enderrock, Premis Enderrock de la Música Balear 2023, Premis Enderrock de la Música Balear, Teatre Principal de Palma, els valldemossa, Joan Company, Miquel Jaume, Júlia Colom, Mar Grimalt, Da Souza, Amulet, Marala, Cris Juanico, OSIB, Maria Hein, Terra i sal, Rudymentari, Bernat Xamena, José Manuel Sánchez, Francesc Blanco, wanderlust menorca, Pèl de Gall, O-Erra, Negre, Reïna

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.