festivals

El Guitar BCN engega motors

El festival engega l'edició 2021 després de reprogramar gran part dels concerts previstos per l'anterior edició, malgrat tot, amb més esperances i valentia que mai

Xoel López serà l'encarregat d'obrir les portes del festival demà al Palau de la Música de Barcelona

Carlos Sadness, Judit Neddermann, Clara Peya, María Peláe, Ferran Palau, Els Amics de les Arts o Nil Moliner són altres artistes que completen la programació d'enguany

| 11/02/2021 a les 16:30h

Carlos Sadness
Carlos Sadness | Xavier Mercadé
Malgrat el context d'incertesa que marca l'agenda del sector cultural des de fa prop d'un any, el festival Guitar BCN 2021 engega motors aquest divendres 12 de febrer amb el concert inaugural de Xoel López al Palau de la Música Catalana. Finalment, el festival celebra que podrà dur a terme la nova edició sota les mesures sanitàries pertinents i complint tots els protocols de seguretat vigents en el moment de cada actuació. 

Joan Rosselló, un dels directors del Guitar BCN, assegurava aquest migdia a la sala Barts de Barcelona durant la roda de premsa del festival, que "hem fet aquesta trobada presencial perquè possiblement hi ha menys risc de contagi aquí, o sortint a veure qualsevol mena d’espectacle, que quedant-nos a casa tancats". Després d'aquesta introducció carregada d'intenció reivindicativa, ha fet un repàs per l'exitós i ascendent recorregut que ha acumulat la iniciativa: "Fa un any vam presentar la darrera edició a dalt, en un moment en què estàvem segurs que vendríem més de 65 mil entrades, anàvem a batre el rècord de tots els anys d’aquest festival."

Tanmateix, ha desembocat fent una cronologia dels entrebancs que han hagut de superar aquest darrer any a causa de la pandèmia i a la gestió política del país en l'àmbit cultural. No obstant això, Rosselló s'ha mostrat satisfet de l'esforç tant del públic persistent com de tot el personal que treballa en el sector cultural, concloent que "cadascun dels concerts que se celebraran enguany són un repte aconseguit, una lluita guanyada". Tampoc s'ha descuidat de fer esment del rebuig de l'organització cap a la condemna al raper Pablo Hasel, així com a la resta de represaliats per falta de llibertat d'expressió.


Acte seguit, ha pujat a l'escenari la consellera de cultura Àngels Ponsa, qui ha coincidit amb Rosselló quant a la dificultat del sector per a tirar endavant davant la pandèmia global i la gestió de les institucions "que no afavoreixen la cultura". A més, Ponsa ha conduït el discurs argumentant que "estar al costat del problema és la nostra feina i n'hem d'estar a l'altura". Ha agraït a l'organització del festival tirar endavant projectes com aquest, i ha assegurat que "hem aconseguit, entre tots, que la gent sàpiga que la cultura és segura". S'ha acomiadat del micròfon remarcant que des de la conselleria han "aprovat un seguit de línies d’ajut que aniran sobretot al sector musical i a les sales, perquè són qui més ho ha patit."  I ha deixat pas a una breu actuació en acústic de Xoel López, qui s'encarregarà d'obrir el festival demà mateix. 

Finalment, ha pujat a l'escenari de la Sala Barts Judit Llimós, l'altra cara de la direcció del Guitar BCN, per fer un repàs per la programació de l'edició d'enguany. En la seva intervenció, Llimós ha volgut remarcar l'esforç de gestió de tot el personal d'organització durant els darrers mesos per programar i reprogramar actuacions per culpa de les limitacions sanitàries. Per acabar, ha destacat també algunes de les actuacions que tindran lloc a diverses sales de Barcelona a partir de demà, com ara Pau Vallvé, "que omplirà tres passis", Maria Paláe, "que torna al festival iniciant una nova gira molt especial", Coque Maia, "que s'estrenarà al Liceu després de picar molta pedra"o els catalans Lildami, Ferran Palau, Clara Peya, Nil Moliner, Judit Neddermann, etc. També ha destacat la presència de Mala Rodríguez, que tocarà per primera vegada al festival. 

Per concloure la roda de premsa, s'ha donat la paraula als músics assistents, Carlos Sadness i Xoel López, que han coincidit en el seu agraïment en organitzacions d'aquesta magnitud, així com a la valentia de les persones que hi estan al darrere. Sadness, a més, ha destacat que li agradaria "demanar als mitjans que fessin una mica aquest treball de treure la por a la gent. Que els titulars siguin positius en comptes de posar la mirada en els riscos que han demostrat no ser tants, sinó que la notícia sigui que es fan concerts, que són segurs i que la gent els ha gaudit." 
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, festivals, barcelona, liceu, sala barts, Carlos Sadness, xoel lópez, Guitar Bcn

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.