Efemèrides

En record d’Ia Clua

Avui fa 10 anys de la mort del genial músic i cantant

| 13/09/2021 a les 14:15h

Ia Clua
Ia Clua | Juan Miguel Morales
Ia Clua va ser un dels pioners del folk a Catalunya amb el grup Dos+Un, que compartia amb el seu germà Jordi Camp i amb Manel Joseph. Plegats, publicarien cinc discos petits que anys més tard es reeditarien en un CD: 1967-1971 (Picap, 2011). Més tard va conèixer Jordi Batiste i junts van escriure una de les pàgines més memorables de la música feta a Catalunya als anys setanta: el duet Ia-Batiste. Va reviure com a Moto Clua i va formar part de Falsterbo, abans d'iniciar una carrera en solitari que només ens ha deixat una sola referència discogràfica: El món on visc (Picap, 2006).


Ia-Batiste se'ls va comparar amb Simon & Gafunkel pel seu joc de veus, de la mateixa manera que alguns van veure en Sting un referent vocal per a Clua. Al costat de Jordi Batiste va viure dues etapes musicals. A la primera van deixar com a llegat dos discos meravellosos: Un gran dia (Diábolo / Als 4 Vents, 1973) i Chichonera's Cat (Òliba / Edigsa, 1975). Aquest darrer inclou la cèlebre adaptació del poema de Josep Carner “El gessamí i la rosa”, que ell mateix va musicar. La segona etapa, ja als anys noranta, ens va dur un disc en directe gravat a L’Espai, En directe (PDI, 1993), i un nou àlbum d’estudi amb cançons preciosistes, Esfera malheur (Picap, 1995). Entremig, un treball en solitari signat com a Moto CluaAmic Majestic (Ariola/Eurodisc, 1978).

Josep Maria ‘IaClua va morir a casa seva, a Barcelona, el 13 de setembre del 2011, avui fa 10 anys, víctima d’un càncer ràpid i ferotge.

Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Moto Clua, Ia & Batiste, Dos+Un, Ia Clua

COMENTARIS

Un artista extraordinari!

Anònim, 18/09/2021 a les 22:47

Ia Clua fou realment un dels cantants més brillants i creatius de tot el panorama català d'ahir i d'avui en tots els projectes en què va participar. L'Amic Majestic, per exemple, és una grandíssima obra d'art, ben original. Ell pertany a una generació irrepetible. Tot un clàssic, l'ia Clua! El millor homenatge, escoltar-ne els discs.

Un gran artista i persona

Michel González, 20/07/2023 a les 22:37

Avui repassava els artistes amb qui vaig treballar ja fa uns quants anys i em vaig trobar recordant Ia&Batiste, em va agradar comprar la seva carrera durant un parell d'anys, va ser suficient per veure quin tipus d'artista i persona era Ia, juntament amb en Jordi eren una parella única, no vaig poder fer segurament el necessari perquè tinguessin una segona joventut però vam gaudir molt.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.