coronavirus

«Prou!»: El sector cultural exigeix a les institucions claredat i ajudes

El cantant d'Els Pets, Lluís Gavaldà, i el director de La Casa de la Música del Gironès, Jordi Planagumà, han redactat un manifest

Entre els signataris del text hi ha diversos músics com Santi Balmes, Joan Reig, Ivette Nadal o Pemi Rovirosa, entre altres

| 26/08/2020 a les 14:30h

Imatge il·lustrativa
Xavier Mercadé
Lluís Gavaldà, cantant i líder d'Els Pets, i Jordi Planagumà, director de La Casa de la Música del Gironès, van redactar fa un parell de dies un manifest per defensar la música i la cultura davant dels atacs, directes i indirectes, que ha patit el sector des del desconfinament. El manifest, que porta per títol "Prou!", demana un canvi urgent per part dels governants i institucions. Entre prop de 200 personalitats, l'han signat diversos músics, directors i treballadors de discogràfiques, gestors i assessors culturals, programadors i productors d'esdeveniments.

El text explica com arran de la pandèmia, i des del desconfinament, les activitats culturals han estat en el punt de mira i jutjades com a potencialment insegures. I per això, entre tots han fet l'esforç d'adaptar-s'hi i garantir la seguretat: “les normes s'han extremat, els horaris s'han limitat, els aforaments s’han reduït. Tota una sèrie de condicionants que han fet més complicat fer un concert o un festival que no fer el noranta per cent de les activitats restants de la nostra vida quotidiana, algunes amb molt més risc per a la transmissió del virus”.

Tot això, relata el comunicat, ha suposat una important despesa adicional pel sector i ha fet que s'haguessin de cancel·lar gran part dels esdeveniments. “No obstant, gràcies a la tossuderia del sector i a la resposta entusiasta i vital del públic, part de la programació s'ha mantingut lluitant contra els elements.”



Tot i així, i sense cap brot de COVID-19 associat a concerts ni actes cutlurals, la situació segueix sent incerta. El manifest ho exemplifica amb l'onada de cancel·lacions de concerts i festivals arran de la normativa de limitar les trobades socials a grups de 10 persones. Una "comunicació institucional poc concreta" va crear inseguretat i "terror" entre el públic i els programadors. Malgrat la nova normativa no s'aplicava als esdeveniments culturals, el fet de no ser clars en aquest punt va provocar un allau de cancel·lacions. 

Amb tot plegat, el text acaba per exigir a governants i institucions que es rescati econòmicament el sector, que es mantinguin les programacions públiques i, sobretot, que es faci una comunicació institucional clara que no doni peu a confusions i que transmeti el "missatge inequívoc que la cultura és segura".

Entre els músics signants del manifest, més enllà del mateix Lluís Gavaldà, s'hi troben també el seu company de grup Joan Reig i Solé, Santi BalmesCris JuanicoIvette NadalJofre Bardagí (Glaucs), Mabel Flores, Marc BalaPemi FortunyPemi Rovirosa o Toni Xuclà. Pots consultar i firmar tu també el comunicat en el següent enllaç.
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, Lluís Gavaldà, Ivette Nadal, actualitat, Joan Reig, Pemi Rovirosa, Santi Balmes, Cases de la Música, Els Pets, Jordi Planagumà, coronavirus, Prou

COMENTARIS

Fins els collons

El gipsi, 27/08/2020 a les 08:27

Els putos polítics ens volen arruïnar la cultura. Doncs s’ha acabat, surtim al carrer i venem cultura i fora pors. Fins els collons dels lladres de la política.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.