La mostra, ideada també pel fotògraf Martí Fradera i comissionada per Ada Sbriccoli, té com a principal objectiu mostrar la riquesa i la diversitat barcelonina. "Hem volgut constatar espais musicals que hi ha arreu de la ciutat", explica Cruz. Espais públics, privats, amb sostre i sense, amb una programació setmanal de 14 concerts, d'altres amb dos concerts l'any, que programen a les dotze del migdia o que acaben a les 6 del matí. Per altra banda, la proposta vol enfortir el teixit cultural de proximitat i contribuir a ampliar-lo. A més, la iniciativa vol visibilitzar tot aquest conjunt d'activitats musicals que poden ser desconegudes per part del veïnat i convidar a la ciutadania a gaudir-les i participar-hi. "La riquesa i la cultura dels barris no ens ve donada, sinó que com a veïns hi podem incidir", matisa l'autor.
Concert del grup de música portorriquenya Marcha 'E Plátano al Poble-sec Foto: Martí Fradera
La mostra està inspirada en la sèrie de 165 reportatges d'Otros escenarios posibles, que Nando Cruz va dur a terme al diari El Periódico entre el 2016 i el 2020. En cadascun d'aquests reportatges, el periodista s'afegia en un moment de celebració que ja existia però al qual encara no havia parat atenció. "La quantitat d'espais musicals que hi ha a la ciutat depèn del que entenem com a espai musical. Sales de concerts n'hi ha unes vint, i llocs on es programin uns concerts, potser cinquanta. Però, si amplies la teva mirada als parcs on els joves rapegen, als terrats on es fa música o als músics del carrer i del metro, el nombre es multiplica i la llista pot ser infinita", conclou.
L'exposició està formada per deu imatges fixes en tots els centres cívics i deu variables que retrataran espais del districte en qüestió. "Les fotos capten l'espai i el context de cada lloc. Mai no són primers plans per captar l'estrella", especifiquen els seus autors. A més de les imatges, la instal·lació també compta amb diversos recursos interactius, com codis QR, que permeten ampliar la informació de cada espai -amb el reportatge original o amb un vídeo que capta l'activitat musical d'aquella instantània-. Més enllà dels codis QR, l'obra també inclou un gran mapa de Barcelona que situa els 165 espais radiografiats a la sèrie de reportatges i un segon mapa del barri perquè els assistents puguin omplir-lo amb altres escenaris i ampliar la llista.
EL GERMEN DE MARIA ARNAL EN UN SOLAR OKUPA
Nando Cruz relata que la idea embrionària de tot plegat va néixer al Solar okupa de la Puri, al barri del Poble-sec. Un cap de setmana, un amic seu el va convèncer per anar al solar, on primer hi havia el concert d'una noia del barri i després s'hi feia una paella. En aquell espai de cultura popular, Cruz va escoltar la veu de Maria Arnal -llavors una cantant encara força desconeguda- i el seu amic Marcel Bagés, (duet que ha facturat el que la crítica dels Premis Enderrock 2022 ha considerat el Millor Disc de Folk del 2021).
L'espai autogestionat de la plaça de la Font d'en Fargues Foto: Martí Fradera
EL PERIODISME MUSICAL: UN CANVI DE PARADIGMA
Paral·lelament, la idea del projecte també és fruit del canvi de visió que Nando Cruz ha anat formulant del periodisme musical. "Jo vaig ser, durant una època molt llarga, el crític de concerts d'El Periódico. I va arribar un punt en què em vaig veure saturat, no de veure concerts, sinó d'observar sempre el mateix ritual. Anava a les mateixes sales, a la mateixa hora, em trobava sovint el mateix perfil de gent i la mateixa cerimònia de concert: una banda dalt d'un escenari, que és aplaudida, fa cinquanta minuts de concert, se'n va al camerino, torna a pujar per a fer tres bisos i, finalment, marxa", explica. "M'agradava molt la música, però començava a tenir la sensació que hi havia d'haver més música. La música no només podia ser allò. Llavors, vaig començar a buscar llocs diferents, i a partir d'aquí, vaig veure que a Barcelona hi ha moltes més músiques, espais, horaris i maneres de plantejar un concert", reconeix el periodista.
L'exposició, organitzada per la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, es podrà visitar al centre cultural Albareda fins al 20 de febrer. Posteriorment, l'exposició es podrà visitar al centre cívic Fort Pienc (Eixample, del 16 de febrer al 20 de març); al centre cívic Casa Orlandai (Sarrià-Sant Gervasi, del 23 de febrer al 27 de març); al centre cívic La Sedeta (Gràcia, del 24 de març al 24 d'abril); al centre cívic Can Deu (Les Corts, del 31 de març a l'1 de maig); al centre cívic Matas i Ramis (a Horta-Guinardó, del 28 d'abril al 28 de maig); al centre cívic Convent de Sant Agustí (Ciutat Vella, del 5 de maig al 5 de juny); al centre cívic Besòs (Sant Martí, del 2 al 30 de juny); al centre cívic Can Basté (Nou Barris, del 9 de juny al 9 de juliol); i al centre cívic Trinitat Vella (del 5 al 30 de juliol).