El prolífic pianista forma part del grup de talents descoberts per Miles Davis durant l'enregistrament de Bitches Brew (Columbia-CBS, 1970). Corea va destacar pel seu gran treball durant els anys 70 en el gènere de jazz fusió i en la seva etapa amb el grup Return to Forever, juntament amb altres grans artistes. En recordem la figura amb un article de Pere Pons, sobre Corea i Jordi Sabatés, publicat aquest passat estiu al número 57 de 440Clàssica&Jazz.
Chick Corea i Jordi Sabatés: Dos ocells del més enllà
Mai no arribarem a saber què és o qui és el que atreu la mirada d’aquest parell de merles del jazz mundial, mentre la llum els corona i el temps es para enmig de la foscor. El més segur és que ni ells mateixos ho recordin. Tan aviat podria ser el vol d’una ploma com l’esclop d’un centaure, però el que no oblidaran mai de la vida és la sensació de veure’s al mirall quan, per primer cop, es van trobar l’un davant de l’altre asseguts davant els seus respectius pianos. Ulleres, bigoti, cabells i una expressió idèntiques els emparellen com dues gotes d’aigua lliscant en un camp d’ordi a l’hora de la rosada.

Chick Corea i Jordi Sabatés Foto: Arxiu Jordi Sabatés
Resulta curiós veure com ni tan sols un oceà de distància els va impedir ser alletats en el mateix bressol, on tan aviat podien confluir els jocs de mans de Jelly Roll amb l’impressionisme d’Erik Satie com les fondàries de Bud Powell amb el misteri d’Edgar Allan Poe i els tresors de les Antilles amb l’orografia sonora dels dominis de Sauron.
Mentre Corea assolia el seu primer cim al Kilimanjaro com a xerpa de Miles Davis, Sabatés contribuïa a guarnir de sonoritats lisèrgiques la primera part del visionari doble àlbum i (Concèntric, 1970) de Pau Riba. Poc després, un va invocar els esperits de la fusió amb l’evangeli segons Return to Forever (ECM, 1972), i l’altre va desafiar l’establishment de l’auca del Senyor Esteve amb la conxorxa transcultural de blues, folk i psicodèlia amb Jarka.

Chick Corea i Jordi Sabatés Foto: Arxiu Jordi Sabatés
A la seva manera, personal i intransferible, tots dos van obrir uns camins que estaven predeterminats a trobar-se. No obstant això, mentre un partia amb l’avantatge de ser al rovell de l’ou, l’altre havia d’assumir que l’entorn i les circumstàncies no eren precisament les més favorables. Una desigualtat tan plausible com aparent, perquè una vegada es van conèixer i van tenir l’oportunitat de volar plegats van manifestar-se com el que realment són: dos ocells del més enllà que duien al bec tot l’enyor de demà.