sector musical

L'Escola de Negocis TBS estudia com reobrir l'oci nocturn

En una anàlisi elaborada durant els mesos de gener i febrer, l'Escola de Negocis de Barcelona TBS ha buscat les causes de la crisi actual del sector i possibles maneres perquè pugui retornar a l'activitat

| 15/04/2021 a les 17:30h

Imatge il·lustrativa
Juan Miguel Morales

L'Escola de Negocis TBS -d'origen francès amb seu a Barcelona i Marroc- ha realitzat un estudi sobre la situació de l'oci nocturn per tal d'extreure conclusions definitòries dels efectes de la pandèmia en aquest sector, gairebé un any després que s'instaurés l'estat d'alarma a Espanya. L'anàlisi s'ha dut a terme durant els mesos de gener i febrer de 2021 i exposa els punts febles actuals del sector, així com algunes de les escletxes on agafar-se per reactivar-lo que, segons proposen, impliquen canviar la manera d'entendre l'oci nocturn.

L'estudi ha constatat com la crisi actual ha empitjorat un sector que ja tenia problemes estructurals, i encara en prou feines es recuperava de la crisi del 2008. Entre els punts febles que la TBS ha detectat en el sector de l'oci nocturn, hi destaca, per exemple, el de la imatge negativa que projecta. A això se li han afegit ara les conseqüències de les restriccions derivades de la pandèmia. I és que segons revelen estadístiques de la TBS, per culpa de les restriccions aplicades al llarg de l'any, hi ha un gran nombre de persones a qui ja "no li agrada sortir".

Així mateix, s'ha observat com, a conseqüència del tancament del sector, aquest darrer any hi ha hagut un augment dels estats d'angoixa, depressió, fatiga i apatia entre la societat, i que aquests aniran en augment mentre no es reactivi el sector en qüestió. L'estudi confirma així mateix que la construcció socioemocional global va de la mà de l'estabilitat de l'oci, ja que aquest permet -i posa en valor- el suport mutu en moments de crisi. També indaga en els afectes psicològics segons edats, i conclou que les generacions adolescents són les més afectades per aquesta manca de socialització. 

Foto: Xavier Mercadé

Entre els efectes negatius de l'aturada de l'oci nocturn a Catalunya, també se'n destaca l'empobriment de zones turístiques, com ara Vilaseca, Pineda, Salou, Cambrils, Platja d'Aro o, fins i tot, Barcelona. En aquesta línia, la TBS proposa el pla "La Nit és Cultura", que consta de dos esdeveniments: el primer, una rèplica virtual de la iniciativa berlinesa #SaveTheNight; i el segon, una exhibició que tingués lloc als mateixos locals d'oci, seguint les pautes de museus i galeries, per a contribuir a reubicar l'oci nocturn dins les arts i la cultura. 

I és que, segons conclouen des de la TBS, l'objectiu és buscar noves formes d'oci a curt termini, en comptes de posar l'energia en recuperar el que teníem. Focalitzar l'anàlisi en el gir del comportament dels consumidors d'oci nocturn amb l'objectiu d'idear alternatives als bars i discoteques, emfatitzant i tenint en compte tant les necessitats del públic local com del turístic. Més enllà de les ja esmentades, l'Escola de Negocis exposa un seguit d'alternatives per a satisfer les necessitats d'interacció social i física, així com les formes d'escapisme i acció que fins ara es resolien en l'oci nocturn. Els locals juvenils, els esports en grup o les xarxes socials que fomenten la creativitat en són alguns exemples. 

Entre les solucions a curt termini, des de l'estudi proposen canviar els llocs i horaris d'oci habituals fins ara, com per exemple, passar-los a vaixells, a l'aire lliure, o a hotels, que permetin fer compatible l'oci amb el confinament nocturn. Pel que fa a les suposicions a mig i llarg termini, l'estudi planteja canvis bruscs en el model de negoci del sector, normalitzant la idea de "Party Room" o "Party Hotel", o adaptant els locals per poder desenvolupar la seva activitat a l'exterior.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, sector musical, actualitat, bcn, oci nocturn, bcnit, coronavirus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.