Sant Jordi

Fullejant música per Sant Jordi

Una vintena llarga de llibres que sortiran per la diada del llibre i la rosa, amb un polsim de música a la festa

| 23/04/2018 a les 12:00h

Novetats per al Sant Jordi 2018
Novetats per al Sant Jordi 2018 | Xavier Mercadé
S'acosta Sant Jordi i teníem pendent una notícia que englobi totes les novetats literàries que giren al voltant de la música, ja sigui perquè en parlen o perquè han estat escrites per músics. Separades en biografies, novel·les i poemaris escrits per músics, llibres infantils, història de la música i altres categories, us seleccionem una vintena llarga de títols a tenir en compte per la diada del 23 d'abril.


Biografies de músics o inspirats

Intensidades (Editorial Milenio, 2018)
La biografia de Maria del Mar Bonet publicada en català com a Intensament (Ara Llibres, 2017) del periodista musical Jordi Bianciotto s'amplia en un epíleg –titulat "Más allá de un año de prodigios"– en aquesta adaptació al castellà que també recull les activitats dels cinquanta anys de carrera celebrats el 2017. La sortida del disc Ultramar i gira 50 anys d'escenaris fan brillar més la cantant mallorquina com a referent cultural universal que és. Després de més de trenta àlbums publicats, les moltes hores de converses entre Bianciotto i Bonet resulten en aquest llibre de lectura imprescindible per entendre una veu i una època i mig segle de cançó.

Bodas de sangre (Godall Edicions, 2018)
Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) es presenta com a autor de la BSO de Bodas de sangre, de la Cia. La Perla 29, a partir d’apunts i il·lustracions sobre l’obra de Federico García Lorca. Diu l'autor d'aquest llibre-disc inspirat en l'obra de García Lorca –música guanyadora del Premi de la Crítica–: "Quan llegeixes l'obra teatral la musicalitat, el ritme intern, és evident. És tot com una cançó rere l'altra amb tota la intenció del món. La dificultat més gran ha estat decidir com gestionàvem el material. Algunes parts de l'obra he trobat quina cançó era i partitura també, però Lorca també reinventa constantment lo popular i no saps fins on comença la veu de l'autor o la reinvenció. Cada cuadro té les seves coordenades i hem fet recerca i alhora reinventat nosaltres també. Tot sempre pensant que tingués sentit pel muntatge". El CD inclou dinou tracks.

Lo cançoner de la terra de l'Ebre (Cossetània Edicions, 2018)
Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
reuneixen més de 120 cançons, amb les lletres, els acords d'acompanyament i una breu sinopsi sobre les circumstàncies en què es va escriure cadascuna. Un pròleg del periodista Josep Lluís Villa (gairebé un petit assaig sobre la trajectòria, el tarannà i la rellevància social del grup), una historieta gràfica d'Iñalki Copoví (que, a més de dibuixant, va ser tècnic de so del grup) i una cronologia final completen aquest volum amb què els Quicos celebren el seus primers vint-i-cinc anys de vida. El mateix segell Cossetània també edita tant novetats destacades com el llibre de cuines de Marc Ribas, Brutal, i altres de musicals: Cantar em fa feliç, d'Imma Pascual (amb el subtítol Vivències, recerca i reflexions de la directora del Cor Geriona) i Dansa tradicional catalana, de Pompili Massa i Pujol.

El món segons Halldor Mar (Bridge, 2018)
Fa un parell d’anys, el músic islandès instal·lat a Catalunya, Halldor Mar, va irrompre a l’escena musical catalana amb un sorprenent disc de versions angleses de hits de Raimon, Serrat o Llach. Però qui és Halldor Mar? El món segons Halldor, la fórmula islandesa del bon rotllo permet conèixer un personatge pròxim i sentimental que ha començat també a resultar entranyable a l’audiència recentment, gràcies al programa televisiu Katalonski. Halldor destil·la una peculiar saviesa nòrdica, una filosofia de vida que mescla el millor de dos mons: l’àrtic i el mediterrani.

Bowie. Una biografía (Lumen, 2018)
Biografia de Fran Ruiz de David Bowie –un artista que va ser més que el cantant que va vendre cent trenta sis milions de discos, va definir la cultura pop–. Aquesta entra dins una col·lecció il·lustrada per la prestigiosa María Hesse, que primer va estudiar Educació Especial abans de dedicar-se a la il·lustració de manera professional. Hesse ha treballat per a l'editorial Edelvives i per a les revistes Jot Down, Maasåi Magazine o Glamour. Ha il·lustrat l'edició d'Orgullo y prejuicio d'Alfaguara Infantil y Juvenil, i ha publicat Frida Kahlo. Una biografía amb Lumen, que ja ha obtingut el ressò de més de 30.000 lectors.
 
La P.A.W.N. Gang es presenta en primera persona, sense embuts –però sent fidels a la gramàtica i ortografia de Pompeu Fabra–, per als amants del trap català. Un llibre que farà rebaixar la crítica als haters, mentre que aproparà als seguidors amb secrets i històries de cadascun dels membres d'aquesta clika. P.A.W.N. Gang, el codi també conté un vocabulari sobre el seu argot i un disc recopilatori. Tal com escriuen ells mateixos: "La P.A.W.N. Gang no s'ha posat mai de moda, sinó que l'ha creat, i precisament per això no passarà mai de moda..."


Novel·les i poemaris escrits per músics

El noi del Maravillas (Empúries, 2017)
Lluís Llach es presenta per Sant Jordi amb la seva tercera novel·la, El noi del Maravillas (Empúries), en què a través de la història d’un cantant líric aprofundeix en el fet de ser i de sentir-se un personatge públic. Amb l’emoció a flor de pell regala frases intenses com: ‘Els mediterranis sou així, sempre a punt d’iniciar un ball mentre us eixugueu les llàgrimes’. D'altra banda, Edicions 62 també anoten per la llista de Sant Jordi musical, el llibre de suspens Macbeth, de Jo Nesbo, perquè l'autor, de jove, va liderar una banda de rock noruega.

Enhorabona pel programa (66rpm, 2018)
La novel·la Enhorabona pel programa, de Ricky Gil, líder de Brighton 64, conté històries de personatges desorientats que es mouen portats per l'atzar i la mala sort, però sempre amb la voluntat de trobar una oportunitat per assolir un futur millor, en unes localitzacions que van de la Barcelona preolímpica a la Marsella turbulenta del segle XXI i el Chicago de la seva edat daurada musical. L'editorial 66rpm també presenta com a novetats les tres primeres referències de la col·lecció pulp: la negra, negríssima Probaréis el frío acero de mi venganza de Pascual Ulpiano (alias d'Alberto Valle), el western El mensajero del miedo, firmat per Samuel Shot (sembla que íntim amic de Manuel López Poy) i Cosmic Charlie, les aventures d'un roadie molt especial, escrit per Jerry Weir, un amic americà d'Alfred Crespo. També destaca la novetat Alice Cooper. Bienvenidos a su pesadilla, de Sergio Martos.

Després dels esbarzers (Pagès Editors, 2018)
La cantautora lleidetana Meritxell Gené presenta el seu primer poemari, on reflecteix el seu 'amor profund que sent per la poesia, que en definitiva és la vida', que assegura el poeta David Caño al seu pròleg. Aquest afegeix en una imatge il·lustrativa, com en aquest poemari de debut els versos de Gené esclaten com una magrana, fet que per als lectors resulti que 'nosaltres, de sobte, ens adonem, en acabar, que tenim la llengua roja i els dits tenyits d'un vermell tan viu que espanta'. Versos que destil·len profunditats vitals i reconeixements de febleses, creuant ombres i portes: 'Transitem entre pins, figueres i marges per una carretera que s'estreny', 'un crit roent que esquerda el meu sostre de vidre' o 'he mossegat les pors'.

Arbres, mars i desconcerts (Llibres del Segle, 2017)
D'una trajectòria poètica més llarga, la cantautora granollerina Ivette Nadal recull de nou els seus poemes, tant els que va escriure per al seu últim disc, Tornar a mare (RHRN, 2015), com altres dels seus últims directes, on sempre combina el vers i la cançó. En aquest poemari, amb pròleg de la poeta Anna Aguilar-Amat, diu versos ‘per la memòria dels trobadors i lluitadors’. Camina entre els seus arbres i anhels, com a "Per si tornaves a buscar-me", que hi escriu: 'I guardo el temps plisat, per obrir-lo de cop per si tornes a buscar-me'. I al mateix temps també supera els desconcerts: ‘Decideixo llençar l’aigua podrida que m’arrelava’ (“I sembla que s’acabi tot”).

Retaule sutjós de la Mallorca continental (Poesia 31D, 2018)
Tercer poemari del músic i activista mallorquí Marcel Pich. Després de 'Lloriguera i rodalies' (2011) i 'Ullsdegeneta' (2013), tots dos autoeditats, arriba aquest tercer volum de la mà d'Edicions Documenta Balear. Amb molts passatges on l'autor alaba i fa estimar personatges i paisatges urbans del nostre país, el pròleg ha anat a càrrec de l'activista i professora Antònia Font, que ha sabut copsar l'esperit punk i el sentiment patriòtic de l'obra i, alhora, s'ha estrenat com a prologuista. Retaules sutjós de la Mallorca continental és el primer volum de la col·lecció Poesia 31D, impulsada per Tomeu Martí.


Llibres infantils musicals

Rolf & Flor a l'Amazones (Alba, 2018)
Una nova aventura de Rolf & Flor, que es pot trobar a les llibreries en versió bilingüe (castellà-anglès i català-anglès). Per a la versió en anglès el grup ha tingut la veu de l'actriu Alex Borstein (la veu de la mare a Family Guy). D'altra banda, Manu Chao, Adrià Salas (La Pegatina) i Judit Neddermann col·laboren en l'aspecte musical, i el prestigiós antropòleg, Sydney Possuelo, col·labora com assessor del projecte més ambiciós de la banda The Pinker Tones. Rolf y Flor és un viatge perquè petits i adults puguin compartir valors com l'amor i el respecte a la natura i sobre la importància del present i de les petites coses. Un llibre-disc que entreté i educa a parts iguals.

Harmonicus (Selva Edicions, 2018)
Projecte de Sergi Raya, que acaba de treure el segon volum després de vendre 6.000 exemplars del primer. Es tracta d'un mètode d'aprendre música divertit i innovador perquè els més menuts aprenguin a tocar l’harmònica. El volum està format per un llibre, un CD i inclou una harmònica Honner.

Les meravelloses aventures de la sra. Jazz & el sr. Blues (66 rpm, 2018)
Andreu Cunill Clares presenta dos personatges que són gèneres musicals, pares del sr. soul i avis de la sra. hip hop, tot exemplificant i cantant millor que ningú la història de la música afroamericana... És un àlbum il·lustrat per Tim Sanders que viatja amb tots a través d'algunes de les millors cançons que s'han escrit mai (se'n pot escoltar la playlist a Spotify).

Obriu les portes (Sembra Llibres, 2018)
La cançó “Obriu les portes” és l’obertura també del tercer disc de Txarango, El cor de la terra (DiscMedi, 2017), i ha servit a la il·lustradora Gemma Capdevila de punt de partida per ajudar a espantar els fantasmes de l’odi i sembrar el diàleg entre diferents generacions. Ja sabeu: 'La música és el batec dels pobles i amb nosaltres portem els seus camins.
Obriu totes les portes. Benvinguts al cor de la terra...'.

La princesa, els llibres i el Drac (La Galera, 2018)
No podia faltar un llibre dedicat a la llegenda de Sant Jordi, en aquest cas és la versió que en fan les autores Anna Manso i la il·lustradora Liliana Fortuny –filla de l'enyorat membre de la Companyia Elèctrica Dharma, Josep Fortuny–. El conte explica com una princesa va enfrontar-se ella a un drac amb l'única ajuda dels seus llibres... i també de Sant Jordi.

Història de la música

Mujeres del rock. Su historia (Red Book Ediciones, 2018)
Un llibre important de cara a superar un dels esculls més importants que té la història de la música universal: saber incloure-hi noms de dones que han aportat amb el seu bagatge, talent i professionalitat. Fins que no arribi la normalització en aquest assumpte, seran necessaris llibres com aquest. Es parla sobretot de música, en aquest cas, rock. Si el primer llibre que la periodista musical Anabel Vélez, Rockeras (Ma Non Troppo, 2016), va ser més una guia bàsica d'artistes, aquest dobla les pàgines ampliant noms i aprofundint en cada artista. Són 'dones que fan discos tremendos, cançons espectaculars, que expliquen històries que mereixen ser explicades', i Vélez ho fa superant 'tópics i prejudicis', fent un repàs exhaustiu, posant-les en context amb les seves companyes amb la història i també parlant de cançons significatives per les seves lletres.

Rockeros insurgentes, modernos complacientes: un análisis sociológico del rock en la Transición (1975-1985) [Fundació SGAE, 2018]
Volum signat per Fernán del Val Ripollès, sociòleg i investigador de la Universidade de Porto. Rockeros insurgentes, modernos complacientes aprofundeix en les escenes musicals i culturals del país: el rock urbà, el heavy mètal, el rock laietà i parla, entre moltes altres, d'àmbit estatal, d’autors i formacions catalanes (Sisa, Riba, Iceberg, Companyia Elèctrica Dharma, Atila, Màquina!, etc.), discogràfiques catalanes (Edigsa, etc.), mitjans de comunicació (Disco Exprés, Vibraciones, Popular 1, etc.) i festivals com ara el Canet Rock.

El Club de la Lucha Feminista (Conecta, 2018)
Jessica Bennett presenta aquest Manual de supervivencia en el trabajo para mujeres que diu el subtítol, on dissecciona tant els moments en què les noies de trenta anys s'han adonat de prejudicis i obstacles a la feina (com que 'han de fer el doble de formació perquè se les consideri al mateix nivell que els homes, més si són negres'), com tot d'eines per a aquestes mateixes dones poden adquirir per no restar-se mèrits i obrir-se camí en un entorn laboral molt masculí. Musicalment, hi ha referències com la del moviment Riot Grrrl, sorgit a la zona deprimida d’Olympia (Estats Units) a principi dels noranta, un punk carregat de lemes polítics que combinaven activisme amb art. Aquestes activistes femenines van començar a parlar sense embuts de violacions i altres violències exercides sobre les dones, i alhora aclamaven grups com Bikini Kill o Sleater-Kinney.

Jo també cantava L'Estaca (Ara Llibres, 2018)
Menció a part mereixen també els llibres que va publicant Josep Maria Bunyol (guionista de ràdio i televisió) per anar destriant aquelles músiques i moments nostrats de la cultura popular salpebrats per molts músics (Ovidi Montllor, Núria Feliu, Guillermina Motta, Beatles...), en els títols Jo també cantava L'Estaca (Ara Llibres, 2018), amb pròleg de Josep Maria Mainat (La Trinca), que arriba després de l'èxit dels altres records d'una generació, Jo també veia Bola de Drac (Ara Llibres, 2016), del mateix autor.

18 horas de Beatlemania en Barcelona (autoeditat, 2018)
Miguel J. Navarro (Montevideo, 1959) radicat a Barcelona des dels anys noranta, defineix aquest llibre com a "petit llibre-souvenir", que mostra en imatges (de Pep Puvill, Horacio Seguí, Isern-Marquez, Pérez de Rozas, Xavier Miserachs, Joana Biarnés), moltes d'elles inèdites el que va ser un breu però ric passatge de The Beatles a Barcelona el 3 de juliol de 1965. Inclou comentaris d'Horacio Seguí i entrevista a la fotògrafa Joana Biarnés.

Altres categories i categoritzacions

Ángel Petisme y los hijos del Cierzo (Desacorde Edicions, 2018)
Un llibre-disc que conté, d'una banda, el directe al BarnaSants i Saragossa del vessant més de cantautor de l'aragonès Ángel Petisme que va titular Ceniza y sudor (1977-2017) celebrant els quaranta anys d'escenaris, ja que als quinze anys ja s'hi va enfilar. I de l'altra, s'hi inclou un vessant més literari del mateix autor, Yo pude ser Letizia, amb un recull de contes que anomena 'cuentos canallas' i pròleg de Kutxi Romero i que s'acompanya d'un altre directe, El Petisme más salvaje, mordaz y descarado.

Memorial Device (Sexto Piso, 2018)
Evidentment la llista d'aquest 2018 no s'acaba aquí i a poc que es busqui en les llibreries trobareu altres títols musicals com la magnífica nebulosa musical que és el llibre Memorial Device (Sexto Piso, 2018), de l'escriptor, crític musical i periodista escocès David Keenan sobre un grup de punk que no té perquè haver existit però que si el lector s'hi endinsa, creu que existeix a cada pàgina.

L'amor després de l'amor (Bridge, 2018)
Edició a cavall entre els textos de Laura Ferrero i les il·lustracions de Marc Pallarès. Un llibre de reflexions nascut de les patacades de l'amor i que pren forma a partir de l'àlbum For Emma: Forever ago (autoeditat, 2007) de Bon Iver. Què n'hagués estat de la música de Bon Iver sense la figura d'Emma? Aquest conjunt de relats curts passa per les històries de desamor de personalitats conegudes per extreure'n una nova forma de convertir la nostàlgia en aprenentatge. Alguns dels noms que hi apareixen són Eric Clapton i Layla, Amy Winehouse, l'actriu Natalie Portman i l'escriptora i periodista Oriana Fallaci, entre d'altres.

+ i més...
El llibre Diggers, infraDjs y otros desubicados (autoeditat) del periodista badaloní David Puente o, fins i tot, la Produktiva Books també ha publicat The Refrescos. Más allá de la playa (conversaciones con Bernardo Vázquez), escrit per Sergio Guillén Barrantes, on es fa un repàs exhaustiu de la carrera del grup de ska The Refrescos i de la vida del seu cantant i compositor madrileny. Per Sant Jordi no deixeu de comprar algun llibre i llegir-lo, perquè segur que trobeu aquell que us fa perdre per unes pàgines el món, i el temps, de vista.
Arxivat a: Enderrock, llibres, llista, Maria del Mar Bonet, Joan Garriga, Sant Jordi

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.