festivals

Resistir és vèncer

​El Tradicionàrius ajorna l'espectacle 'Almanac 40 anys' i arrencarà dissabte amb Eliseo Parra

El Tradicionàrius anuncia els primers concerts del 2021

| 12/01/2021 a les 16:30h

Marala
Marala | Amaia Miranda
El Tradicionàrius havia d'inaugurar-se aquest divendres 15 de gener amb l'espectacle Almanac 40 anys, però l'espectacle s'ha hagut d'ajornar per una operació d'urgència al músic Jordi Fàbregas. De manera que la inauguració oficial serà el concert d'Eliseo Parra, aquest dissabte 16 de gener. 

L'espectacle amb què es commemoraven els 40 anys del disc de La Murga Almanac (Edigsa, 1981) havia d'obrir el Tradicionàrius aquest divendres, però una operació d'urgència al músic Jordi Fàbregas, una de les ànimes del projecte, ha obligat a ajornar-lo per més endavant. La inauguració oficial d'aquest Tradicionàrius, doncs, es farà el dissabte 16 de gener a la tarda. Es farà un "Ball d'homenatge", recuperant la idea que Jaume Arnella i Joan Serra van impulsar l'any 2007. Aquest cop anirà a càrrec de dos artistes de la casa, Pau Benítez (flabiol) i Blanca Mostaza (dansa). Tot seguit, un altre músic emblemàtic del folk i tota una institució al CAT, Eliseo Parra, farà l'estrena absoluta del seu nou disc, Cantar y batir (Mirmidón, 2020). 



No són temps fàcils per a la música en viu ni per als festivals. Tot i això, festivals com el Tradicionàrius, l'històric cicle de folk que engega aquesta setmana la 34a edició, estan acostumats a bregar amb les dificultats. "Encomanem-nos a Sant Rorro, perquè ja sabem que resistir és vèncer", aquest és el lema d'enguany. Càrol Duran, que s'estrena com a directora artística en aquesta edició atípica prenent el relleu de Fàbregas (que havia dirigit el festival des del seu naixement, el 1988, fins l'any passat), explica que "no és temps de parar màquines, sinó d'engreixar-les, podríem haver plantejat un festival de mínims, però creiem que no, que el que cal fer és just el contrari".

I és per això que han planejat una programació intensa i atapeïda que es culminarà el 26 de març amb Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic (s'espera que en condicions sanitàries millors que les actuals). A més, s'ha obert a darrera hora una nova col·laboració amb el Palau de la Música Catalana, que es materialitzarà en dos concerts especials, els de la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra (14 de març) i el de l'asturià Rodrigo Cuevas (19 de març).

Al marge de Cuevas, i de concerts com el dels gallecs Luar Na Lubre o les occitanes Cocanha, aquest serà un festival Tradicionàrius DO. Amb denominació d'origen. Els organitzadors expliquen que les circumstàncies fan extremadament difícil programar propostes internacionals, però que aquest fet els ha permès confeccionar un aparador de la vitalitat i la diversitat de l'escena folk actual als Països Catalans, amb propostes per a tots els gustos. La violinista Coloma Bertran, el trio Marala, els guanyadors del Concurs Sons Laura Esparza i Carlos Esteban i el carismàtic cantador d'Algaida Biel Majoral seran els noms que es presentaran al CAT durant aquest gener, primer mes de festival.  
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, festivals, actualitat, Tradicionàrius, CAT, Centre Artesà Tradicionàrius, Eliseo Parra, Marala, Jordi Fàbregas, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, Coloma Bertran

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.