actualitat

La revista 440 Clàssica&Jazz presenta un número monogràfic i una exposició dedicades al compositor Juli Garreta

Sant Feliu de Guíxols commemora el centenari de la històrica sardana «Juny» del compositor ganxó

L'ajuntament de la vila inaugura una exposició de carrer i multimèdia sobre Garreta i la seva composició 'Juny'

La revista inclou el CD 'Juli Garreta: Inèdit' (Ficta, 2021) amb Roger Padullés, Daniel Blanch i Romain Gariod i Nexus Piano Duo

La revista és un número doble amb un especial dedicat als festivals de música clàssica i jazz de l'estiu

Juli Garreta i Amandine Beyer, protagonistes dels números 63 i 64 de la 440Clàssica&Jazz

| 22/06/2021 a les 12:45h

Imatge il·lustrativa
L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha presentat en roda de premsa l'inici dels actes de commemoració del centenari de la sardana Juny escrita pel compositor Juli Garreta. En el decurs de l'acte, s'ha presentat el número monogràfic de la revista 440 Clàssica&Jazz dedicada al músic nascut a Sant Feliu de Guíxols i a la composició que celebra el seu centenari. La revista inclou articles a càrrec d'especialistes en l'obra de Garreta, i s'acompanya del CD Juli Garreta: Inèdit (Ficta Edicions, 2021); un recopilatori de deu cançons interpretades per Roger PadullésDaniel Blanch i Romain Gariod, i Nexus Piano Duo. La publicació ja est pot trobar als quioscos, acompanyada d'un segon número, també monogràfic, dedicat als festivals d'estiu de música clàssica i jazz.
 
L'acte ha servit també per inaugurar l'exposició 100 anys "Juny" de Juli Garreta, produïda pel Grup Enderrock; i que mostra al llarg de 20 plafons diferents aspectes de la trajectòria de Garreta i de la seva històrica obra. La mostra, que s'exhibirà fins al 12 de setembre a La Rambla de Sant Feliu de Guíxols, inclou comentaris en format de vídeo a càrrec d'especialistes com Oriol Pérez Treviño, Jaume Ayats, Quim Rutllant, Martí Ferrer o Jordi Martí Fabra. A més, inclou una biografia interactiva de Juli Garreta, una discografia recomanada per Quim Rabaseda i una ruta interactiva per la vila proposada per Carla Mallol i Francesc Voltas. L'exposició posteriorment s'instal·larà a escoles del municipi, i a la resta de barris. La revista monogràfica 440 Clàssica&Jazz serveix com a catàleg de l'exposició, i els visitants podran descarregar-se-la al seu dispositiu mòbil.
 

Exposició dedicada a 'Juny' i Juli Garreta a La rambla de Sant Feliu de Guíxols  Foto: Arxiu


Les celebracions coincideixen amb la Capitalitat de la Sardana que exerceix aquest any Sant Feliu de Guíxols. La crisi de la COVID-19 va impedir celebrar els actes durant el 2020, però la programació de la Capitalitat es va restablir al maig del 2021. Els actes es poden consultar a través d'aquest web.
 
La sardana Juny és l'himne oficial de Sant Feliu de Guíxols; i per celebrar l'efemèride del seu centenari, el consistori ha previst una sèrie d'actes, presentats per la regidora d'Activitats i de la commemoració de la Capital de la Sardana, Núria Cucharero.
 
La regidora ha explicat que l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha volgut actualitzar l'himne, i ha encarregat una lletra alternativa a l’escriptora guixolenca Àngela Ribas, i dos arranjaments a Albert Guinovart, per a piano i veu de tenor, i per a cobla i cor. El primer el gravarà Guinovart al piano amb el tenor Roger Padullés, i s'estrenarà a Sant Feliu amb el pianista Francisco Poyato dins el concert L'enigma Garreta. El segon el gravaran a final d’any al Palau de la Música Catalana la Flama de Farners, el Cor Jove de l’Orfeó Català i el Cor de l’Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols.
 
A banda de la publicació del monogràfic de 440 Clàssica&Jazz, el mes d'octubre es podrà gaudir del concert L'enigma Garreta, a càrrec del tenor Roger Padullés; el mes de desembre es presentarà un número de la revista local L'Arjau dedicat al centenari de Juny, i l'11 de desembre es farà el concert de cloenda amb el Cor Jove de l'Orfeó Català –sota la direcció d'Esteve Nabona–, la cobla Flama de Farners –dirigida per Jordi Molina– i el Cor Infantil de l'Escola Municipal de Música, que estrenaran la nova versió de Juny.
 

Regidora d'Activitats i de la commemoració de la Capital de la Sardana, Núria Cucharero; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; el director de la revista '440 Clàssica&Jazz', Jordi Martí Fabra, i el responsable de Ficta Edicions, Martí Ferrer a la roda de premsa a Sant Feliu de Guíxols. Foto: Arxiu


La roda de premsa ha estat presidida per l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, que ha volgut recalcar que "Sant Feliu de Guíxols desborda cultura per tots cantons. No podem deixar d’apostar per la cultura. El model cultural ha d’esdevenir un canvi en el model turístic de la ciutat. Som destinació turística de sol i platja, com la gran majoria de poblacions de l’arc mediterrani. Però nosaltres tenim la sort de tenir paisatge i, a més, patrimoni, cultura i història. I volem posar en relleu aquest patrimoni sense renunciar a res del que ja tenim".

Per la seva banda, Jordi Martí Fabra, director de la revista 440 Clàssica&Jazz, ha afirmat que "ens fa especial il·lusió que l’exposició no només estigui ara en un lloc cèntric de la vila de Juli Garreta, Sant Feliu, sinó que pugui arribar al màxim nombre de persones. Aquesta és la intenció: donar a conèixer la història i que els músics d’ara tinguin referents on agafar-se per continuar fent música nova".

Martí Ferrer, responsable de l'editorial Ficta Edicions, ha recalcat que "són molt d’agrair les complicitats entre segells, revistes i institucions com ara l’Ajuntament de Sant Feliu. Accions com aquestes permeten que les programacions musicals, el material d’estudi de les escoles de música i un llarg etcètera es converteixin en més música de Garreta".
Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, actualitat, Juli Garreta

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.