actualitat

Eliseo Parra, onze balls i un clàssic serratià

El músic ha publicat el disc 'Cantar y batir', que presentarà el 16 de gener al Centre Artesà Tradicionàrius

| 27/12/2020 a les 12:30h

Eliseo Parra
Eliseo Parra | Arxiu Mirmidón
Eliseo Parra té disc nou. Es diu Cantar y batir i està integrat per onze cançons amb textos tradicionals, a més d'una versió personal de "Mediterráneo", de Joan Manuel Serrat, que el músic castellà canta des dels 22 i que ha gravat ara com a homenatge al cantautor del Poble-sec. L'àlbum es presentarà en directe a la 34a edició del festival Tradicionàrius, el 16 de gener al CAT.



El nou disc conté vells gèneres de ball recreats i també de nova composició, amb abundant percussió i veus. Recull cançons amb textos tradicionals, com "En Granada", dedicada a "totes les dones de Peñaparda que em van ensenyar a tocar el pandero quadrat i que ara toquen músics des de Canadà fins a Turquia"; "Aksak", que és la denominació turca dels ritmes coixos o d'amalgama, molt presents a l'orient mediterrani i també, encara, en algunes parts de Castella; "Asómate a la ventana", jota de ronda molt coneguda a Aragó i la Rioja, que va cantar Imperio Argentina a la pel·lícula Nobleza baturra; "De Luena a Carriedo", trobada al Cançoner de Cantàbria de Sixto de Córdoba; "Maragato pato", corrido maragato que va cantar Dolores Geijo a Val de San Lorenzo i al qual Parra va afegir una tornada tradicional; "El borrego", romanç de pastors i ximbomba de Castella; "Bover", cant lliure de feina recollit al poble de Biosca, a la Segarra; "Pena parda", recollit a Peñaparda pel folclorista Manuel García Matos el 1952; "De corrillo en corrillo", de Sanabria; la seguidilla "A dibujarte", que Eliseo Parra va escriure per a la suite Romance, del 1996, i "Cha, cha, cha, charro", homenatge al charro alistano.

El disc es culmina amb una versió particular de Serrat. "Em sembla molt atrevit versionar una cançó tan gran i tan coneguda com aquesta, però... no s'ha de tenir por –explica Eliseo Parra–. Canto aquest tema des que tenia 22 anys, quan encara vivia a Eivissa. Allà va ser on em van explicar, músics propers a Serrat, que en principi el tema havia de ser a ritme de 5/8, però al final es va gravar a 6/8. Aquest comentari em va quedar arraconat a la memòria fins al punt que va convertir-se en un repte, i així va la meva versió. Que el poeta i compositor em perdoni".

Cantar y batir va gravar-se a Palazuelos de Eresma (Segovia), de febrer a juny de 2020, i s'ha mesclat als estudis Dalamix de Madrid. El nou àlbum només està disponible a la venda a través del correu [email protected]
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Sons de la Mediterània, Centre Artesà Tradicionàrius, Tradicionàrius, eliseo parra, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.