Ja s'ha presentat una nova edició del Tradicionàrius, i ja en van 33. Del 10 de gener al 3 d'abril, hi haurà 63 activitats (concerts, presentacions, tallers...) relacionades amb la música d'arrel dels Països Catalans i d'arreu. Al CAT, el folk no hiverna. Al contrari. Us oferim 10 raons per perdre-us-el.
1. Força Kepa
El concert inaugural del festival, el 10 de gener, tindrà dues parts diferenciades però amb una mateixa mirada cap a la prompta recuperació de l'acordionista basc Kepa Junkera, bon amic del Tradicionàrius, que hi ha participat en incomptables ocasions i que va patir un ictus fa poc més d'un any. La primera part estarà encapçalada per músics que han actuat amb ell a Catalunya: Josep-Maria Ribelles, Ballaveu, TXEC, El Pont d'Arcalís, Guillem Ballaz amb Marta Rius i Guillem Anguera. A la segona part, el grup internacional Gaizca Project reunirà les gallegues Ialma, el basc Iñaki Plaza i els catalans Manu Sabaté i Ciscu Cardona.
2. Deu anys de RIU
El grup de folk del Baix Llobregat RIU obrirà al CAT, el 17 de gener, la gira de presentació del seu desè aniversari, amb un concert antològic en què incorporen bateria i revisen el més destacat del seu repertori.
3. Espectacles arran d'escenari
Una de les novetats d'aquesta edició son els concerts arran d'escenari, en què propostes atrevides i trencadores es presentaran en un format de distància curta. Hi passaran Arnau Obiols (16 de gener), Jordi Molina i Joan Díaz (6 de febrer), Marc Egea i Quirze Egea (13 de febrer), el guanyador del Concurs Sons La Companyia MINIMÍssimA (12 de març) i Manu Sabaté (2 d'abril).
4. Grallers de l'Acord
La històrica colla grallera de Vilanova i la Geltrú Grallers de l'Acord, cabdal en la recuperació i difusió de la gralla, s'acompanyarà de convidats especials el 31 de gener.
5. Orgue i cornamusa
Després d'uns quants anys, el festival torna a l'església de Santa Maria de Gràcia per fer sonar el seu orgue. Aquest cop, serà l'organista Josep Mateu, acompanyat del sac de gemecs de Francesc Sans, qui presentarà una combinació instrumental impactant el 15 de febrer.
6. Socarrel
El 28 de febrer, aquest concert reunirà la dansa de Roberto Olivan i Magí Serra amb la polifonia tradicional occitana de Vox Bigerri i l'electroacústica de Laurent Delforge.
7. Foguerons de Sant Antoni
Tot un clàssic. El cap de setmana del 23 al 25 de gener, la Festa dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia reunirà exposicions, presentacions de llibres, tast de productes mallorquins, glosa, ximbomba i ball de bot amb els grups Roada i Cofre Antic.
8. Sons Essencials i Germà Negre
Una altra fusió suggerent serà la del grup Cobla Catalana dels Sons Essencials, que capitaneja l'inquiet Marcel Casellas, amb el grup Germà Negre, tots units en un espectacle de ball aborigen titulat La Moreneta.
9. Flabiol i rumba
La cloenda del festival, el 3 d'abril, tindrà accent mataroní, ja que reunirà al CAT en franca fraternitat els protagonistes de dues tradicions especialment arrelades a la ciutat maresmenca: els flabiols i la rumba catalana.
10. Congrés Nacional de Música d'Arrel
Un cop acabat el festival, el Centre Artesà Tradicionàrius acollirà el Congrés Nacional de Música d'Arrel, una trobada impulsada per joves músics del sector que tindrà lloc a mitjans d'abril i que vol reflexionar -i qui sap si trobar alguna resposta interessant- a les febleses i els reptes futurs d'això que en diem folk.