festivals

A la descoberta de la 23a Fira Mediterrània

Els primers avançaments de la programació d'enguany es van presentar ahir i te'ls llistem

| 21/07/2020 a les 17:00h

Fira Mediterrània
Fira Mediterrània | Txus García
Toca (re)pensar-se. I pensar-se com a servei públic. Per això la 23a Fira Mediterrània de Manresa, presentada ahir, combinarà el format en línia i el presencial i s’allargarà a sis dies –en lloc dels quatre que durava els darrers anys–, del 13 al 18 d'octubre, adaptant-se a la crisi sanitària i oferint totes les garanties de seguretat, tant a públic com a professionals.

Es mantenen, això sí, els tres grans eixos sobre els quals pivota la fira des que Jordi Fosas en va assumir l’any passat la direcció artística: mirades a la cultura popular des d’altres disciplines, suport a la creació jove i reflexió i debat sobre la realitat actual. Perquè les celebracions de cultura popular no les aplacem ni les reprogramem, sinó que les celebrem i les compartim adaptant-les al present. Presentem les claus de la programació d'enguany i repassem alguns dels concerts que passaran per Manresa aquest octubre, a més de la Final del final del XIII Concurs Sons de la Mediterrània, que aviat desvetllarà els finalistes.

Maria del Mar Bonet
La cantant mallorquina estrenarà a la 23a Fira Mediterrània el seu nou espectacle, un recull nou de cançons en clau d’homentage al folklorista Pare Ginard (1899 - 1976), autor del Cançoner Popular de Mallorca, integrat per més de quinze mil cançons tradicionals mallorquines, que el converteixen en el recull més gran d’aquesta mena fet en català.

Marco Mezquida
Els darrers anys, el pianista menorquí no ha parat de crèixer com a músic, amb el jazz al centre però abraçant alhora tota mena de projectes, molts vinculats a la música d’arrel. Convertit en una de les figures més destacades de l’escena jazzística actual, estrenarà a la fira –on encara ressonen els aplaudiments pel seu pas fa dues edicions amb el guitarrista Chicuelo– un nou treball, Talismán, al capdavant d’un Dream Trio on l’acompanyen el percussionista Aleix Tobias i el violoncel·lista Martín Meléndez, amb qui ja va recrear fa uns anys la música de Maurice Ravel.

Grandia / Martorell / Vilajoana
Tres músics polifacètics i d’ànima inquieta i experimental interpel·len el públic i connecten música antiga i reptes futurs. L’artista visual Carlos Martorell (direcció, sintetitzadors, sensors de moviment i programació), l’instrumentista vinculat a l’escena folk Adrià Grandia (viola de roda, sintetitzadors, laptop i aeròfons) i l’artista escènic multidisciplinar Marc Vilajuana (veu, pandero i percussions) exploren la relació dels homes amb la tecnologia, cercant similituds amb la relació de les persones amb la religió i plantejant que, ens tots dos casos, actua una fe similar. El repertori fa una relectura de la música tradicional religiosa, principalment cristiana, posada al dia en una litúrgia mediada per una intel·ligència artificial que treballa a partir d’ingents bases de dades i partitures, actuant de fet com si fos el quart component del grup.

Joan Garriga
Fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú, l’acordionista i cantant Joan Gar-riga és una figura clau per entendre l’evolució de la música popular del segle xxi feta a Catalunya. El codescobridor, o codefinidor, de la rúmbia –barreja de rumba i cúmbia amb denominació d’origen vallesana– presenta un àlbum que apunta a clàssic instantani. El ball i el plany (Fina Estampa, 2020) és un viatge apassionant per tots els móns que caben a l’acordió de Joan Garriga.


Sons Essencials i Andorra Lírica
Les dues formacions estrenaran una singular revisió d’una sarsuela que va commocionar la Barcelona de principis de segle xix. L’espectacle, Cançó d'amor i de guerra, revisa l’obra original en clau de rumba i gèneres mediterranis.

Factoria Mascaró i La Nova Euterpe
Música i dansa, cos i veu, i so i moviment són binomis indissociables. Aquesta experiència sonora i física troba la seva expressió unint la companyia de dansa Factoria Mascaró i el grup polifònic de veus masculines La Nova Euterpe en un espectacle amb arrels a la tradició al repertori dels antics goigs devocionals, que furga en els elements clàssics que formen la matèria en la concepció pitagòrica del món: terra, aigua, foc i aire. Aquesta és una proposta en coproducció amb Dansàneu.

Paula Grande i Anna Ferrer
Les joves cantants s’uneixen a Vega, un espectacle que recorre els diferents àmbits de la música popular i explora el rol de les dones en els últims dos segles a través de les lletres de les cançons del repertori tradicional de les comarques gironines. Sobre aquests dos eixos, la feminitat en la societat i cançó de tradició roal, som davant d’una proposta única que uneix dues veus de gran personalitat per acostar el folklore català a l’escena musical d’avui dia. Vega és una coproducció de la Fira Mediterrània, el festival Càntut de Cassà de la Selva i l’Espai Marfà de Girona. El trio instrumental que les acompanya està format per Paula Vegas (teclats), Vic Moliner (baix) i Juan Rodríguez (bateria i percussions).

Ateneu 9Barris i la Cobla Sant Jordi
La Cobla Sant Jordi i l’Ateneu Popular 9Barris presenten, Circ & Cobla, una ‘suite cabaretística’ d’autors vuitcentistes, noucentistes i dosmil·lians on la sonoritat mediterrània de la cobla i els elements sonors de Pep Pascual es barregen amb l’esperit dels artistes del circ Kerol, Amer i Àfrica, Daniball, Manel Roses i Kari Panska.


Marala
El trio format per la catalana Selma Bruna, la valenciana Sandra Monfort i la mallorquina Clara Fiol ha tret enguany el seu àlbum debut A trenc d'alba (U98, 2020). Plegades, fan una proposta actualitzada de música d'arrel, mirada des d'una perspectiva jove, femenina i feminista, i vinculada a diferents punts dels Països Catalans.

Cocanha
Raül Refree ha produït aquest 2020 el nou treball del grup occità de polifonia per ballar Cocanha i ha capturat la finor i la intensitat de la seva música. Les veus de la formació de Tolosa de Llenguadoc ens conviden a ballar projectant-se al ritme de la pulsació de panderetes, tambors de cordes i la percussió corporal de peus i mans. Porten el repertori tradicional en llengua occitana al seu terreny de joc –amb preponderància de les veus, les mans i els peus com a percussió– per explorar amb sonoritats úniques, amb un missatge que vol qüestionar la misogínia i la relació amb la norma social.

ZA! i la Transmegacobla
En les darreres edicions, la Fira ha apostat per dur el so de cobla més lluny. I ara... fusió atòmica! El duo ZA! –referents de l’autoedició, la música experimental i la cultura comunitària–, la MegaCobla –quartet de vents de cobla tradicional sorgit del taller que els mateixos ZA! van fer a la Fira Mediterrània de l’any 2018– i el duet vocal de transfolk Tarta Relena uneixen esforços i ens retraten la seva visió de la música mediterrània passada pel filtre de la distorsió i la psicodèlia. Una travessia retrofuturista del folk al free. Tots plegats inventen, amb elements reals, una mediterraneïtat de ciència-ficció en una realitat paral·lela.


Coloma Bertran
La violinista convida amics com Carles Belda, Sanjosex, Ju, Guillem Soler, Dia Sañé, Arnau Tordera i Gemma Humet per presentar el seu primer disc en solitari, amb un repertori que combina interludis per a violí sol, poemes musicats, improvisacions, versions i temes inèdits, en un concert íntim, en què al violí i la veu s’incorporen loops i pedals d’efectes

Marc Sempere-Moya amb Niño de Elche i Éric Jiménez
l ‘filòsof escènic’ Marc Sempere-Moya explora el límit entre l’individu i el comú amb els rituals, espais que dilueixen la frontera de la individualitat. Després del confinament, percebem més que mai el valor d’estar junts. Comunió vol experimentar el comú del que formem part amb un ritual amb el cant del Niño de Elche, exflamenc, performer i artista indisciplinat, i amb Eric Jiménez, bateria de Los Planetas i Lagartija Nick. És una producció de la Fira Mediterrània i Marc Sempere amb la col·laboració de L’Estruch de Sabadell.

Joana Gomila
Després de sacsejar el món de la música tradicional amb el seu primer treball, Folk Souvenir (Bubota Discos, 2016), Joana Gomila presenta nou disc. La manacorina parteix d’un format nou, a duo amb Laia Vallès, proposant un so expansiu i transgressor (amb teclats, sàmplers i sintetitzadors) eixamplant així el llenguatge sonor i aprofundint en l’esperit de recerca i experimentació.


Arnau Obiols i Magí Serra
A Brots Transhumans, el ballarí de dansa contemporània Magí Serra i el músic de la Seu d’Urgell Arnau Obiols, acompanyats del creador audiovisual –i col·laborador habitual seu– Pepe Camps, s’uneixen per fer una transhumància de sis dies que finalitzarà a la Fira Mediterrània. Aquesta serà una caminada artística per tal de viure de primera mà diferents expressions i maneres de fer de la gent que habita i viu en un lloc. Durant el recorregut interaccionaran amb diverses persones i ampliaran la mirada que tenim del bosc, del camp i del territori que aixafem. De l’experiència de Brots també en resultarà un documental realitzat en directe.

Alba Carmona
L'espectacle Canciones del folklore homenatja els cants populars partint de la música tradicional espanyola i el flamenc i viatja cap a altres llocs del món sense perdre l’essència comuna de la tradició oral. Amb un repertori de cants sefardites, andins, llatinoamericans i espanyols, i des d’una lectura radicalment contemporània, la cantaora barcelonina Alba Carmona mostra la riquesa i personalitat de la música de tradició oral.

Els Elements
El nou projecte de la polifacètica acordionista Guida Sellarès està emmarcat en el ball folk però posa en joc gran diversitat d’elements. El repertori és de base vuitcentista, de folk europeu i de folk català, però es presenta des d’una òptica de neó, partint sovint de melodies que no formen part de l’ideari tradicional però que l’acordionista ha sabut adaptar amb gràcia infinita al ball folk. A més de Sellarès (veu i acordió diatònic), completen la formació Coloma Bertran (violí), Adrià Bonjoch (guitarra) i Pep Coca (contrabaix).

Quartet Brossa 
Amb l’espectacle Folkestral, el sempre inquiet Quartet Brossa pretén orquestrar de manera folk les melodies que els grans compositors ‘clàssics’ del segle xix i xx van prendre a la música tradicional. Una proposta festiva, jocosa i bromista que intenta, com és habitual en el Quartet Brossa, d’una banda, difuminar les fronteres entre allò culte i allò popular i, de l’altra, eixamplar el valor de les grans obres de la història de la música.


Alexandrae
Un espectacle perquè tothom, artistes i públic, puguin gaudir plegats de la creació d’arrel. Alexandrae és un projecte musical a duet dels joves artistes multidisciplinaris Marc Vilajuana i Elena Tarrats. El seu tret més distintiu són els sons vocals arcaics portats a un terreny contemporani, el diàleg entre el misticisme antic i la quotidianitat d’avui, amb una posada en escena minimalista que posa les emocions en primer pla. L’objectiu del duo Alexandrae és tornar a les arrels per qüestionar el complex món d’avui i inspirar un estil de vida connectat a un mateix.

Los Hermanos Cubero
Amb el paisatge i la cultura de Guadalajara per bandera, el duet barceloní format per Roberto Cubero (mandolina i cors) i Enrique Cubero (guitarra i veu) han portat les seves cançons a escenaris de tot l’Estat sense perdre l’entrega que els caracteritza. Després de guanyar el Premios MIN de la Música Independiente al millor àlbum de Músiques del Món amb Quique dibuja la tristeza (El Segell del Primavera, 2018), Los Hermanos Cubero estrenen nou disc, amb col·laboracions sonades, a la Fira Mediterrània: un cançoner que proposa una nova passejada pel seu univers de melodies i lletres que poden anar de la devastació a l’alegria en un tancar i obrir d’ulls.

Les Anxovetes
Amb aquest espectacle, el grup gironí vol acostar les havaneres al públic familiar, continuant així amb una trajectòria en què no han parat de renovar el gènere i dur-lo a nous àmbits i registres, tal com han demostrat amb nombrosos espectacles i discos com En fresc (autoeditat, 2015), En sal (autoeditat, 2017), (D)ones (Seed Music, 2018) i En llauna (autoeditat, 2019). En aquest cas, ho fan amb una recreació escènica que explica la història de tres germanes que de petites vivien a la muntanya, però que volien fer-se a la mar. Mitjançant el conte, la proposta enllaça havaneres clàssiques i tradicionals, de manera fresca, divertida, poètica i artística per tal de crear nou públic per a aquest gènere musical.


Refree i Rodrigo Cuevas
Rodrigo Cuevas, agitador folklòric, i Raül Refree, productor de Rosalia i Sílvia Pérez Cruz, entre molts altres artistes, s’han trobat per produir el darrer treball de l’asturià, Manual de Cortejo (Aris Musica, 2019), una radiografia sonora d’Astúries, Galícia i dels llocs on la música tradicional els commou. A la Fira Mediterrània 2020, Cuevas i Refree estrenen la seva trobada sobre l’escenari, un espectacle únic amb els dos artistes en solitari. Cuevas defineix aquest treball com un disc lent, fet sense pressa i plantejat com un passeig per ritmes i melodies característics d’Astúries, enriquits amb distorsions, efectes i elements d’altres racons de la península Ibèrica. Rodrigo Cuevas és d’aquells artistes que saben recollir la música humil de tradició oral i dur-la a ambientacions noves, amb textures i girs que els donen una nova dimensió. D’aquesta manera, xiringüelu, muiñeira, havaneres i cançons de cesteiros serveixen per parlar d’històries antigues, en un relat que es nodreix, també, del treball de camp i dels testimonis de gent gran dels pobles. El projecte s’inspira també en històries i personatges com Tarabica, originari del poble de Cimavilla, que va viure i patir totes les vicissituds de la història del segle xx a Astúries.

Laboratoria
Aquest projecte és el canal d’experimentació de quatre dones amb el flamenc com a base comuna i que, a banda, volen transcendir explorant-ne les capacitats creatives. La gènesi del projecte és la recerca de la feminitat. Així, plantegen que l’equilibri de la humanitat depèn també de la igualtat entre homes i dones.


Las Karamba X
El projecte va néixer l’any 2018 sota el paraigües de set històries de vida ben diferents, de set dones músiques. Reivindiquen el paper de la dona, a ritme de son, txa-txa-txa, salsa, timba i rap, en un color intens i lluminós, fruit de la barreja de cultures per la procedència de les integrants. A la fira estrenaran el repertori del nou disc. El grup el formen Ahyvin Bruno (veu i güiro), Paula Grande (veu), Nati Arizu (teclats), Liviet Ojeda (baix) i Anahí Acuña (violí), Ahylin Bruno (congues) i Rita Baulida (timbal).

Marina Satti & Fonés
La jove cantant i compositora grega-sudanesa Marina Satti, en companyia del grup polifònic femení Fonés, porta a Manresa el seu darrer treball discogràfic, Yalla, una crida a la llibertat i a l’eliminació de distàncies socials i geogràfiques. La proposta de Satti, molt influenciada per sons grecs, balcànics, àrabs i del Pròxim Orient, destaquen pel seu context musical modern i urbà.

La Companyia MINIMíssimA
La companyia està integrada per un sol músic que amb diversos instruments (violí, acordió diatònic, shruti peti, concertina...) interpreta melodies que beuen de la música popular i la cançó d’autor de l’Europa mediterrània, amb predilecció pels bordons subratllant la pulsació amb els peus, per crear un entorn sonor poètic i introspectiu. Com a guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània 2019, aquest any presenta a Manresa el seu primer treball discogràfic, La Companyia MIMIMíssimA (Segell Microscopi, 2020). I ho farà, a més, amb la col·laboració dels ballarins Lali Mateu i Roger Cusidó.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Fira Mediterrània de Manresa, Fira Mediterrània 2020, festivals d'estiu, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.