La revolució de la democràcia digital

Verkami és el portal de micromecenatge més utilitzat

| 13/01/2012 a les 07:00h

El portal que van engegar un pare i dos fills del Maresme segueix democratitzant radicalment la cultura transformant la relació entre els artistes i els seus seguidors. Creix el nombre de propostes que busquen en el micromecenatge els mitjans per fer-se realitat.


Si d'uns anys ençà l'automanagement ja forma part del dia a dia d'una bona part d'artistes de casa nostra, l'autofinançament no n'és una excepció. La revolució en aquest camp s'anomena Verkami i els seus creadors són el biòleg maratoní Joan Sala i els seus dos fills Jonàs i Adrià.
Fenòmens com el de Cesk Freixas, que va revolucionar la xarxa obtenint en poc més d'una setmana quasi el doble de la quantitat demanada (10.500 euros dels 7.500 que ell estimava necessaris per gravar i mesclar el seu quart disc), o Miquel Gil, que ha batut el rècord de 12.200 euros recaptats, demostren que el sistema funciona. La gent hi participa amb aportacions mitjanes d'entre 5 i 20 euros i reben a canvi un disc firmat, una samarreta o l'aparició del seu nom en els crèdits del disc. Per sobre de tot, però, els mecenes que aporten el seu gra de sorra el que volen és formar part dels projectes que segueixen i fer que aquests puguin ser sostenibles. Discos com el de Dídac Rocher, Gasion (no projecte de Jordi Gasion, El Fill del Mestre), Relk o el videoclip de Manos de Topo han aconseguit fer-se realitat gràcies al crowdfunding.
L'era Verkami segueix expandint-se i nous projectes i propostes busquen el suport dels seus seguidors.  Ix! han aconseguit els 5.000 euros que necessitaven per enregistrar el tercer disc, anomenat Immersió. Els 163 mecenes que han ajudat Ix! rebran una recompensa molt especial amb un concert exclusiu que la banda realitzarà a l'Estruch de Sabadell avui a la nit.
De recompenses n'hi ha moltes i els artistes estan forçats constantment a l'originalitat i a la innovació per crear al·licients. Joan Colomo demana finançament per al número 2 del seu celebrat Producto Interior Bruto Vol. 1 (Premi Enderrock de la Crítica 2012, millor disc de cançó d'autor) oferint un concert en el casament de qui faci una aportació de 1.000 euros.

Recuperant Guillem d'Efak
Entre els altres projectes que busquen arribar a bon port trobem Tots aquests dois: Guillem d'Efak i la Nova Cançó de Pep Tosar. Es tracta de l'adaptació en un documental teatral i dramàtic del mite del cantautor no sempre reconegut Guillem d'Efak, fill d'un mallorquí i d'una africana originària de la tribu Ekak. Com en bona part dels casos que apareixen a Verkami, l'aportació feta des del micromacenatge només representa una part del cost total del projecte. Així doncs, l'aportació dels mecenes es complementa amb la subvenció pública o amb els propis recursos aportats pels artistes.
El cantautor valencià Andreu Valor també vol finançar el segon disc, A l'ombra de l'obscuritat, mitjançant la plataforma virtual. Per publicar el disc li calen 3.600 euros, per dotar d'una major qualitat el procés de gravació i mescla. Si aconsegueix publicar el segon treball discogràfic, el cantautor destinarà 2 euros de cada disc venut a projectes solidaris i a la integració social dels malalts psíquics. Andreu Valor explica també a Verkami què passaria si no obtingués la quantitat necessària per tirar endavant el projecte –que és, per extensió, el que passa amb totes les propostes que en 40 dies no aconsegueixen el 100% de la quantitat demanada–: als mecenes els serien retornats els seus diners però no obtindrien cap de les recompenses i el disc veuria endarrerida la seva publicació.

Nous projectes i debuts

L'Etern Retorn, la nova proposta capitanejada per Josep Bordes (Pepet i Marieta), també aposta per la democratització digital del finançament per fer les primeres passes d'una nova aventura. Albert Palomar o el darrerament acabat Mínnim, que ja ha aconseguit els diners necessaris, són altres projectes que aposten fort pel crowdfunding i que confien que la força sumada des de les aportacions o, sovint, microaportacions els doti dels recursos que faran realitat les seves obres.
Finalment, val la pena remarcar que també hi ha propostes de gran format que se serveixen de la plataforma Verkami, com ara l'orquestra Coetus, amb més d'una quinzena de membres, que inaugurarà el 7è Festival de Percussió de Catalunya. Juntament amb Eliseo Parra volen finançar el seu nou disc Entre tierras. A falta d'una vintena de dies ja han arribat a més de la meitat de la quantitat que estimen necessària per finançar aquest nou treball, uns 4.000 euros sobre els 8.000 euros totals.
Al portal de micromecenatge també hi ha lloc per la música d'arrel tradicional, i els membres del Projecte Pandero volen enregistrar un disc de música amb les cançons populars interpretades amb el pandero. Les peces compostes amb aquest instrument esdevenien sovint una mena de hip-hop femení català documentat des del segle XVI. Als membres del Projecte Pandero els queden uns dies per obtenir els menys de mil euros que els resten per finançar el disc.
Arxivat a: Enderrock