Com cada maig, arriba una nova edició de l'Etnomusic, el cicle de música d'arrel que organitza el Museu Valencià d'Etnologia a diversos espais de la Beneficència, al barri del Carme. Enguany, bona part de la programació la protagonitzen les dones, en consonància amb l'exposició temporal del museu Fadrines. La inauguració, però, avui 11 de maig a les 18h, anirà a càrrec del quartet flamenc del flautista Karlos Nao, que presentarà a la Sala Alfons Magnànim del museu l'espectacle Al compás del viento. Abans d'aquest concert es farà una visita guiada a una altra de les exposicions de L'Etno: la mostra permanent No és fàcil ser valencià.
El cicle seguirà el 25 de maig amb la jove cantant d’Oliva La Maria, que hi presentarà L'assumpció (Propaganda pel Fet!, 2023), amb una reformulació dels romanços tradicionals i un contingut reivindicatiu que s'ha vist accentuat recentment amb "Gall roig, gall negre", la seva adaptació al valencià del clàssic de Chicho Sánchez Ferlosio. A més, el mateix dia d'aquest concert el museu acollirà la gravació en directe del programa Periplos irradiantes (Ràdio 3), amb una conversa al voltant del cant d'estil amb cantaors (Victorieta Sousa, Teresa Segarra, Noèlia Llorens 'Titana' i Xavier de Bétera), músics (Josep Juste Mama) i versaors (Paco de Faura i Lluís Benlloch).
Una altra veu que reformula amb personalitat el codi tradicional és la de la salentina Maria Mazzotta, que ja ha deixat bona mostra de la intensitat dels seus concerts els darrers anys als Països Catalans. El 7 de juny, a l'Etnomusic, presentarà el seu nou àlbum, Onde (Zero Nove Nove, 2024), on encapçala un trio que banya el cançoner tradicional en les aigües del folk-rock psicodèlic. Els canvis continus i les transformacions, amb les onades del mar –ara suaus, ara violentes– com a metàfora central, són el fil conductor del seu nou treball.
El 8 de juny serà el torn de la cantant i clarinetista terrassenca Carola Ortiz i el seu treball Cantareras (Segell Microscopi, 2023), on aborda el paper de la dona en la societat tradicional a través de cançons de transmissió oral de diversos racons de la península Ibèrica. I el 21 i 22 de setembre, a Ontinyent i dins del cicle itinerant Etnomusic als pobles, la cantaora barcelonina Alba Carmona s'acompanyarà del guitarrista Jesús Guerrero per presentar un repertori on conflueixen pals tradicionals flamencs amb peces pròpies i versions de Chavela Vargas, Lluís Llach, Carlos Cano...
Altres concerts de l'Etnomusic seran el del quartet encapçalat per Isabel Latorre Eixa (7 de julilol. Bellreguard), amb un repertori que explora el paper que el vi ha tingut com a pont entre els pobles mediterranis; la veterana formació de Salamanca Mayalde, que explorarà les sonoritats d'objectes quoticians com graneres i cassoles en dues actuacions (el 2 de juny a la Beneficència i el 26 d'agost a Castielfabib); l'emblemàtic grup valencià de percussió i música contemporània Amores, que presentarà l'espectacle Ubuntu el 30 de maig a la Beneficència i el 13 de setembre a l'Alcúdia, i el grup castellà de folk-pop El Nido (1 de juny, la Beneficència).