ENTREVISTES

Sopa de Cabra respon a la viralitat del vídeo 'Sopa de venuts'

El grup recorda que durant la gira del "Ben endins" van patir la intolerància d'una part del públic que anava a rebentar els concerts

Gerard Quintana i Josep Thió li treuen ferro perquè creuen que va ser un 'mal de joventut'

Sopa de venuts, trenta anys després

| 19/03/2020 a les 18:15h

Gerard Quintana i Francesc Lisicic en directe amb Sopa de Cabra l'any 1991
Gerard Quintana i Francesc Lisicic en directe amb Sopa de Cabra l'any 1991 | F. Xavier Mercadé
El grup Sopa de Cabra també s'ha volgut posicionar respecte a la viralitat del vídeo de 'Sopa de venuts' que ha assolit prop de 50.000 visualitzacions en diversos comptes d'usuaris a Youtube. El cantant i lletrista, Gerard Quintana, i el guitarrista i compositor, Josep Thió, recorden en una entrevista a Enderrock 301 com durant la gira Ben endins (1991-1993) sempre hi havia grups que anaven a rebentar els concerts. Consideren que va ser un càstig preventiu per haver anunciat que gravarien un disc en castellà, i ho atribueixen a una intervenció "vergonyant" i un "mal de joventut".

Què recordeu d'una anècdota de fa trenta anys quan vau patir el llançament de pedres el 1993. El vídeo de Cardedeu TV 'Sopa de venuts' s'ha fet viral a les xarxes.
GERARD QUINTANA:
Ostres! Fixa’t que ha quedat aquell vídeo perquè a Cardedeu tenien televisió local, que no era gens habitual, i van guardar tot l’arxiu. Però a cada poble on vam anar a tocar del 1991 al 1993 any ens passava el mateix.
Us rebentaven els concerts de mala manera per fer cançons en castellà?
JOSEP THIÓ: Era estrany, perquè va ser quan vam tenir més públic, però teníem un petit segment que venia a rebentar els bolos. Precisament va ser l’any de la gira del Ben endins.
G.Q: De fet, encara no havíem gravat el disc Mundo infierno (BMG, 1993), en aquell treball anterior només hi havia tres cançons en castellà. Va ser un càstig preventiu, perquè ja havíem dit que faríem un disc en castellà.
Al vídeo hi apareix un jove que entrevisten que tot el que diu és brutal...
J.T: A mi em fa certa gràcia o pena [Riu]. Com s’embolica ell sol i no se’n sap sortir. Sembla que no vulgui dir el que realment pensa i a partir d’aquí comença a improvisar i se li’n va la flapa. Fa una mica de vergonya per ell.
G.Q: És un mal de joventut...
Creieu que podria passar això, ara?
G.Q: Ara passa que el nen Miquel Montoro va al programa de televisió La resistencia i l’ataquen perquè diuen que no sap parlar castellà. I, al final, es queixen perquè no accepten l’accent. Comercialment, pots cantar en castellà amb accent andalús i serà l’hòstia, però no amb accent català...
J.T: Tinc un conegut que no entén l’independentisme i el traumatitza. Jo quan era arrogant i jove, amb 16 o 17 anys, pensava que el català moriria i que tampoc no passaria res, seria com qualsevol altra llengua. Ara em faria més pena, però siguem realistes, totes les llengües acabaran mortes o transformades.
G.Q: Jo soc més romàntic, estudiaria sànscrit, perquè les llengües són riquesa. Tot i això, últimament per expressar una opinió crítica amb el sector que protegeix tant la llengua he tornat a rebre el vídeo de ‘Sopa de venuts’. I resulta que els que ens acusaven llavors són les joventuts del mateix partit.
 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Sopa de venuts, sopa de cabra

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.