Text: Helena Morén Alegret | Actualitzat el 28/01/2015

Qui som? Més lluny i més enllà de Lluís Llach...

En memòria de Miquel Martí i Pol i per a l'incentiu de musicar poetes

'La meva terra em porta camins enllà de mi mateix...' cantava Lluís Llach a "Porrera" amb plena complicitat del poeta Miquel Martí i Pol; i encara que ara mateix ja no enfila sol l'agulla el poeta amic de Roda de Ter, cada any un premi el recorda, gràcies a l'amic músic amb qui tants moments van compartir les vides i les obres.

El que representa i a qui representa sobretot el Certamen Terra i Cultura ho explica el mateix Lluís Llach la mar de bé en el pròleg al primer llibre-CD Terra i Cultura, II Premi Miquel Martí i Pol (Cossetània Edicions / Grup Enderrock, gener de 2010):

"Mentre anàvem fent la música i la lletra del Món Porrera, l'Enric Costa i jo posàvem en solfa l'arrancada del Celler en interminables reunions a casa meva. Teníem un oient d'excepció: en Miquel, que, condemnat a la seva cadira, va haver d'assistir a les nostres xerrades i, encara que només fos per solidaritat amb un futur que veia difícil -si no desastrós-, s'anà encuriosint i interessant pel nostre projecte (···) Quan fa poc temps ens adonàrem que anàvem a complir el desè aniversari, decidírem que ho celebraríem al voltant de la memòria d'en Miquel Martí i Pol. Fou aleshores quan pensàrem que seria coherent convocar un premi per incentivar la composició de cançons amb base a poemes publicats en català (···) Quan estic escrivint aquestes paraules ja hem celebrat dos certàmens Terra i Cultura i entregat dos premis MMP (···) És aquesta qualitat la que ens ha animat sota l'empenta d'en Lluís Gendrau, a buscar una utilitat cultural més àmplia, amb derivacions pedagògiques que ens engresquen, publicant les 20 cançons preseleccionades en el procés de recerca de la cançó mereixedora del premi Miquel Martí i Pol (···) aquest premi no pretén ser competitiu sinó tan sols un incentiu per fer més presents l'obra dels nostres poetes en l'actualitat cultural a través d'un mitjà de comunicació popular com és la cançó”.

Una empenta inicial que s'ha vist agombolada per altres entusiastes, com són tots els membres del jurat del Premi Miquel Martí i Pol, per on hi ha passat tot un elenc d'amics i activistes culturals, des del seu impulsor Lluís Llach (músic i escriptor) fins al desaparegut l'escriptor Emili Teixidor (Roda de Ter 1933 - Barcelona, 2012), passant per Ramon Muntaner (director de la SGAE a la Zona Mediterrània), Lluís Marrasé (activista), Lluís Gendrau (periodista i director editorial del Grup Enderrock), Laura Almerich (músic), Marcel Gorgori (periodista i comunicador) i Josep Roca (sommelier del restaurant El Celler de Can Roca).

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: