festivals

​Memòria històrica, ball i plany al Dansàneu d'enguany

​El festival pirinenc celebrarà el 30è aniversari del 25 de juliol a l'1 agost

| 05/01/2021 a les 17:00h

Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic
Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic | Xavier Mercadé

El Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu celebrarà la 30 edició, si la pandèmia ho permet, del 25 de juliol a l'1 d'agost. Memòria històrica, recuperació patrimonial i suport al projectes pirinencs seran alguns dels eixos d'un festival en què actuaran Joan Garriga i el Mariaxti Galàctic i la Rufaca Folk Jazz Orchestra

Des de l'organització del Dansàneu, el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, explica que es farà una acció artística al Prat de Fuster, a Sorpe: "Allà va ser on, el 18 d'abril de 1938, van ser afusellats i enterrats una desena d'homes (dels quals només se n'han trobat vuit). Les tropes franquistes van ocupar Isavarre dos dies abans i en fer-ho van confinar veïns d'Isabarre, Borén i Àrreu a la capella del Roser. L'endemà els van conduir cap a la borda d'Espà, on els van fer cavar una fossa en la qual van ser enterrats després d'afusellar-los". En la mateixa línia de Memòria Històrica, el Dansàneu recordarà la figura de l'activista i cantautora Teresa Rebull amb un vespre temàtic.

Un altre punt fort de la programació serà l'actuació, el 30 d'agost a la nit, al Recinte Firal d'Esterri d'Àneu, de l'acordionista vallesà Joan Garriga i el seu grup El Mariatxi Galàctic, presentant el disc El ball i el plany (Fina Estampa, 2020, Millor Disc de Folk als Premis Enderrock de la Crítica).


Pel que fa als projectes pirinencs, el Dansàneu ha avançat el seu compromís de programació i suport a la producció del projecte Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d'arrel que compta amb els músics de l'Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi VergésRufaca presentarà aquest any 2021 un projecte multidiscpilinar amb dansa. Igualment el festival donarà suport a L'arbre humà, de l'acordionista de la Ribera de Cardós Roser GabrielGabriel ha finalitzat el seu màster de músiques del món a Finlàndia i prepara la gravació del seu primer àlbum.

A més, el Dansàneu donarà suport a iniciatives com les de l'editorial FICTA que recuperarà Focs de Sant Joan de Robert Gerhard, un ballet que el compositor va començar a escriure el 1936 per encàrrec dels Ballets Russos de Montecarlo i que la Guerra Civil va impedir que mai no s'estrenés com a ballet. Una proposta escènica inspirada en les festes del foc dels Pirineus i que es basa, musicalment, en melodies tradicionals vinculades a les festes del foc. Al festival, es presentarà de la mà de la companyia Ballet Contemporani de Catalunya i el pianista Miquel Villalba. El festival també reprogramarà el solo amb què el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert havia d'inaugurar la passada edició, inauguració que va haver de cancel·lar-se per culpa de la pandèmia. 

Finalment, també s'ha presentat la imatge oficial del cartell del Dansàneu 2021, encarregada a l'il·lustrador barceloní Arnal Ballester, que s'ha inspirat precisament en el ball de Gelabert i en les figures dels serafins alats de les pintures murals de Santa Maria d'Àneu.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, festivals, actualitat, festivals d'estiu, Dansàneu, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, Teresa Rebull, Rufaca Folk Jazz Orquestra, Roser Gabriel

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.