València viu una gran festa de música i identitat

Lluís Llach, Al Tall i Obrint Obrint Pas tornen per una nit

| 24/04/2016 a les 11:01h
Arxivat a: Enderrock

Han hagut d’esperar setze anys però, finalment, la plaça de bous de València ha tornat a ser l’escenari d’un gran concert reivindicatiu que portava un títol ben explícit: Homenatge a València. I no es pot dir que aquests setze anys hagin passat en va, la festa ha tingut poc a veure amb els famosos Tirant de Rock que havien fet d’aquesta plaça la punta de llança del rock català al País Valencià.

Lluís Llach a la plaça de Bous de València Foto: Nil Vilarnau

En aquests anys, València ha fet créixer la seva música de manera increïble i ja no li cal grups del nord que vinguin a estirar la taquilla per omplir la plaça. I més gran que fos! La música en valencià ha estat ’absoluta protagonista, amb el permís de Lluís Llach, Cris Juanico i Carles Belda.

La nit ha deixat un grapat de moments històrics i emotius, ha combinat cançó i rock, ha donat protagonisme a tota mena d’expressions tradicionals i populars i per sobre de tot ha estat un gran acte de comunió amb el públic que ha corejat una i altra vegada les cançons dels artistes presents i més, gràcies a un macrokaraoke que sonava entre grups i que ha fet que el públic cantés SauEls Amics de les Arts i Els Pets, entre altres.

Xavi Sarrià a la plaça de Bous de València Foto: Nil Vilarnau 

Tres retorns
Lluís Llach ha tornat a cantar. Ha sortit a l’escenari amb Feliu Ventura per interpretar “Que no s’apague la llum”. Ja sol ha recordat “Abril 74” i ha culminat amb una emotiva versió de “Que tinguem sort”. No ha estat l’únic retorn. Al Tall ha recordat Miquel Grau i Guillem Agulló amb “A Miquel Grau”, ha fet venir el “Tio Canya” i ha culminat, malgrat els problemes de so, amb “Cant de Maulets”. El tercer retorn ha estat en format acústic: Xavi Sarrià, Miquel Gironès i Miquel Ramos d'Obrint Pas han interpretat –amb l’ajut d’Ovidi3– “El país de l’Olivera” i "Som".

La festa ha durat set hores i ha estat una gran festa de reconeixement dels artistes que han bastit el passat de la música en català al País Valencià, la majoria dels quals eren presents a la plaça (Al Tall, Carraixet, Obrint Pas... hi faltava Raimon, i alhora un bon catàleg de present dels cantants i bandes que ja protagonitzen el moment dolç de la música en valencià: Pau Alabajos, Joan Amèric, Andreu Valor La Gossa Sorda  que s’està acomiadant dels escenaris, Aspencat, Sénior i el Cor Brutal, Sva-Ters Smoking Souls...

Hi ha una altra València, la que no surt als casos de corrupció, la València dialogant i amable, la que es mira al nord amb complicitat i no amb ràbia. Aquesta és la València que ahir a la tarda va prendre els carrers de la ciutat i que a la nit s'ho va passar bé amb la gran festa a la plaça de bous. 

Aspencat  
Els cantants d'Aspencat. Foto: Nil Vilarnau