Entrevistes

La Troupe: «La cultura popular és un dels pals de paller d'allò que som»

Coneixem el treball debut del conjunt de folk-mestissatge, 'Festisme'

El 14è Concurs Sons ja ha triat els seus finalistes

| 17/09/2021 a les 15:00h

La Troupe
La Troupe | Arxiu del grup
Com a punt de trobada de diversos músics de Mallorca, el Vallès i el Maresme, La Troupe va néixer poc després del confinament amb la voluntat d'esdevenir no un grup de música, sinó un col·lectiu musical. L'autogestió, el cooperativisme i la sostenibilitat són pilars fonamentals perquè el conjunt expressi la seva música mestissa i festiva. Avui, publica sota el seu propi segell el primer àlbum d'estudi, titulat Festisme (LT Records, 2021). Aquest mot, amb el qual bategen el treball, reivindica la concepció de la vida com una autèntica festa. I és que Festisme és justament això: un conjunt de 10 cançons que alternen la festivitat amb la serenor de mantenir els peus a terra quan és necessari. En parlem amb la banda per conèixer de més a prop aquest nou treball.



Com ha estat el procés de creació i producció de 'Festisme'? Des de quan el gesteu?
Ha sigut un camí llarg però molt interessant. El germen de La Troupe neix fa anys com una idea d'un projecte que ens agradaria fer en un futur. Però és durant el confinament del passat abril de 2020 quan decidim posar-hi fil a l'agulla, començar a escriure, a pensar melodies, a buscar músics que ens vulguin acompanyar i, un any i mig més tard, ens trobem amb un disc acabat. Hem passat per diversos processos tant d'assajos com de gravació, ja que hem anat per blocs. Al final, ens hem adonat que potser és millor fer-ho tot de cop. Però pel camí també hem fet família, ens ha servit per poder-nos conèixer bé entre tots i poder treballar de la millor manera possible.


Temàticament, seguiu les petjades d'altres grups d'agafar la festa i la reivindicació social. Què voleu transmetre o afegir a tot allò que ja diuen altres bandes habitualment?
Creiem que després de tot el que hem passat aquests darrers mesos, ens cal viure molt més. Aprofitar els moments que compartim amb els amics, la família o els companys i companyes de vida. Volem fer arribar a la gent aquesta vitalitat, lluny de discursos utòpics i poc assumibles a curt termini. La vida és ara, i és ara quan hem de viure-la! A tota aquella persona que escolti el disc o vingui a un concert nostre, li farem arribar aquestes ganes de viure el present, sense complicacions, intentant deixar de banda tots els problemes que tenim durant una bona estona.


Com va sorgir la idea de fer un vals a "Una albada al teu costat"?
És una cançó que havíem pensat fer-la tota amb un estil "ranxero" total, però a l'hora de posar-nos a assajar-la, vam trobar que li faltava aire, li mancava alguna cosa que li donés ball. Vam provar de fer les estrofes en aquest 3/4 que ens dona el vals i vam veure que combinant els dos estils sorgia una cançó viva, plena d'energia, però també de la calma que necessita per a respirar. 

El títol de "Déu vos guard i..." és certament provocador per la referència al famós mem. En quin moment se us va ocórrer la idea de fer un petit popurri de cançons tradicionals i de festa major sota aquest títol?
La cultura popular sempre ha estat un dels pals de paller d'allò que som i volem ser, i un dels àmbits més reivindicatius i amb un discurs més que arrelat a la nostra manera d'afrontar algunes injustícies socials. El popurri són algunes d'aquestes cançons que ens han acompanyat als carrers i places de casa nostra, llocs on sempre hem viscut moments fantàstics, ja sigui en concerts, manifestacions, cercaviles, ballades, etc. El títol no deixa de ser, també, un mem que cadascú pot interpretar de la manera que vulgui. Volíem donar-li aquest toc d'humor per tancar el disc!


Sou finalistes de l'edició d'enguany del concurs Sons. Com esteu encarant la final del concurs?
Amb moltíssima il·lusió! Ens fa molt feliços poder ser-hi i més sabent la quantitat de grups que s'hi van presentar. I ens agrada ser-hi, també, per allò que representa el concurs. El Mediterrani engloba moltíssimes músiques, moltíssimes cultures i que siguem un dels quatre grups escollits fa que ja sigui un gran èxit per nosaltres. A més, tots quatre finalistes portem propostes ben diferents i això donarà una riquesa immensa a la final. Ara tot just comencem els assajos del que serà el nostre directe i creiem que pot donar molt a parlar. Venim amb molta força, molta energia i, sobretot, molt ball!

Quins són els concerts que teniu previstos properament per fer la presentació del disc en directe?
Doncs primer de tot, tenim la final del concurs Sons, que serà la primera carta de presentació. I de quina manera! A partir d'aquí i un cop hàgim passat el concurs, independentment del resultat, ens posarem a treballar per poder oferir una gira de presentació que esperem que estigui plena de concerts. Ens feia una mica de vertigen posar-nos a buscar concerts tal com estan les mesures ara per ara: nosaltres el que volem és que la gent pugui ballar, desinhibir-se i gaudir d'una bona estona acompanyada de la seva gent, amb una cervesa a la mà i amb la nostra música!


En quin terreny us sentiu més còmodes tocant en viu: en festes majors, els circuits de folk i música tradicional o en les programacions de pop-rock?
Ens sentim còmodes a tot arreu on vulguin gaudir de nosaltres. Alguns de nosaltres venim del circuit de festes majors, altres del folk i altres que s'estrenen en un escenari, per tant, és una pregunta encara difícil de respondre. Tot i això, estem convençuts que la nostra proposta en directe podrà encaixar dins de molts dels circuits de casa nostra, ja sigui en sales, festivals, cicles de música o les grans estimades festes majors.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, actutalitat, La Troupe, entrevistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.