LLISTES

La música amb la terra

Celebrem el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic amb una llista de cançons en català que tenen la defensa del planeta i l'ecologisme com a eixos centrals

| 24/10/2020 a les 17:00h

Imatge il·lustrativa
"Perquè hi ha una terra, que trepitges cada dia, que t'ofereix el lloc de tu, d'on vius i per ser-hi", escrivia el poeta Marc Freixas. Avui, 24 d'octubre, se celebra el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, una reivindicació per combatre tots els efectes ​devastadors que està patint el nostre planeta en els darrers anys. 

La música, com a reflex de la societat, i sovint també com a element reivindicatiu que és, ha fet d'altaveu per posar de manifest aquest greu problema. Us convidem a descobrir amb nosaltres una selecció de propostes musicals dels Països Catalans que s'han fet ressò del tema. Des de la cançó d'autor al pop més rocker, tot passant pels móns infantils o l'univers del reggae. 



Joan Manuel Serrat - "Plany al mar"

La primera cançó que descobrim és "Plany al mar", de Joan Manuel Serrat. Una cançó dedicada al Mediterrani, no tan reconeguda com aquella que ha estat la banda sonora de la campanya #VolemAcollir, "Mediterráneo". "Plany al mar" és una crítica, des del punt de vista ecologista, al maltractament del nostre ecosistema. Un senzill que forma part del primer doble disc del cantautor, En Directo (Ariola, 1984). El mateix Serrat argumentava que quan va escriure aquesta cançó, en un moment on les coses ja no pintaven gaire bé pels mars, mai no s'hauria imaginat que la incompetència de l'espècie humana es consolidaria tant com ho està avui dia. No obstant això, deu anys abans, el músic ja vehiculava la preocupació per la natura amb temes com "Pare", una de les primeres cançons en català d'esperit ecologista.

Macedònia - "Planeta Greta"

Si Serrat ja ens ho deia el segle passat, el món infantil i juvenil actual també ha fet d'altaveu per a les noves generacions. Macedònia, amb lletres per canviar el món, i amb el senzill "Planeta Greta", han fet un cant de lluita per reconduir el rumb i animar els més joves, i no tan joves, a fer un pas endavant.

PeTaCa - "No ens desdibuixeu"

També podem trobar projectes educatius que volen canviar el món, com és el cas de la cançó "No ens desdibuixeu". Una composició d’El Petit Taller de Cançons, que dona veu als més joves per demanar el futur que volen i mereixen, i que canten, plens d'esperança, que "encara hi som a temps", d'aconseguir-ho.

Sva-Ters - "Canvi climàtic sexual"

Des del País Valencià, i amb un ska rock juganer, els Sva-Ters ens ensenyen una altra manera per reivindicar la lluita contra el canvi climàtic. Amb referències constants al món sexual i el seu to irònic característic, situen al centre de l'acció el comportament humà, les seves destrosses, el llegat que deixarem a futures generacions...

Del sud al nord, de la cançó tranquil·la a les guitarres distorsionades, de la seriositat a l'humor, de les metàfores al text explícit: qualsevol element és bo per reivindicar un món més sostenible. Així ho han demostrat artistes d'arreu dels Països Catalans i així ho hem plasmat en una llista de més de 35 cançons.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, 24 octubre, compromís, Actualitat, canvi climàtic, dia internacional contra el canvi climàtic, llistes, ecologisme

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.