Obituari

Mor Toni Coromina als 65 anys

Coromina, a més de ser periodista, escriptor i activista cultural, va estar íntimament vinculat amb la música, sent ell mateix membre de grups com The Dumpers, o apadrinant i acompanyant els inicis d'El Último de la Fila

 El vigatà ens ha deixat aquest diumenge 22 de novembre a causa de la covid-19 i una patologia prèvia greu

| 23/11/2020 a les 13:30h
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Toni Coromina, obituari, Vic
Toni Coromina entre Manolo García i Quimi Portet actuant a la Devesa de Girona l'any 1992
Toni Coromina entre Manolo García i Quimi Portet actuant a la Devesa de Girona l'any 1992 | Xavier Mercadé
Toni Coromina, periodista, escriptor i activista cultural, ha mort aquest diumenge al vespre a l'Hospital Universitari de Vic, on es trobava ingressat des del passat 28 d'octubre, amb 65 anys. Segons un comunicat familiar emès aquest matí a través de xarxes socials, la mort ha estat "a causa de la covid-19 i una greu patologia prèvia". També afirmen que, quan les circumstàncies sanitàries ho permetin, se celebrarà una cerimònia en la seva memòria. 

Nascut a Vic l'1 de maig de 1955, Toni Coromina va formar part activa d'una generació de joves del final del franquisme i l'inici de transició que van promoure l'activitat contracultural a la comarca d'Osona. Pel que fa a la seva proximitat amb el món musical, Toni Coromina va apadrinar la jove banda Els Burros, germen del que més tard seria El Último de la Fila (integrat pels seus companys i amics Quimi Portet i Manolo García), fent possible la publicació del seu primer disc. De la banda, a més, en va ser fotògraf -és l'autor de la fotografia de portada de l'àlbum Cuando la pobreza entra por la puerta, el amor salta (PDI, 1985)- i biòfrag -amb la publicació El que la sigue la persigue. Biografía tolerada de El Ultimo de la Fila (1995)-.Amb Portet, també va fundar el grup The Dumpers, on era el saxofonista, o Salvans & Presseguer. D'altra banda, va participar també en l'impuls de l'Orquestra Sèmola o la Coral Vajillas (sorgida del cor de l'obra Poema bèl·lic), que va fundar juntament amb J. Grau, E. Solà, C. Pujols i Q. Solà. Paral·lelament, es va convertir en el cronista de la generació amb les seves fotografies i escrits. 
 

The Dumpers (1979)


En el seu ofici com a periodista, que va exercir des de l'any 1987, va treballar per mitjans com El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja o La Vanguardia. Tanmateix, la carrera professional de Coromina ha destacat per prolífica i polifacètica, i és que, més enllà del seu treball periodístic, l'escriptor és conegut també pel seu llegat literari -amb cinc obres publicades, com ara la destacada novel·la Cafè Vic (2007)-, a més de per la seva faceta com a guionista humorístic, que va compartir a través de mitjans com Ràdio 4 o Rac1.

COMENTARIS

Generos i humil

Manel manzano, 23/11/2020 a les 23:07

Gracies per tot el que heu publicat de toni coromines les persones que de alguna manera ens va donar el seu ajut i jo soc una de ellas estarem sempre agraits de haverlo conegut.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.