Llistes

Els 'openings' més mítics de la història del Super3

Repassem les sintonies inicials més destacades de les sèries animades emeses per Televisió de Catalunya

El Club Super3, la banda sonora de tota una generació

| 29/11/2021 a les 18:30h

Bola de Drac, Doraemon, Les Tres Bessones i Inuyasha
Bola de Drac, Doraemon, Les Tres Bessones i Inuyasha

Enguany, el Super3 té una triple cita d'esdeveniments per recordar: el 30è aniversari del seu naixement, el 15è aniversari del seu rellançament com a Família del Super3 i la fi d'aquest segon projecte, el passat mes de juny. Des d'Enderrock, vam repassar en un extens reportatge la música que va produir el club al llarg del primer projecte. Però, la música del Super3 no només consistia en la de producció pròpia. Les sintonies de les sèries, conegudes popularment amb l'anglicisme openings endings, també van tenir-hi un paper clau a l'hora d'enganxar infants i adolescents a tots aquells universos animats. Recuperem les cançons d'una quarantena de sèries que van marcar la programació del canal infantil.

Les 3 bessones
Una de les sèries més icòniques de la història del Super3 es va produir a casa nostra. Creada per la il·lustradora Roser Capdevila, Les tres bessones va néixer el 1983 com una sèrie de contes inspirats en les tres filles de l'autora. El 1994, Cromosoma i Televisió de Catalunya van portar les seves intrèpides aventureres a la pantalla, i el cantautor Pep Lladó va ser l'encarregat de compondre tota la banda sonora. L'animació va tenir tan bona rebuda que el Club Super3 va publicar el 1997 el disc Ballem amb les tres bessones (TVC), un disc temàtic que incloïa bona part de les cançons de la sèrie. Els temes més destacats de l'univers animat van ser el tema inicial, interpretat per Teresa Soler, Mònica Padrós i Marta Barbarà, que també donen veu als personatges de l'Helena, la Teresa i l'Anna- i la sintonia final, interpretada per Elsa Fàbregas -qui donava veu a la Bruixa Avorrida-. A més, com a anècdota, el Super3 també va arribar a emetre les sintonies en aranès en els capítols que la cadena va emetre doblats en aquesta llengua.  



Rovelló
Una altra sèrie feta a Catalunya que va gaudir de gran èxit al Club Super3 va ser Rovelló. El 2000, el productor cinematogràfic Antoni d'Ocon va portar a la televisió la novel·la homònima de l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú. La sèrie narra les aventures i els aprenentatges del Rovelló, un gos inquiet i curiós. La cançó inicial ha esdevingut una de les cançons més recordades de les sèries del Super3, fins al punt que Theodore Paul Jaskolkowski va fer-ne un remix, que avui en dia sona en algunes de les festes majors del país.


Sylvan
La producció d'Antoni Ocon no es limita només a Rovelló. L'any 1989, també va escriure i dirigir Sylvan, un guerrer de l'edat mitjana que lluita contra les forces del mal que amenacen el regne del Rei Carles. La sèrie va tenir una bona acollida dins la programació del Club Super3, i fins i tot, la cançó inicial va arribar a ser inclosa al disc del club Clubisupersom (TVC, 1996).


10+2
El 1991, coincidint amb els inicis del Super3, també va néixer 10+2. Creada i dirigida per Miquel Pujol Lozano, aquesta animació s'endinsa en una escola ben particular: els alumnes són números mentre que els professors són dos ratolins anomenats Aristòtil i Infinit. Com en el cas de Sylvan, la sintonia inicial també va ser inclosa en el disc Clubisupersom.


Bola de drac
Indubtablement, de les sèries estrangeres més emblemàtiques que el Club Super3 va emetre va ser la saga japonesa de Bola de drac. Creada el 1986 per Akira Toriyama, la sèrie va arribar per primer cop a TV3 quan el Club Super3 encara no existia. Amb la creació del club, la sèrie va passar a formar part de la programació del Super3. L'èxit de la banda sonora de la sèrie va agradar tant que fins a quatre cançons van arribar a formar part de Clubifaximàtic (Horus, 1992), el primer disc del Super3. "Bola de drac", l'opening de la sèrie original va ser doblat i interpretat al català per Jordi Vila.


En canvi, les dues cançons inicials de Bola de drac Z van ser doblades per Manel Català. La mítica "Llum, foc, destrucció" va ser l'adaptació de la sintonia inicial japonesa, mentre la cançó "Bola de drac Z", utilitzada en els primers capítols de la seqüela, era una adaptació de la sintonia inicial de la versió francesa de la sèrie. A més, també s'hi va incloure en aquell disc la cançó final de la seqüela, titulada "Protegit per les estrelles".


Un altre dels openings de la franquícia que és molt recordat és el de Bola de drac GT, la segona seqüela de la saga. Es va produir el 1996 i es va estrenar en català al Super3 el 1999.


Doraemon
Juntament amb Bola de drac, la sèrie que més èxit ha acumulat al llarg dels 30 anys del Super3 és, sens dubte, Doraemon. Creada el 1969 al Japó, el 1993 se'n va exportar a Catalunya la segona versió, datada del 1979. Les seves sintonies, tant la inicial com la final, van ser cantades per l'actriu Anna Orra. Al disc Clubitrescentmil (Horus, 1994), s'hi va incloure el tema inicial.


Dr. Slump
Abans de crear Bola de drac, Akira Toriyama es va donar a conèixer ideant l'univers de Dr. Slump el 1980. Un any més tard, es va adaptar al format televisiu i, el 1987, es va emetre per primer cop a Televisió de Catalunya, i es va convertir en un dels primers animes que s'emetien a la cadena pública catalana. Com va passar amb Bola de Drac, amb l'arribada del Super3, Dr. Slump es va integrar dins de la seva programació. Tant el tema inicial com el final van ser doblats al català per Maria Carme Ros.


Espies de veritat
Una de les sèries que més èxit va acaparar a l'arribada del nou mil·lenni al Super3 va ser Espies de veritat. Creada el 2001 conjuntament per la productora canadenca Marathon Animation i el canal de televisió francès TF1, la sèrie va arribar un any després a la programació del Super3. El doblatge de la cançó inicial va ser doblada per Manolita Domínguez.


Inuyasha
Des del 2000 fins al 2012, paral·lel al contingut del Super3, TV3 va crear l'espai 3XL, una plataforma amb continguts adreçats als adolescents. Entre totes les sèries que va emetre la plataforma juvenil, una de les més emblemàtiques va ser Inuyasha. El seu univers va ser ideat com a manga el 1996, malgrat que no es va exportar al format televisiu fins l'any 2000. A la programació del 3XL, Inuyasha va arribar l'any 2003. La sèrie va comptar amb un total de 7 openings al llarg dels quasi 200 capítols que es van emetre a Televisió de Catalunya. El més recordat, però, probablement sigui el que es va emetre amb els primers capítols, cantat en català per Eduard Doncos.


Inspector Gadget
Una de les sèries de ciència ficció infantils que més èxit va assolir va ser Inspector Gadget. La sèrie, que va ser creada pels francesos Bruno Bianchi i Jean Chalopin, es va emetre per primer cop el 1983 als Estats Units. A Catalunya, la sèrie va ser emesa des dels inicis del Super3. La cançó inicial, que va ser doblada al català per Jordi Vila, està inspirada en la melodia principal de l'obra d'Edvard Grieg "In The Hall Of The Mountain King".


Gat i gos
Els dibuixos animats del Super3 no només es nodrien de l'anime japonès. Gat i gos, per exemple, va ser creat per Peter Hannan el 1998 al Estats Units i es va començar a emetre al Super3 l'any 2004. La sintonia inicial va ser interpretada en català, de nou per Eduard Doncos.


Hattori el ninja
Un dels altres universos de l'animació japonesa que es va exportar al Club Super3 va ser Hattori el ninja. El particular món d'aquest astut ninja va ser ideat el 1964 en forma de manga. El 1981 es va adaptar la història a la televisió i va arribar a Catalunya el 1994.


La màgica Do-Re-Mi
Gran part dels animes tenen personatges masculins com a grans protagonistes, però n'hi ha algunes excepcions. Una d'elles és La màgica Do-Re-Mi, que presentava l'univers de cinc joves bruixes. La sèrie va arribar al Super3 l'any 2001, coincidint amb els inicis del canal infantil K3.


One Piece
El manga més venut de la història també va arribar a la graella juvenil de la Televisió de Catalunya. La versió en anime, produïda el 1999, es va doblar al català el 2006. Des de llavors, en Ruffy i el seu univers pirata s'han vist tant dins de la programació del 3XL com de la del Super3. El doblatge en català ha versionat fins a 14 sintonies inicials i 18 de finals. El primer opening, així com el primer ending, va ser cantat en català per Meritxell Sota.


Ranma
Com pràcticament tota la resta d'animes japonesos, Ranma va néixer inicialment com un manga l'any 1987. 2 anys després, se'n va fer la seva versió en anime. Tot i així, no va ser fins el 1997 que es va exportar a la programació del Club Super3. La seva sintonia va ser interpretada en català per Jordi Vila.


Marinera Lluna
Una altra de les sèries d'anime més conegudes amb una protagonista femenina és Sailor Moon. Creada el 1992, va arribar l'any 2001 a la programació del Super3, on també es va conèixer amb el nom de Marinera Lluna. La seva sintonia inicial va ser interpretada per l'actriu Manolita Domínguez.


Sakura

Un altre dels animes amb protagonista femenina més celebrat és, sens dubte, Sakura. L’univers de la cançadora de cartes va veure la llum el 1996, moment en què es va publicar la primera entrega del manga en què es basa la sèrie (1998-2000). Els dibuixos animats que narraven la vida i aventures de la Sakura (i la Tomoyo, el Shaoran, el Yukito o el Kero), van arribar a Catalunya just amb el canvi de mil·leni, i es van reemetre en diverses ocasions a K3. Com a anècdota, l’anime ha estat un dels primers continguts que la plataforma d’streaming Netflix va oferir en català -i el primer entre els no originats a Catalunya-. 


Schin Chan
Una de les sèries infantils que més èxit ha obtingut arreu del món és Shin Chan. A Catalunya ha gaudit de gran popularitat gràcies a l'emissió que en va fer Super3. L'edició original en manga es va començar a distribuir el 1990 i, 2 anys després, van començar l'emissió dels primers capítols de l'anime al Japó. A Catalunya, però, no va arribar fins l'any 2001. La cançó inicial, una de les més sonades de l'anime en català, va ser interpretada per Cristina Mauri.


Slam Dunk
Després d'Oliver i Benji, l'anime més exitós relacionat amb els esports és Slam Dunk. La sèrie, que descobreix les interioritats del bàsquet, es va crear a 1993 adaptant la versió original del manga de 1990. A la programació del Club Super3, en canvi, va arribar 10 anys després, quan es va doblar al català. El seu tema inicial va ser cantat en català per Marc Zanni.


Teletubbies
Teletubbies s'ha erigit com una de les sèries per a nadons per excel·lència de la programació de Televisió de Catalunya. Tot el particular imaginari d'en Tinky-Winky i companyia es va plasmar amb les famoses abraçades a les quals apel·la el tema inicial.


Tortugues Ninja​
Per últim, no podia faltar a la llista les tortugues mutants més famoses de l'animació infantil. Amb noms d'artistes destacats del Renaixement italià, les Tortugues Ninja es van convertir en una de les sèries més destacades dels primers anys del Super3. La seva cançó original va ser entonada per Jordi Vila i Ramon Llenas.

ALTRES 'OPENINGS' MÍTICS


Abella Maia


Els Barrufets


Codi Lyoko


El bandoler


Fusihigi Yugi


Futbol galàctic


Ginger, Cinturó Negre


Keroro


Kiteretzu


Lucky Luke


Patates i dracs


Princesa Sharahzad


Rantaro


Sakura


Garfield


Vicky el Viking


Yuyu Hakushu

Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, actualitat, Super3, openings sèries animades, llistes, efemèrides

COMENTARIS

Serie de cotxes o trenets

Oisin C. Vera, 28/12/2021 a les 15:53

Hola no aconsegueixo trobar una serie a tv3 que veia sobre entre el 89-92 aprox quan arribava a casa del col·legi.

Anava d'uns trenets o cotxes y la melodia d'entrada sonava a japones i deia "Bum bum, bum bum bum bum bum bum bum bum bum". trauit al català es clar...

A veure si algú sap de quina serie parlo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.