actualitat

​Adeu a ‘Rock Viu’

L’exposició de Xavier Mercadé allotjada a Palau Robert finalitzarà aquest diumenge

Les dates de la mostra es van ampliar una setmana després de la mort de Mercadé

En aquests quatre mesos, l'exposició ha rebut prop de 30.000 visitants

| 02/09/2021 a les 08:00h

Exposició 'Rock Viu'
Exposició 'Rock Viu' | Juan Miguel Morales
Des del 12 de maig, al Palau Robert s’ha pogut visitar l’exposició Rock Viu del fotoperiodista i cap de fotografia d’Enderrock Xavier Mercadé. La mostra inclou 300 imatges d'artistes nacionals i internacionals preses per Mercadé al llarg de quatre dècades de retratar músics en directe. Inicialment, l’exposició havia d’acabar el passat 29 d’agost, però després de la mort del fotògraf la setmana passada i les llargues cues i mostres d’afecte que s’hi han presentat, es va allargar una setmana, fins aquest diumenge 5 de setembre.
 
En aquests tres mesos i escaig d’exposició, el Palau Robert ha rebut prop de 29.000 visitants -i auguren que a finals de setmana passi dels 30.000- a la sala Cotxeres, un dels espais on s’exhibeix la mostra. Per la seva banda, un nombre incalculable de persones han visitat també l’altra secció de l’exposició, que s’estén al llarg dels jardins del Palau Robert en forma de grans plafons amb fotografies de Mercadé comentades per ell mateix.
 
En aquests darrers dies s’hi ha aplegat molta gent, i a estones es formen cues, expliquen des de l’espai expositiu. I és que, per molts la mostra ha servit per acomiadar-se de la persona i l’obra de Mercadé. En aquest sentit, de fet, el Palau Robert va disposar un llibre de condolences a la sala Cotxeres, on s'hi poden escriure paraules de comiat.
 

Cues a l'exposició 'Rock Viu' Foto: Juan Miguel Morales


'ROCK VIU', L'EXPOSICIÓ
A través de l’objectiu del fotògraf Xavier Mercadé es repassen quatre dècades de la història de la música en directe a Catalunya, des del 1984 fins al 2021, seleccionades del seu arxiu de més d’un milió d’imatges relatives a 15.000 concerts. Entre altres imatges, hi ha des de fotos d’Els Pets, Love of Lesbian, Sidonie o Sopa de Cabra, com també de Madonna, The Rolling Stones, Tom Waits, The Who, Pearl Jam o Roger Waters, fins a instantànies de grups i artistes més desconeguts. Les imatges més representatives s'han complementat amb un text sobre l'experiència de cada concert a càrrec de l'autor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Enderrock (@grupenderrock)


Rock Viu hi ha retrats de concerts celebrats sobretot a Barcelona al llarg de les darreres quatre dècades, de manera que reflecteix l’evolució de la història de la música i dels diferents gèneres. L’exposició és també un reconeixement a la tasca de Mercadé, un dels professionals de fotografia en directe més reconeguts del país, que ha treballat per mitjans nacionals i internacionals, i és des de fa 25 anys el cap de fotografia de les revistes del Grup Enderrock. 

De manera complementària, des de fa un any es pot accedir també a una mostra paral·lela en format virtual, en la qual es publica cada dia una imatge d’arxiu acompanyada dels textos del mateix Mercadé

QUATRE DÈCADES DE TRAJECTÒRIA

Xavier Mercadé Foto: Juan Miguel Morales


El 23 d’agost va morir als 54 anys Xavier Mercadé (Barcelona, 1967-2021), el fotoperiodista musical més important de la història dels Països Catalans i, sens dubte, una de les persones més estimades de l’escena catalana. Som així de categòrics partint tant de criteris quantitatius –va captar imatges en viu gairebé cada nit al llarg de 40 anys, amb un arxiu de més d’un milió de fotografies–, com també qualitatius –va ser únic captant el gest més rellevant de cada actuació o traduint al pla gràfic l’energia sonora del rock–. Més enllà de la tècnica, hi havia un factor previ imprescindible per entendre les seves imatges. Ell estimava el rock, entès més com una actitud que no pas com un gènere, i admirava els artistes que tenien el valor de pujar a un escenari, ja fossin grans estrelles o apostes emergents.

El seu llegat és un patrimoni cultural de primera magnitud que va ser reconegut amb el número especial 300 de la revista (març 2020), dedicat íntegrament a la seva obra amb una tria personal de 300 imatges, i posteriorment amb l’exposició Rock Viu.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Xavier Mercadé, Palau Robert, Rock Viu

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.