anuari de la música

La indústria de la música en directe ha sobreviscut el 2020 'in extremis'

L'Anuari de la Música 2021 evidencia el trasbals que ha tingut la pandèmia en la música en directe, tot i que les dades són millors que les previstes durant el 2020

La meitat dels festivals dels Països Catalans van suspendre les seves edicions l'any passat

Aquelles programacions que sí que es van dur a terme, van prioritzar i afavorir els artistes locals i catalans

La crisi sanitària ha provocat una profunda transformació en els hàbits culturals, amb un increment en l'escolta de música

L'Anuari de la Música 2021 visibilitza com el sector ha sobreviscut la previsió catastròfica que augurava

| 05/07/2021 a les 12:20h

Imatge il·lustrativa
La indústria del directe ha sobreviscut in extremis, amb millors dades que la previsió realitzada en plena pandèmia el 2020, gràcies a la iniciativa privada i al suport públic, però veu amb preocupació la repercussió i conseqüències del sotrac a llarg termini. L’enquesta sectorial de la indústria del directe, realitzada per ARC, calcula que la indústria del directe ha perdut un 65% de la facturació, lluny del 87% anunciat. L’estimació de pèrdues supera els setanta milions, tenint en compte que el 2020 havia de ser un any de recuperació.
 

El 2020 s’han suspès un 59% de concerts (dotze mil bolos no realitzats) –per sota del 80% previst inicialment– mentre que la xifra de públic s’ha desplomat un 91% –una dada equivalent al 94% que s’havia calculat–, que significa la pèrdua de dotze milions d’espectadors.
 
La meitat dels principals festivals dels Països Catalans han suspès les edicions del 2020 en un any tocat i enfonsat per la pandèmia. Els certàmens celebrats han patit una caiguda aclaparadora del 74% d'espectadors a causa de les restriccions i les mesures sanitàries. En total, s’han perdut dos milions d’assistents als festivals i Festes Majors. 
 

Els ingressos procedents dels drets d’autor recaptats per SGAE han baixat a la meitat, amb una caiguda del 56% a Catalunya, del 42% al País Valencià i del 54% a les Illes Balears. La pandèmia ha provocat una profunda transformació en els hàbits culturals, segons l’Enquesta de Participació Cultural de la Generalitat. La pandèmia ha pujat un 10% l’escolta de música durant els mesos de confinament i s’ha mantingut amb un increment mitjà del 4%. 
 

Els grans melòmans de la quarantena han estat els més grans de 35 anys (+10%), que van aprofitar el temps lliure, però la tendència s’ha mantingut especialment entre els joves resilients de la franja de 14 a 19 anys, que han incorporat el 10% extra al consum habitual.

Els catalans que han anat a un concert s’han reduït a la meitat, del 46% al 26%, el consum de concerts en català ha assolit un rècord històric del 44%, i en canvi l’escolta de música en català ha caigut 5 punts del 46 al 41%. Del 74% de catalans que el 2020 no han anat a cap concert (40% més que l'any anterior), només el 19% admet que ha estat culpa de la pandèmia.
 

La crisi ha afavorit els artistes locals i en català. Segons l’estudi realitzat per l’Anuari, els festivals catalans celebrats el 2020 han doblat la contractació d'artistes catalans (del 34 al 70%) i també en català (del 19 al 43%). Per contra, la crisi ha perjudicat els grups i solistes emergents, que han perdut 10 punts la presència (del 38 al 28%).

La presència de veus femenines i grups mixtos també s’ha reduït míniminament del 44 al 41%, després de tres anys d’increments exponencials als festivals catalans. No obstant això, la xifra més preocupant és la davallada de dotze punts en propostes liderades per dones, del 32 al 19%.
 

L’anul·lació general de festes majors i celebracions locals ha estroncat la recuperació de les orquestres i conjunts. Les grans orquestres de ball han perdut tres quartes parts de la contractació, amb un decreixement de 71% de la xifra de concerts, mentre que els conjunts de ball, de versions i de tribut han constatat un any catastròfic amb la pèrdua del 75% dels bolos.

Especial: Anuari de la Música
Arxivat a: Enderrock, sector musical, coronavirus, anuari de la música, Anuari de la Música 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.