OBITUARI

Mor el cantant, compositor i folklorista Jordi Fàbregas

El músic sallentí va ser un dels impulsors de grups de referència com Coses, Primera Nota i El Pont d'Arcalís

Jordi Fàbregas va morir ahir a Barcelona a l'edat de 69 anys quan s'estava recuperant d'una intervenció coronària

Va ser un dels fundadors del festival Tradicionàrius i va dirigir el Centre Artesà Tradicionàrius a Barcelona

La seva figura és considerada un dels més grans artífexs de la recuperació de la música tradicional catalana de tots els temps

Jordi Fàbregas: veu i ànima del folk català

| 21/01/2021 a les 19:49h

Foto: Juan Miguel Morales
 

El cantant, guitarrista, graller i compositor Jordi Fàbregas (Sallent, 1951 - Barcelona, 2021) va ser membre fundador del grup de cançó catalana Coses, de l'orquestra de corda i pua L'Harmònica Brava i també del grup de música folk La Murga, pioner en la reelaboració de la música tradicional a Catalunya. A més, la seva trajectòria va ser cabdal al capdavant de dos dels grups referencials de música tradicional com Primera Nota i El Pont d'Arcalís, abanderats de la 'riproposta' folk.

Fàbregas, que va rebre el Premi Nacional de Música 1993 i la Creu de Sant Jordi 2020, va morir ahir a Barcelona després que fa uns dies s'estava recuperant d'una intervenció coronària que el va obligar a suspendre el concert d'inauguració del festival Tradicionàrius 2021. La vetlla tindrà lloc aquest dissabte 23 de gener a dos quarts de 12 al tanatori de les Corts de Barcelona.

El seu debut va ser al món de la Cançó amb la gravació d'un EP amb "Amsterdam" i "El calçasses" –adaptacions de Jacques Brel–, i els temes propis "El trobador" i "El retorn", publicat per Edigsa el 1968. Els darrers anys va impulsar també grans produccions com el projecte Mar Mur (Temps Record, 2010), amb Maurizio Martinotti, Toni Torregrossa i lletres de Joan Soler i Amigó, i Pau i Treva (EthnoSueni, 2006) amb Maurizio Martinotti, Toni Torregrossa i Renat Sette. Un dels seus primers grans projectes de recuperació de la música tradicional va ser Lo poder del cant (Ariola, 1980), on va confluir amb L'Harmònica Brava, Xavier Batllés i Pep Cabré.

Jordi Fàbregas va ser dels fundadors del festival Tradicionàrius, que des del 1988 s'ha mantingut com un referent del folk i la música d'arrel als Països Catalans, i des del 1993 fins al 2020 va gestionar també el Centre Artesà de la Vila de Gràcia (CAT), des d'on es programen i generen projectes al voltant del folk i la cultura popular al llarg de tot l'any. Com a gestor cultural va ser organitzador del pioners festivals Saraus de Primavera i i va participar en la fundació de l'Associació Cultural TRAM (Premi Nacional de Cultura Popular 1996).

Després de deixar la direcció del Tradicionàrius i del CAT l'any passat, es volia dedicar de ple a la música. Jordi Fàbregas era una de les ànimes de la música tradicional catalana, còmplice de moltes iniciatives cabdals en el folk dels Països Catalans, que mai no va deixar passar l’oportunitat de cantar dalt d'un escenari o acampanyat d'amics en una taverna, fent glops de la seva inseparable Voll-Damm, interpretant cançons d’amor i de lluita.

LA MÉS GRAN DISCOGRAFIA DEL FOLK CATALÀ

A més del seu debut en solitari com a cantautor, Jordi Fàbregas havia participat en diverses produccions com a músic, compositor i activista, des dels concerts al Centre Artesà Tradicionàrius fins a la Trobada d'Acordionistes d'Arsèguel, passant per la celebració dels 50 anys del Grup de Folk. Al capdavant de Primera Nota va gravar cinc àlbums, Primera Nota (Tram, 1990), Llet i vi (Tram, 1990), Taüll (Tram, 1993),  Folc! (Tram, 1995) i, amb Urbàlia Rurana, Folk nou, a l'Espai (Tram, 1997). Posteriorment, amb El Pont d'Arcalís va registrar una desena de discos referencials, des de Balls i cançons del Pirineu (Tram, 1998) fins al darrer, La Seca, la Meca i les valls d'Andorra (Discmedi, 2014).

La darrera actuació de Jordi Fàbregas va ser acompanyat de Jaume Arnella, dins del Circuit Folc 2020 celebrat a La Capsa de Música de Tarragona, el passat 20 de desembre del 2020. La seva posada en escena de dos grans del folk es podria comparar a una mena de Woody Guthrie i Pete Seeger a la catalana.
 

Jaume Arnella i Jordi Fàbregas al Circuit Folc a Tarragona (La Capsa de Música, 20/12/2020) Foto: Pep Alcanyiz

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Jaume Arnella, La Murga, El Pont d'Arcalís, Primera Nota, Tradicionàrius, Coses, Jordi Fàbregas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.