Actualitzat el 02/07/2019

D'una flauta fabulosa a un Gramsci polifònic

El segon festival Polirítmia de València, de l'1 al 7 de juliol

La Trobada de Músiques i Danses de la Mediterrània Polirítmia celebra al llarg d'aquesta setmana la segona edició, amb una intensa programació de concerts i activitats formatives al voltant de la música i la dansa tradicionals del Mediterrani en diferents espais de València: d'una flauta fabulosa a un Gramsci polifònic.
El flautista Andrés Belmonte i el seu grup actuaran a la plaça de l'Ajuntament

El canto a tenore de Sardenya, les danses gregues i la consciència corporal o la composició en música modal són alguns dels elements presents en aquesta edició del Polirítmia, sota la direcció artística del cantant i pedagog Rafel Arnal.

A més dels cursos, tallers i conferències adreçats al professorat (consulteu-los aquí), els concerts de Polirítmia beuen de l'esperit formulat, en la teoria i en la pràctica, per Vicent Torrent i Al Tall: situar i connectar la tradició valenciana amb el seu context mediterrani. La proposta que es podrà sentir aquest dimarts 2 de juliol a la plaça de l'Ajuntament, el grup del flautista Andrés Belmonte (20 h), és una gran mostra d'aquest esperit. Enguany ha publicat un disc extraordinari, Tariq (Sedajazz, 2019), on dona sortida a les seves experiències musicals a través del Mediterrani, de València i el jazz als grans compositors egipcis i la música clàssica otomana, al capdavant d'un grup que completen Efrén López (ud), Ales Cesarini (contrabaix) i David Gadea (percussió). El concert de Belmonte al Polirítmia es farà a l'escenari Correfira de la Gran Fira de Juliol.

Dimecres 3 de juliol, una altra proposta interessantíssima al Claustre de la Universitat de València: els Tenores di Neoneli (22.30 h). El grup de canto a tenore sard hi presentarà l'espectacle Gramsci, un'Omine, una vida, amb un repertori de cançons sobre la malaurada vida i la influent obra del gran pensador sard Antonio Gramsci. El concert parteix precisament d'un llibre de poemes que Tonino Cau, el fundador i director artístic del grup, va dedicar íntegrament a Gramsci.

Dijous 4 al Palau de la Música –i dins el Festival de Jazz de València– el trio valencià Nes (20 h) presentarà la seva particular amalgama de jazz, cançó francesa i música popular nord-africana. El grup que integren Nesrine Belmokh (cant i violoncel), Matthieu Saglio (violoncel) i David Gadea (percussió) presenta el seu primer disc, Ahlam ('somni', en àrab), editat l'any passat pel segell alemany ACT.

A partir del cap de setmana, la programació s'intensifica. El divendres 5 de juliol, tres activitats: a la plaça de la Mare de Déu, i en el marc de la Gran Fira, tindrà lloc l'XI Trobada Colles de Dolçaina i Tabal de la Ciutat de València (20 h), que donarà pas a la projecció al Cant al Ras, un acte obert a la participació espontània de cantadors de cant d'estil i albades (23 h). La mateixa nit, a la plaça del Patriarca es podrà escoltar una de les grans personalitats del folk actual, Eliseo Parra, amb un grup sorgit precisament entre les seves alumnes de cant i percussió tradicional: Las Piojas (21.30 h).

El dissabte 6 de juliol la plaça de la Mare de Déu continuarà acollint activitats de cultura popular en el marc de la Gran Fira: muixerangues, sarau de balls tradicionals i un castell de pals que recrearà els focs artificials a l'antiga, mentre que a la plaça del Patriarca es presentarà De banda a banda del Mediterrani, l'espectacle conjunt del cantaor de Xàtiva Pep Gimeno 'Botifarra' i el violinista del Genovès Ahmed Touzani.

El diumenge 7, finalment, l'Atri dels Bambús del Palau de la Música acollirà una actuació ben especial, perquè durarà dotze hores: entre les 9.30 h i les 21.30 h, el multiinstrumentista Efrén López i una bona colla de col·laboradors, en col·laboració amb l'associació Mapasonor, oferirà el concert Mentre estigues viu brilla: 12 hores ininterrompudes de música a partir de variacions improvisades de la melodia completa més antiga documentada al món, l'"Epitafi de Seiklós", del segle II aC. Coincidint amb el final d'aquesta llarga actuació, el grup Sis Veus tancarà el festival a la plaça del Patriarca (21.30 h). Les sis dones que formen el grup presentaran el seu segon disc, Els dies i les dones (autoeditat, 2018), on conflueixen la música tradicional, les composicions pròpies i la poesia de Lola Andrés.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]