llistes

Memòria musical a Guillem Agulló

Fem un recull de l'empremta musical que ha deixat, al llarg d'aquests 27 anys, l'assassinat polític del jove de Burjassot

| 21/10/2020 a les 10:00h

Portada de la pel·lícula 'La mort a Guillem'
Portada de la pel·lícula 'La mort a Guillem'
L'estrena de la pel·lícula La mort de Guillem, dirigida per Carlos Marqués-Marcet, ha retornat al centre l'assassinat polític de Guillem Agulló, produït l'11 d'abril de 1993 a Montanejos, Castelló. El jove Guillem, fill de Burjassot (Horta Nord) i militant antifeixista i antiracista a associacions com la SHARP (Skinheads contra els Prejudicis Racials, en les seves sigles en anglès), va ser mortalment agredit per un grup de joves feixistes. Amb aquell acte, un sentiment de germanor es va estendre dins el moviment antifeixista arreu dels Països Catalans que s'ha mantingut viu fins ara, 27 anys després de la mort d'Agulló.  

Fem un repàs per l'empremta musical que aquest assassinat, en el seu context, ha inspirat al llarg d'aquests anys a diversos artistes de terres valencianes i catalanes. Des de Xavi Sarrià amb "No s'apaguen les estreles", interpretada juntament amb Pep Gimeno 'Botifarra' per a la banda sonora de la pel·lícula esmentada, fins a "A Guillem", un discurs que la germana de Guillem va fer en homantge als 12 anys de l'assassinat, inclòs a l'àlbum En Moviment (Propaganda pel Fet, 2005) d'Obrint Pas, juntament amb la cançó homenatge del grup, "No tingues por". O també referencials "No sé què sent" o "El darrer somriure" de Feliu Ventura.

També en destaquen cançons convertides en himnes contra la impunitat nazi, com "Et dono casa meva" de Cesk Freixas o "Un 11 d'abril de 1993" d'Andreu Valor, publicada aquest octubre de 2020. N'hem fet una llista aquí: 



Altres temes que fan referència a l'assassinat de Guillem Agulló i que passen desapercebuts per Spotify són "Company Guillem", d'Opció K-95, "11 d'abril" de Greska, "Soldats catalans" d'Orgull Roig o "Guillem Agulló", de Cagant Melodies.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, Burjassot, Xavi Sarrià, Guillem Agulló, Obrint Pas, La mort de Guillem, Cesk Freixas, llistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.