Actualitat

La cançó country que posa música a la marea dels llaços grocs

El símbol d'aquests dies també té cançons dedicades

Cançons grogues, una llista prohibida

| 03/04/2018 a les 20:33h

Núria Feliu va versionar una cançó que parla dels llaços grocs l'any 2002
Núria Feliu va versionar una cançó que parla dels llaços grocs l'any 2002 | Xavier Mercadé
Per què el groc? D'on ve aquesta simbologia dels llaços de color canari? Aquestes preguntes segur que han passat pel cap de molts catalans i alguns curiosos ja hauran trobat resposta. Pels que encara no, heu de saber que els mocadors grocs lligats amb un llaç eren els que duien les dones dels soldats de la cavalleria dels Estats Units quan els seus marits se n'anaven a servir a l'exèrcit. 

Aquest color significa la nostàlgia per una persona estimada però absent. Els Estats Units són el país que va popularitzar aquesta pràctica. Durant l'època de la Guerra del Golf, per exemple, era freqüent trobar llaços grocs en botigues, arbres o tanques que recordaven i donaven suport a l'exèrcit yankee.

La qüestió és que aquesta mostra de suport als que no hi són –en el cas català, als polítics i líders socials empresonats per les seves idees polítiques– també té presència en la cultura popular. Fa relativament poc, a la nova temporada de la sèrie Homeland (de temàtica geopolítica i militar) va aparèixer un llaç groc, i en l'àmbit musical hi ha un hit de l'any 1973 que fins i tot porta el símbol al títol.



"Tie a yellow ribbon round the old oak tree" ("Lliga un llaç groc al vell roure") és una cançó de Tony Orlando & Dawn que parla d'un home que surt de la presó després de tres anys i l'únic que vol és trobar un llaç groc lligat davant la casa de la seva estimada, senyal que encara l'estima. 

Precisament aquesta cançó també té versió catalana. Núria Feliu l'any 2002 va publicar Amb un aire country (Picap, 2002), disc amb versions d'aquest estil americà que contenia la cançó "Lliga amb un llaç groc el roure", versió de l'èxit de Tony Orlando & Dawn. Qui havia de dir a Feliu que quinze anys després aquesta cançó que, com tantes, ha caigut en l'oblit tornaria a estar de fervent actualitat.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, llaços grocs, groc, actualitat

COMENTARIS

caminar sempre amb conviccio

Anònimjaume greoles, 23/04/2018 a les 12:11

un relat fascinant i complert

Llaç groc al roure

Josep M, 04/03/2019 a les 00:39

No sabia d'on venia la cançó. Tampoc sabia d'on venia el llaç groc ni el per què, el motiu.
Ara sé que el 1.714 ja van assassinar persones pel fet de portar el llaç groc.
Ara entenc perque als malvats els fa tanta nosa.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.