actualitat

Raquel García-Tomás i Spanish Brass s’enduen els Premis Nacionals de Música

El ministeri de Cultura del govern espanyol ha anunciat avui els guardonats d'enguany

Reben el premi l'artista barcelonina en la categoria de Composició i la formació valenciana en la d'Interpretació

| 14/10/2020 a les 16:30h

Premis Nacionals de Música 2020
Premis Nacionals de Música 2020
El ministeri de Cultura i Esport, a través de l’Institut de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem), ha anunciat ja els guanyadors dels Premis Nacionals de Música 2020 -dotats amb 30.000 € per a cada guardó-. Enguany han estat guardonats la barcelonina Raquel García-Tomás, en la modalitat de Composició, i la formació valenciana Spanish Brass en la d’Interpretació.

La composició de la barcelonina
Raquel García-Tomás és una música i compositora especialitza en creació multidisciplinària i doctorada al Royal College of Music de Londres. Al llarg de la seva trajectòria, ha participat en diferents projectes de caire internacional, a més d’impartir l’assignatura de composició a l‘Escola Superior del Taller de Músics.


El jurat ha argumentat la seva decisió fent referència al caràcter “interdisciplinari, innovador i arriscat” del seu llenguatge compositiu, així com per la seva qualitat experimental, “que ha sabut connectar amb el públic”, i “l’amplitud i diversitat del seu catàleg”, que va més enllà del teatre musical, incloent també composicions per als grups i solistes més rellevants de l’actualitat. L’artista està també nominada a la categoria World Premiere dels International Opera Awards 2020.


En una entrevista amb Enric Ros, publicada a principis d'any al número 54 de la revista 440 Clàssica&JazzGarcía-Tomás explicava com de fortuït va ser l'inici de la seva carrera com a compositora: "Mentre estudiava piano ja m'agradava escriure cançons i fer arranjaments de músiques que coneixia, però encara no tenia al cap convertir-me en compositora. De fet, vaig començar Belles Arts a la universitat. Després d'estudiar el grau mitjà de piano al conservatori, vaig fer proves per seguir estudiant piano a l'ESMUC, però llavors vaig patir una tendinitis. Això em va portar a fer les proves de composició, que van anar molt bé. Ara penso que he de donar les gràcies a aquella tendinitis, que finalment em va servir per orientar-me cap a la creació musical. Crec que, com a intèrpret, no hauria estat gaire destacada".

L’Spanish Brass valencià
La formació compta amb un llarg recorregut a l’esquena, fundada el 1989 en el marc de la Joven Orquesta Nacional de España. Provinents del País Valencià, són cinc els membres que conformen aquest quintet de metalls: Carlos Benetó Grau (trompeta), Juanjo Serna Salvador (trompeta), Manuel Pérez Ortega (trompa), Indalecio Bonet Manrique (trombó) i Sergio Finca Quirós (tuba). Més enllà de recórrer el món amb la seva música, Spanish Brass complementa la seva activitat musical amb la vessant divulgativa, a més d’organitzar festivals com el Festival Spanish Brass Alzira o el Brassurround.


El jurat ha homenatjat així la seva trajectòria, afirmant que són “un dels quintets de metalls més versàtils i rellevants del panorama nacional i internacional”. A més, ha volgut reconèixer el seu compromís amb la creació contemporània i la seva “vocació formativa i pedagògica, que ha sabut crear escola i fer arribar la música a les joves generacions”.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, 440Clàssica&Jazz, Spanish Brass, Raquel García-Tomás, Premios Nacionales de Música, Premis Nacionals, actualitat, premis

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.