festivals

La Fira Mediterrània torna amb tres bones notícies

La Fira manresana vol recuperar terreny per a la cultura popular en la 24a edició

| 20/07/2021 a les 18:45h

Tarta Relena
Tarta Relena | Arxiu
Fa un any, la 23a Fira Mediterrània es presentava en circumstàncies molt complicades i el periodista Jordi Bordas parlava d''una arrel supervivent'. La 24a edició, del 14 al 17 d'octubre, vol encomanar optimisme i recuperar terreny. Com diu el director artístic, Jordi Fosas, és hora d''arrels recuperades'.

"Fa tot just un any presentàvem la 23a edició de la Fira fent funambulismes i mirant de ser al màxim de flexibles –recorda el director artístic de la Fira Mediterrània– i recordo que el periodista Jordi Bordas va titular: "Una arrel supervivent". El nostre mantra va ser la flexibilitat, perquè només amb flexibilitat podríem tirar endavant la Fira. I així va ser. Un any després, continuem amb aquesta flexibilitat necessària, però volem parlar d'arrels recuperades i reactivades. Volem una fira de reactivació, que ens posi llum a l'horitzó, més encara quan el nostre eix, que és la cultura popular, porta en l'ADN el sentit de la comunitat i la participació al carrer, justament allò que ha quedat més tocat i malmès durant la pandèmia".

Aquest discurs de la Fira es materialitzarà, segons el director, en 'tres bones notícies'. La primera és que es recupera l'espai de trobada professional. Es crearà un nou espai, Àrea PRO, que es traslladarà del Museu de la Tècnica, on s'havia instal·lat la llotja professional els darres anys, al centre de Manresa, amb el pati del Casino, la taverna de la Fira, la Casa Llubià i el teatre Conservatori com a eix no només per al públic, sinó també per als programadors i professionals acreditats. "L'objectiu és facilitar que tothom vegi el màxim de propostes -continua Jordi Fosas–, enguany l'activitat serà 100% presencial. Hi haurà també llotja virtual i reunions ràpides en línia, però serà una setmana abans de la Fira. I també seguirem oferint unes quantes propostes en streaming, pensant especialment en els programadors internacionals que encara no podran venir".

La segona bona notícia és que es recupera el volum de propostes artístiques. Hi haurà un total de 65 espectacles. D'aquests, 41 tindran caràcter d'estrena i 34 tindran com àmbit principal la música. I 5 seran internacionals, després que l'any passat aquest àmbit quedés pràcticament desaparegut. En aquest sentit, destaca la participació de la cantant greco-sudanesa Marina Satti, que l'any passat no va poder venir, no per la pandèmia, sinó per una vaga a l'aeroport d'Atenes. Un dels eixos principals de la programació és la joventut, especialment present en propostes com la que inaugurarà la Fira: Trencadís, amb composicions de Dani López interpretades per la nova Orquestra de Música d'Arrel de Catalunya - OMAC. Com els anys passats, la mirada a l'arrel per part dels artistes serà un altre focus temàtic omnipresent, mentre que l'educació i la cultura seran el tema que es tractarà a les jornades professionals, prenent el relleu a la mirada de gènere (2019) i la sostenibilitat (2020).
 
Marina Satti Foto: Arxiu

I la tercera bona notícia és que torna a la Fira l'associacionisme i la cultura popular. No hi haurà Firapasseig a la rambla de Pere III, però sí unes jornades al teatre Conservatrori per debatre sobre els nous reptes de les entitats i un nou espai, la plaça de la Fira, amb parades vinculades a la cultura popular, presentacions, etc.

La nova escena mediterrània
En l'àmbit musical, a més de la citada Marina Satti, que presentarà el seu darrer disc, es podrà veure també el marroquí Walead Ben Selim amb un espectacle sobre el gran poeta palestí Mahmoud Darwish, el quintet de polifonia occitana Belugueta o el flamenc fusió dels andalusos RomeroMartín. Libérica unirà Manel Fortià, Pere Martínez i Antonio Lizana, mentre que Jordi Fornells i Mario Mas uniran flamenc i lírica popular catalana.

Des del País Valencià, es presentaran els nous treballs de Xavi Sarrià, Sandra Monfort i Laura Esparza i Carlos Esteban (guanyadors l'any passat del Concurs Sons de la Mediterrània). Des de les Illes, Clara Fiol presentarà les seves Petiteses, i també podran veure's la trobada de Nakani Kanté amb els instruments de cobla, Momi Maiga amb Aleix Tobias i Martín Meléndez, i Celeste Alias cantant a Chavela Vargas. Les Tarta Relena, la producció Ullsclucs dirigida per Arnau Obiols, l'espectacle Almanac 40, el nou trio de ballables La Gravetat de Coulomb, el primer disc en solitari del sacaire Francesc Sans, el duo de Marc del Pino amb Coloma Bertran, els NIU, l'espectacle conjunt de Jaume Arnella amb Corrandes Son Corrandes, l'imaginari de la viola de roda revisat per Adrià Grandia, el Canigó de Verdaguer revisitat per Manel Camp i l'Esbart Manresà o el llegat de Felip Pedrell treballat per Heura Gaya, Marçal Ramón, Ivó Jordà i Atzur seran altres estrenes en una programació que, en l'àmbit més festiu, acollirà les actuacions d'El Pony Pisador, Biflats i La Coixinera. Finalment, no hi haurà espectacle de cloenda. En lloc d'això, la Fira organitzarà una recollida d'aliments en col·laboració amb el Convent de Santa Clara, amb Sor Lucía Caram al capdavant. 
 

Xavi Sarrià Foto: Xavier Mercadé


Tot això serà del 14 al 17 d'octubre. Abans, però, i com ja és habitual en els darrers anys, hi haurà un concert pòrtic especial al setembre al teatre Kursaal, que en aquesta ocasió servirà per retre homenatge al músic i activista Jordi Fàbregas, mort el passat 20 de gener.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Fira Mediterrània de Manresa 2021, Fira Mediterrania de Manresa, Sons de la Mediterrània, Tarta Relena, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.