Entrevistes

Sebastià Rigo: «Les persones serem un arxiu d'una base de dades»

Parlem amb el músic palmesà sobre el segon àlbum 'Falsos somnis', fet sobre poemes de Pere Colom

| 14/06/2022 a les 17:30h

Sebastià Rigo
Sebastià Rigo | Arxiu
D'una pinzellada de melodies i d'una altra de poemes, en pot sortir un bon grapat de cançons. El 2017, l’artista de Palma Sebastià Rigo ja ho va fer al primer disc Lluna d’aigua (Blau, 2017), on cada lletra va estar musicada a partir dels poemes de l’escriptor Pere Colom. Satisfets amb el resultat d'aquella primera experiència, ara Rigo i Colom han tornat a unir les seves passions per crear un nou àlbum: Falsos somnis (Blau, 2022). Parlem amb el cantant i compositor Rigo sobre aquest segon treball. 


 
Quina és la idea que has volgut transmetre amb 'Falsos somnis'?
Com en el primer disc, Lluna d'aigua, a Falsos somnis es vol transmetre la idea que la música i la poesia poden anar agafades de la mà, dins d'un mateix estil musical, com és en aquest cas, el pop-rock.

Hi ha una cançó al disc amb el mateix nom. Quins són aquests "Falsos somnis llunyans" a què fas referència?
La cançó parla sobre que el temps va passant i sembla que alguns dels somnis que vam projectar en la nostra joventut ja mai es faran realitat. Al final, les persones serem un arxiu d'una base de dades...


 
Les cançons no les escrius tu sol. De fet, són poemes de Pere Colom que tu musiques. Com vau decidir treballar junts en aquest projecte?
El dia que ens vàrem conèixer, Colom em va regalar uns dels seus llibres de poemes i em va agradar moltíssim. Llavors, li vaig explicar que era músic i que volia compondre una cançó amb un dels seus poemes. A ell li va agradar la idea. Vaig gravar, a casa, la maqueta de la cançó musicada i li vaig enviar per tal que l'escoltés. A Colom li va agradar tant, que em va animar a fer-ne més. I així es va fer el primer disc, Lluna d'aigua, i ara el segon, Falsos somnis. 
 
Quina és la dinàmica que teniu a l'hora de compondre?
Colom és qui escriu cadascuna de les lletres. Jo el que faig és crear una melodia amb una progressió d'acords. Després, la canto i si Colom i jo creiem necessari fer modificacions en la lletra, perquè així tingui més musicalitat, ho fem.
 

Sebastià Rigo i Pere Colom Foto: Arxiu

 
"Així és la vida" parla sobre que mai saps què pot passar d'un dia per l'altre. Com definiries tu com és la vida?
Un exemple clar per definir la vida és el que em va passar amb en Colom: si no l'hagués conegut, segurament seria un altre músic que continuaria component i tocant a casa i quasi ningú coneixeria la meva música.
"Blues del confinat" té aires de confinament. La vas compondre aleshores?
Efectivament. Durant el confinament, Colom i jo passàvem molt de temps a casa. Vaig proposar-li una melodia perquè em pogués escriure una lletra que parlés d'aquells moments pandèmics. A més, es va compondre sobre un blues, ja que vaig creure que era una bona idea, per a parlar d'una situació tan trista i estranya alhora.


 
Hi ha hagut alguna altra peça que hàgiu escrit durant la pandèmia?
La majoria, però, algunes d'elles són velles composicions que he adaptat als nous poemes.
 
El disc tanca amb la cançó "Vola, neda i respira". De què parla?
Colom sempre em diu que les seves lletres no són gaire alegres. Crec que a "Vola, neda i respira", ell se sentia més optimista, ja que en el tema es parla que sempre es poden trobar coses que t'ajudin a superar els mals moments.


 
Sebastià Rigo és un projecte de cançó d'autor amb molta instrumentalització en cadascun dels temes. Són tots tocats per tu o ho ha fet una banda?
Sebastià Rigo és un projecte d'autor i per això volia que no sonés amb una banda. La majoria d'instruments estan tocats pel productor del disc, Tolo Servera, que, per a mi, és un músic excepcional.
 
En aquest nou disc mantens l'estil que ja mostraves a 'Lluna d'aigua'. Consideres 'Falsos somnis' com la consolidació del teu projecte i de la teva sonoritat?
Sí. A Falsos somnis hem intentat treballar amb el mateix estil. Però, com tot, la sonoritat ha evolucionat i hem aportat noves idees, com per exemple, la inclusió d'instruments de vent i guitarres espanyoles, entre altres més.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Tolo Servera, Pere Colom, actualitat, Sebastià Rigo, entrevistes

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.