Efemèrides

​Teresa Rebull, centenària

Fa cent anys que va néixer l’’àvia de la Cançó’

Va ser coneguda per “Paisatge de l’Ebre”

| 21/09/2019 a les 10:00h

Teresa Rebull
Teresa Rebull | Juan Miguel Morales
Avui fa cent anys que va néixer Teresa Rebull, una de les figures més interessants de la Nova Cançó. Tot i l’efemèride i de tractar-se d’una cantant important que sempre va treballar en favor de la llengua catalana amb persones de diferents sensibilitats, no hi ha cap esdeveniment previst per recordar la seva figura. Ni a Barcelona ni a Sabadell, d’on ella era filla.

Sí que se la recordarà a Torroella de Montgrí el proper desembre, en un acte dirigit per Joan Díaz. Els darrers dies també hem sabut que es prepara una exposició i una conferència a Banyuls de la Marenda, la localitat rossellonesa on va passar els darrers anys de la seva vida, i uns actes a Perpinyà, tot plegat amb un calendari que encara no s’ha donat a conèixer.

Va tenir una vida de pel·lícula que ella mateixa explica al llibre de memòries Tot cantant (Columna, 1999). Nascuda a Sabadell, de jove va militar al Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), un partit comunista no estalinista que no seguia les directrius de Moscou, motiu pel qual estava enfrontat amb el PSUC. Durant la Guerra dels Tres Anys, Rebull va estar empresonada en una txeca a Barcelona i en acabar la guerra es va haver d'exiliar.

Així, el sorgiment de la Nova Cançó la va agafar gran i a l'exili. Però no va tenir dubtes i va començar a cantar després de sentir Raimon. "Jo vaig sentir Raimon quan va venir a cantar a París. Em va commoure molt i em va animar a cantar, no pas pel fet de ser un artista sinó perquè cridava contra el que passava a Catalunya. Com que sempre he estat un esperit militant vaig pensar que militaria fent cançons", explicava Rebull a l'Enderrock 207 de gener de 2013.

La seva principal atenció va ser la musicació de poemes. Així, la seva peça més reconeguda és "Paisatge de l'Ebre", un poema de Josep Gual i Llobera, que en la veu i la música de Teresa Rebull va ser definida com "una de les cançons més emocionants i senzilles de les inspirades per la guerra civil" per Manuel Vázquez Montalbán.


  
El 6 de juliol de 2006, el Palau de la Música de Barcelona va acollir un gran homenatge a Teresa Rebull, amb molts convidats entre els quals hi havia Lluís LlachMaria del Mar Bonet, Marina RossellJoan Isaac Gerard Jacquet. Amb més de 80 anys, la cantant va pujar a l'escenari per cantar algunes de les seves cançons i va escoltar com els altres artistes la versionaven. D'aquesta festassa –tal com ho va definir ella mateixa– en va sortir un CD/DVD, Visca l'amor (Picap, 2006).

Els darrers anys de la seva vida, Teresa Rebull es va establir a Banyuls de la Marenda, a Catalunya Nord, localitat on va morir el 15 d’abril de 2015.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, raimon, Lluis Llach, Teresa Rebull, nova cançó

COMENTARIS

Teresa Rebull

Maria Dolors Cruells, 21/09/2019 a les 18:20

Ella venia molt per casa.de fet el.meu pare i la Tersa varen ser novios.Tant l.un com.l.altre tenien un caracter fort.sovint em.oreguntava si el meu pare si hagues casat?...els fills forem explossió.!.Em.deia mira la filla del.meu novio.Ella i jo varem anar a Radio Escop de Salvador Escamilla.Per mi.una experiencia que sempre recordaré.

Actes homenatge Teresa Rebull

Isidre Caro, 24/09/2019 a les 13:14

El dimarts 8 d'octubre de 2019 a les 6 de la tarda, a la Sala Roser Carrau (Can Bisa) de Vilassar de Mar, i dins els actes organitzats per l'Aula d'Extensió Universitària, hi haurà una conferència a càrrec de l'historiador Pelai Pagès i Blanch i l'advocat Ramon Verdaguer i Pous. Clouran l'acte, el grup MARENDA, format per Isidre Caro (veu i guitarra) i Enric Badal (violí i veu), on interpretaran les cançons de la Teresa Rebull.

També el 23 d'octubre 2019 a les 9 del vespre, al bar del CAT (Centre Artesà Tradicionàrius) de Barcelona hi haurà concert amb cançons de la Teresa Rebull, interpretades pel mateix grup MARENDA (Isidre Caro i Enric Badal)

Vaig acompanyar-la

Josep Tero, 27/09/2019 a les 16:59

Llarga vida i salut als qui reclamen memòria en favor del treball de Teresa Rebull ! En Roger Mas i jo, en Josep Tero, també vam cantar per a ella al Palau de la Música. Personalment li dec bona part de la meva consciència
política, i molt d'agraïment per les seves cançons, que m'han inspirat a fer-ne d'altres. Sempre viurà en tots els qui l"hem estimat i projectat el seu treball.


FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.